5,034
11
0
Blir vettskremt av komplisert byggeprosess
1
0
Bør man kanskje forkaste byggeplanene med en gang.. høres sinnsykt avansert ut hele byggeprosessen....
???
???
Går jo helt greit å la byggmester ta alle avgjørelser og så slipper man det. men da må man jo være forberedt på at det er en annens smak som rår.
Men de vet også å ta seg betalt. Derfor velger mange heller å ta seg en ekstra "jobb" og sette seg inn i byggeprosessen og det ulike faggruppene som skal gjøre et arbeide på huset.
Om en begynner på den karusellen kan det fort bli mer eller mindre altoppslukende. Er jo "bare" et hus som skal bygges men der er sikkert ml 5 og 10 ulke faggrupper som skal inn og gjøre et arbeide. Om en skal ha litt kontroll på denne gjengen selv så kreves det en god del arbeide å sette seg godt nok inn i dette.
Et par spørsmål alikevel:
Jeg skulle gjerne likt å vite a-å hva som skal gjøres i en slik prosess. man kjøper tomta, er det bare å bestemme seg for en og betale for den også kan den bare stå til man bestemmer seg for hva den skal brukes til eller må avgjørelser tas allerede ved kjøp?
Så skal man sende byggesøknad? er den generell eller må man ha bestemt seg for hus før man sender byggesøknad? Hva betyr det å utstikke hjørner og hva er reguleringsplan? Huff
Hva er fordeler og ulemper med byggelån vs vanlig boliglån?
Tomt: her kommer det an på tomteeier om en husleverandør eier den og den inngår i en feltutbygging eller om det er en frittstående tomteier. Se etter i beskrivelsen hva som gjelder av krav til husvalg. Mange tomter lages og selges også av utbyggre som ikke har krav om at dere bruker en bestemt husleverandør. Noen ganger er det krav til at byggingen må begynne innen en tidsperiode eks. 2 år, normalt ikke krav til at du vet noe om huset ennå. mange tomter videreselges også før de blir bebygd.
Byggesøknad: den husleverandør du velger hjelper deg normalt med dette.
Å stikke ut hjørner er vel å sette opp tomtemarkering, eventuelt der hvor huset kan stå.
Reguleringsplanen (kommunens krav) sier noe om maks. størrelse på huset (%-vis, utfra tomtestørrelsen). Den sier også noe om høyden, kankje byggtype, farger, retning på møne osv. De tomteselger (feltutbygging) vet dette, hvis ikke kontakt kommunen hvor tomta er.
Byggelån: er et mellomtidslån du tar opp for å finanisere de måneder du bygger og inntil du får solgt det du bor i i dag. Ofte et kostbart lån.
Boliglånet er det vi forbinder med et lån som er sikret i din nye bolig. (etter at du har flyttet inn)
Sikker noen her som kan svare mer detaljert, hvis ønskelig.
Egne prosjektfilmer på YouTube
Du kan ikke ha et vanlig huslån i byggeperioden.
Spørs hva du regner som dyrt, men du kan vel regne med minst 1000,- kr meteren.
Mja, 1000 kroner meteren x 140 meter blir fort en utgiftspost som vi må ta med i avgjørelsen om denne tomta er noe.
Jeg leste om noen andre her på forumet som hadde vanlig huslån. De bare fikk utbetalt eller økte lånet etterhvert som utgiftene påløp.
Det forutsetter at du har sikkerhet som for et "vanlig" lån. Dersom sikkerheten din er et hus som er under bygging så blir det byggelån.
Den nøyaktige grensen mellom disse lånetypene og rente kan nok være noe "skyvbare" alt etter din historikk, forhold til banken, hvilken bank osv...