4 371    11    0  

Flere boliger må tvangsselges!

 18     Lillehammer     0

DN.no : Flere boliger må tvangsselges.

Er det slik at tvangssalg blir dagligdags fremover?

Vi skal bygge ny enebolig om ikke så altfor lenge og mener vi har kontroll over økonomien. Mulig vi er blåøyde, men frykter ikke dette personlig...

Føler du at du har kontroll - eller er du bekymret for dette?

   #1
 738     0
Er bekymret over hvor trangt det vil bli og hvor stor budsjettsprekken blir. Dette tenker jeg på nesten hver dag, men så er jeg egentlig ikke så veldig positiv av meg  :P
Prøver å være litt positiv å tenke slik; at går det ikke så går det ikke. Da får vi selge og kjøpe noe litt billigere. Selv om det hadde blitt utrolig surt så overlever vi nok det også. Tror uansett ikke vi vil siite igjen med minus om vi må selge, da vi får nok mer for huset vi bygger enn det vi har gitt for det. Blant annet pga mye egeninnsats og billig tomt.
   #2
 1 631     Villmarkstoppen, Malvik     0
Er det noen her på forumet som bygger leilighet i borettslag da?  ;)

Dette som DN refererer til er jo noe som har vært 'allment kjent' i flere år - at disse oppkonstruerte borettslagene med skyhøy fellesgjeld og små innskudd ville gå i oppløsning når de kom til slutten av den avdragsfrie perioden. Surt for de det gjelder, men det har ikke manglet på advarsler.

Verst blir det jo for de som klarer seg lengst, som har betalt sine avdrag hele tiden men til slutt sitter 'alene' med fellesgjelden for hele borettslaget.
   #3
 738     0
Vi bor faktisk i et slikt et. Kjøpte nytt for over 2 år siden.  :D
Selger nå når det nærmer seg sommeren. Blir spennende å se hvordan det går. Her er det 1 mill i fellesgjeld. Så den er ikke helt avskremmende. Fremdeles 3 år igjen av avdragsfri periode. Så vi slipper å tenke på det. Det får bli kjøperene sitt problem  ;D
Nei men seriøst. Ser ikke helt forskjellen på å sitte med 1 mill i lån selv i banken eller ha den som fellesgjeld. En må jo uansett kunne håndtere et lån på den totale verdien på leiligheten: altså innskuddet pluss fellesgjelden. Men ser jo at det kan bli et problem når innskuddet er på et par hundre tusen og fellegjelden er på over 2 mill. Da gir det hele et feil inntrykk på kjøpere.
Men her i dette borettslaget tror jeg ikke det er et stort problem, selv når avdragene begynner.
   #4
 1 631     Villmarkstoppen, Malvik     0

Nei men seriøst. Ser ikke helt forskjellen på å sitte med 1 mill i lån selv i banken eller ha den som fellesgjeld. En må jo uansett kunne håndtere et lån på den totale verdien på leiligheten: altså innskuddet pluss fellesgjelden.
Forskjellen er at enten er du ansvarlig for 1.3mill eller så er du ansvarlig for 0.3mill PLUSS en andel av fellesgjelden. Hva skjer med naboens fellesgjeld når han går konkurs og ingen kjøper leiligheten hans?
'Forsvinner' den millionen eller øker din andel av fellesgjelden?
   #5
 738     0
He he det har jeg faktisk aldri tenkt på. Blir uansett ikke mitt problem nå heller  ;D Men har alltid bare anntatt at de som ikke klarer å betale må selge. Og ha aldri komt på å tenkt på det at det ville bli problem å selge da leilighetene her har gått unna som varmt hvetebrød. Men nå er jo ting i ferd med å forandre seg. Så alt kan jo skje!
Har vært for opptatt med å tenke på hus, så denne tanken har aldri slått meg. Det får bli min unnskyldning her.  ;D
   #6
 160     Øygarden     0
Me budde og i eit slikt borettslag i 1 og eit halvt år.  Det såg jo veldig fantastisk ut med eit reknestykke som viste at me kom berre til å ha 2500,- i månadlege buutgifter.

Fellesgjelda pr. leilighet var på 1189000,- og husleiga var på ca.4300 kr.  Det var kjempebra det, så lenge det varte. 5 års avdragsfrihet og.

Det gjekk eit halvt år, så steig leiga til 5000,-, då me flytta var den steget til 6350,- og no såg eg i ei annonse at den var passert 7000,-.

60kvm. leilighetane kosta 610000- nye, dei som selde dei på topp fekk seld dei for 1,5mill, me kom oss av på nedturen eit par hundre under, men fortsatt veldig fornøyd.

Den siste leiligheten som vart seld der no var ein 80 kvm, som kosta 820000,- ny.
Den fekk dei under 1,1 mill for. dei gjekk for nesten 1,8 på topp.

Det må jo gå aldeles gale med dei som bur der no.  Virkar som heile borettslaget er på veg mot konkurs.

Og ja, du som andelshavar i borettslaget har ansvar for fellesgjelda, så dersom naboen ikkje klarar å betala husleiga vert den fordelt på resten.

Sitat frå meklaren vår då me hadde fått eit bra bud; " Take the money and run"

Og sprang gjorde me langt ut i havgapet for å byggja eit skikkelig hus.
   #7
 174     0
Vi har også slik leilighet med stor fellesgjeld. Vi hadde også hørt at vi var delvis ansvarlig for hele gjelden til boretslaget. Vi spurte megleren og han viste i kontrakten hvor dette ble besvart.

1. dersom en eier ikke klare å betale for seg og mister leiligheten så har boretslaget førsterett på leiligheten. Det vil si at boretslaget vil få  muligheten til å selge og ta det de får for å dekke utgiftene.

2. Det er også forsikringer som dekker deler av utgiftene knyttet til slike tilfeller.


   #8
 342     0
mange komplekser er forsikret mot sånnt men det finns flere komplekser som ikke har forsikring og sakene i orden så her blir det nok mye søvnløse netter på mange nordmenn i fremtiden... men kan takk seg selv mener jeg når dem ikke klarer å bruke hodet eller kalkulator.. Leiligheter er uforskamma dyrt i norge,, det er jo billigere pr kvd for enebolig en leilighet.. Det burde vært omvendt
   #9
 5 116     Troms     0
Det er mange slike "borettslag" som ikke har sikring. Les mer om dette i Lillehammer her Dampsaga "borettslag" rakner

Dampsaga omtales i Forbrukerrådet

Så det store spørsmået er jo: Hvordan i hule klarer folk bli så lurt? Andelsleiligheter er etter min mening noe svineri og svært kortsiktig investering.
Signatur
   #10
 342     0
jeg har egentlig full forståelse for at folk blir lurt.. Jeg er selv salgsleder og det er utrolig mye dumme nordmenn der ute.. Ikke at vi lurer noen men du merker det i salgsperioden med kunden.. Så hvis du er ute etter å lure folk tror jeg ikke det er noe problem hvis du vil..

å når du er borte i sånne prosjekt har du med meget dyktige salgspersonel som lever av salg og fine ord Smile