5,866    3    0  

Forskrifter og byggelover som beskriver aksepterte metoder vedoppussing

 28     sandnes     0
Hei alle sammen.

Det er noe jeg har lurt på en stund, men har ikke klart å finne ut av det. Helt sikkert noen her inne som har kjennskap til det.

Når man pusser opp selv (f.eks kjeller) så man vel følge (lovpålagte?) forskrifter slik at konstruksjonen teknisk sett tilfredstiller de krav som gjelder per idag?

Jeg kjøpte nylig en bolig med nyinnredet kjeller (kjellerstue og bad). Nå viser det seg i ettertid at det er fuktvandring i muren samt at kjeller er "feil" konstruert (teknisk sett). Det jeg mener med "feil" konstruert er at isolasjonen er pakket/trykket inntil muren. Jeg har da hørt at dette er veldig uheldig. Da kan det oppstå kondens?

Det jeg lurer på, som jeg nevnte istad, er om det er noen forsikrifter som er lovpålagt når det gjelder innreding av kjeller. I såfall hvilke? Sintef?




   #1
 837     0
Det er i hovedsak Plan- og bygnigsloven (PBL) og Teknisk forskrift (TEK) som er lovpålagt. I tillegg forskrifter ang elektrisk og vannforsyning/avløp.

Sintef/byggforsk har et meget omfattende oppslagsverk som viser anbefalte løsninger, men det er ikke pålagt i lov å følge disse.

Jeg tror hovedproblemet er at du ikke har utvendig isolasjon av grunnmur. Dermed treffer varm inneluft den kalde muren, og det kondenserer. Dersom du hadde hatt avstand mellom isolasjon og mur, ville du fortsatt fått samme kondens, men kanskje unngått at isolasjonen ble oppbløtt. Det er allikevel utvendig isolering som er den permanente medisin.
   #2
 9,677     Kysten     0
Sintef har ingen lovpålagte konstruksjoner, men de har anbefalinger som er normalt å følge så godt det lar seg gjøre. Det er jo kommet nye forskrifter Tek07 som sier at hus som rehabiliteres skal følge Tek07. Det er ofte ikke gjennomførbart og da må en ha en dispensasjon fra den. Når du pusser opp selv innvendig uten å forandre bruk av rom eller forandrer fasade, men kun oppgraderer det innvendige er ikke det søknadspliktig, så vidt jeg vet så da trenger ikke du tenke på tek07.
Det du må konsentrere deg om er å få det best mulig ut fra forutsetningene.

All mur gir fuktvandring, muren fungerer som en sukerbit en putter i kaffen, suger til seg fuktighet. Det kan være 3 grunner til at du ser fukt på innsiden.

1. grunnmur er feil konstruert med all isolasjon på innsiden av muren. Det kan gå bra med all isolasjon på innsiden men da med inntil 5cm isolasjon. Er det mildere kyst feks kan en øke til 7cm. Isolasjonen kan ligge mot muren. Dersom mulig bør minst 1/3 av isolasjon på utsiden av mur da blir muren varm og kondens blir ikke problem..

2. Muren mangler drenering på utsiden.

3. Det kommer inn fukt i overgang plate på mark/grunnmur. Dersom det er mangelfull dampsperre i overgang (det er det ofte) så vil du dra inn fuktif luft fra grunn  og inn i rommet som kondenserer nede i hjørnet. Det kan også trekke opp i veggen og kanskje også flere etg opp.

Det skal ikke brukes forhudningspapp mot muren. I nioen tilfeller kan det være gunstig å bruke en knotteplast på innsiden av muren, men da må en følge en spesiell anvisning fra leverandørene slik at ikke en stenger fukt inne.

Lykke til! Wink
  (trådstarter)
   #3
 28     sandnes     0
Takk for svar.

Jeg vil anta at det ikke finnes utvendig isolering per idag, og når det i senere tid er påvist fuktvandring i muren så må jeg også regne med sviktende drenering.

Jeg har hørt at det kan oppstå sopp og mugg i kjeller dersom det kommer fuktighet i veggene. Er dette noe som kan skje i løpet av veldig kort tid?