3,358    1    0  

Ansvarsrett ifm. ferdighus fra Estland.

 2     0
Jeg bor i Estland og er litt kontaktet av en estisk produsent av ferdighus, laftet hus etc. De önsker hjelp av meg til aa etablere seg/ faa kontakter i Norge.
Da jeg allerede hadde planer om aa bygge nytt hus til min mor saa var jo dette en god anledning, men jeg har ikke peiling paa husbygging !!!
Dette firmaet har bygget ferdighus i en "mannsalder" og etter at jeg har sett paa en del av deres tidligere prosjekter saa er det i utgangspunktet ingenting som tilsier at de ikke gjör bra arbeid, men igjen maa det taes med at jeg er ingen fagmann paa omraadet.
Den absolutt störste fordelene med aa bruke ett slikt firma er prisen.

Men i sammenheng med at jeg önsker aa bygge hus saa har jeg letet en del rundt paa nettet etter informasjon og finner en del informasjon paa www.be.no men det blir veldig mye informasjon paa en gang, hadde jeg hatt litt mer forkunnskap innen denne bransjen saa hadde det kanskje värt enklere.

Dette firmaet i Estland kan levere nökkelferdig, dvs. at de ogsaa har ferdig tegnende hus fra arkitekt.

Men saa kommer dette med ansvarsrett og sentral/lokal godkjenning !!!
Hva er det en egentlig trenger for aa sette igang ??
Er det noen som har mulighet til aa sette opp en liste over hva som kreves ??
Kan jeg bruke utenlandsk arkitekt, eller maa jeg bruke en norsk som allerede har godkjenning ??
Er disse godkjenningene personlige eller gaar de paa firma ??
Maa en ha en person med godkjenning til hver enkelt del av arbeidet (rör, elektriker osv.) i tillegg til en som har ansvar for hele prosjektet og en som er ansvarlig for byggesöknad ?????

Hjelp  !!

Haaper noen kan jelpe meg litt paa rett vei i denne prosessen !!!

   #1
 4,148     Oslo Vest     0
Hei, du har en liten utfordring foran deg, men det lar seg gjøre.

Du må ha enten lokal eller ETA-godkjenning for eksport av elementer.
Prosjektering og kontroll av prosjektering av hvert enkelt hus må utføres med norsk ansvarsrett.
Utførelsen dvs byggingen og kontroll av den må gjøres med norsk ansvarsrett. Når det gjelder ellektrikerarbeidet må det gjøres av elektriker med godkjennelse i fra DSB, det samme med rørleggerarbeidet, det må gjøres av en rørlegger med autorisasjon.

Det er mange som har forsøkt seg med import fra utlandet, vi har drevet med det siden 2002, og min erfaring er at dersom mann skal overleve må man tjene penger på det man gjør og i tillegg levere god kvalitet. Det norske regelverket krever bruk av kontrollsystemer, dette for å ha oversikt over hele byggeprosjektet. I tillegg til å ha systemet må det også brukes aktivt per prosjekt for på denne måten å avdekke f.eks avvik. Ved bruk av arbeidskraft i fra utlandet er det strenge krav til minstelønn og til boforhold som BØR følges. Det finnes mange eksempler på avisartikler som omhandler dårlige boforhold og som senere har ført til konkurser for de bedriftene som har stått bak dette.

Det finnes flere eksempler på produsenter/importører som har tatt sjansen på å importere uten tillatelser og uten igansettingstillatelser har igangsatt arbeiden og tatt problemene etter hvert som de oppstår. Det har vært lite lønnsomt.

Mitt tips er å kontakte boligprodusentenes forening og få informasjon derifra, legge seg på et prisnivå som gjør at man tjener penger og så gjennom en arkitekt skaffe seg norske seriøse samarbeidspartnere som kan bistå med den jobben som skal gjøres her i Norge.

Når det gjelder å skaffe seg samarbeidspartnere her i Norge skal man være VELDIG forsiktig. Det finnes mange som forteller hvor enkelt det er å trikse myndighetene siden vi har det systemet vi har, men man skal ta utgangspunkt i at man får et tilsyn og gjøre jobben så godt man kan fra dag 1. Selv er jeg så heldig å ha fått tak i gode samarbeidspartnere siden jeg har jobbet med tyske firmaer siden i 2002, MEN jeg har gjort mange feil og blitt lurt av mange i begynnelsen. Jeg anbefaler deg samtidig å skaffe deg en norsk advokat som kan hjelpe deg å sjekke bakgrunnen til de du i tilfelle skal samarbeide med.

Jeg ønsker ikke å skremme deg, bare informere om hvordan markedet fungerer og hvilke utfordringer som finnes. Den som går inn i dette markedet på en seriøs måte og som har kapital til å satse på kvalitet lykkes.

Lykke til
Signatur