3,861
3
0
Avstander som har betydning for byggesaken blir påført forenklet situasjonskart
31
0
Ja, da er vi også i gang med kommunens papirmølla .Så iom at vi er ferske i dette med bygging så lurte vi på hvordan man måler avstand fra tiltaket til midten av veien.Tomten er ikke flat og det er litt bratt fra huset til den aktuelle veien.Det er nå greit å måle fra tiltaket til den første naboen sin grense ,men hvordan til midten når terrenget er så vanskelig.Må sikkert ha sånne spesielle instrum./maskiner til denne oppgaven.Eller er det ikke veldig nøye man bare skriver ca./usikker grense?Dette er ifm at vi skal sende melding og nabovarsel og legge ved situasjonskart/plan.Tiltaket er ikke store greier derfor bare melding, og får håpe at naboene synes det samme da siden vi selv mener at de fleste av dem ikke blir mye berørt/forstyrret av dette.
Takk.
Takk.
Man måler da fra fasadelivet (husvegg) til ca midt i veien. Bruk hele og halve meterverider - ikk ,84 og slikt.
Om du har et godt situasjonskart i målestokk 1:1000 eller 1:500 bør du lett kunne måle alle avstender fra kartet.
Lykke til.
Byggingeniøren.
Jeg har hus og tomt, men hadde lyst til å dele tomten og bygge på fradelt parsell. Men det er litt trangt, og jeg har to spørsmål:
Hva er kravet til avstand hus - vei? Måles det fra tomtegrense, eller veikant?
Om det har noen betydning, veien er i boligområde, en u med bredde på u'en 100 - 150 meter, så det er kun trafikk til husene.
Og så gjelder det naboen:
Spørsmålet er ganske enkelt: Finnes det noen rimelig praktisk måte å få dette til uten hans samtykke:
Da området ble regulert tidlig 60-tall ble det mellom min og naboens tomt projektert en adkomstvei til nabotomten. Detter fordi jeg har to naboer bak hverandre, altså med ett hus ved samme vei som meg, og ett hus bak dette . Dvs. jeg har nr. 58, og naboene 60 og 60A.
Veien skulle da gå mellom 58 og 60, videre mellom 58 og 60A. Den ville gå forbi huset og svinge inn til huset på oversiden.
Men 60A fant en annen løsning - fikk adkomst fra motsatt side. De 2.5 meter som var regulert som tilhørende tomte-arealet men allokert til vei fra hver av oss har derfor i praksis av oss vært betraktet og behandlet som vanlig tomteareal.
Det betyr altså at ved den egentlige grense mellom 58 og 60A befinner seg en strekning på 2.5 meter bredde som tilhører 60A som var planlagt vei.
Hvis jeg altså i stedet for å plassere et nybygg 4 meter fra grensen kunne trekke det 2.5 meter inn mot naboen, ville det være langt gunstigere å få plassert et hus der.
Avstanden til nabohuset blir fremdeles ca. 20 meter. Det finnes kun garasje som ligge nærmere.
Vi har hatt tilnærmet null kontakt med denne naboen, han vil visst helst holde seg for seg selv, men er ellers helt normal. Ellers kunne man tenkt seg å spørre ham om å innvilge dispensasjon.
(Jeg ble forøvrig overrumplet av at min nabo på motsatt side ble gitt byggetillatelse for carport med dispensasjon for å sette denne 1 meter fra grensen!)
Forskrift, PBL og øvrig lovverk sier:
- Avtand til tomtegrense = 4 m
- Avtand til nærmeste hus (nabo) = 8 m
Dersom noen av disse avstandene ikke kan oppfylles, må du søke dispensasjon. Ofte krever kommunen en "samtykkeerklæring" fra nabo dersom du ikke kan tilfredstille overnevnte avstander. Videre kan naboen hus ligge f.eks. 6 m inn på naboens tomt, som gjør at du kan flytte huset ditt 2 m nærmere tomtegrensen - dette for å tilfredstille 8 m regel. Uansett må du søke disp for 4 m regel mot grense. Det er alltid tomtegrense som gjelder, ikke vei og grøfter etc.
Men, alt kan du søke disp om. Men om naboen ikke er enig kan det bli vanskelig. Dersom kommunen skal gi tillatelse til et tiltak nærmere nabo enn disse meterne, er det fordi nabo sier det er ok. Dersom avtanden blir under 8 m mellom husene må du huske på å prosjektere tilstøtende vegger i annen brannklasse.
Snakk først med kommunen og finn ut hvilken praksis de følger i forhold til nabogrensen og avstander....
Det som finnes i reguleringsplaner du måtte ha (uansett alder) gjelder. Dersom det er utgått en veg i en reguleringsplan kan du søke om å få bygge den. Dette er på generellt grunnlag.
Lykke til.
Byggingeniøren..