9,043    6    0  

Hva skal med i en byggesøknad?

 786     Østlandet     0
Det er tegninger(både fasade og planteginger?),hvem som skal sette opp bygget,elektriker og rørlegger. Hva mer må med?

   #1
 433     Østfold     0
Dette var et "flygende" spørsmål.....!!!! hehe...

Hva er status på tomt og reguleringsplan for tomten?
Dette definerer hva slags søknad det blir...
   #2
 5,726     0
Fra: http://www.be.no/beweb/regler/veil/sakveil03/06sakveil.html
    Det er nedenfor gitt veiledning til kravene om opplysninger i § 19 sjette ledd bokstav a - o:

    a.Tiltakshaver
    Det skal oppgis hvem som er tiltakshaver og tilstrekkelig kontaktinformasjon.

    b. Eiendom og eksisterende bebyggelse som berøres av tiltaket
    Det skal oppgis entydig adresse på eiendommen og bygningen som tiltaket omfatter. Dette vil i praksis være kommune, gårds- og bruksnummer og eventuelt festenummer eller seksjonsnummer. Ved endring på eksisterende bygning skal også bygningsnummer oppgis. Hvis bygningen inneholder boliger skal bolignummeret på de enheter som omfattes oppgis.

    c. Forhåndskonferanse
    Det skal opplyses om det er avholdt forhåndskonferanse. Hvis slik konferanse er avholdt, skal referat fra konferansen vedlegges søknaden.

    d. Forhold til plangrunnlag
    I arealplanene kan det finnes bestemmelser som regulerer utnyttelsen av arealer. Det finnes tre nivåer med planer, kommuneplanens arealdel, reguleringsplan og bebyggelsesplan. Tiltaket skal være i samsvar med plangrunnlaget. Det må derfor oppgis noen sentrale opplysninger om plangrunnlaget slik som plantype, identifikasjon, formål (bolig forretning osv.) og hvor mye en kan utnytte arealene. (grad av utnytting). Det finnes mange måter å beregne grad av utnytting på. I mange eldre planer beskrives beregningsmetoden for u-grad ofte i planen, ofte er den uten nærmere beskrivelse også. Da må man tolke seg frem til hva som kan være lagt til grunn da planen ble laget.

    e. Krav til estetikk og arkitektonisk utforming
    I plangrunnlaget eller i egne retningslinjer, kan kommunen gi bestemmelser om estetisk eller arkitektonisk utforming av tiltak. Søker må oppgi om slike bestemmelser finnes og legge frem argumentasjon på at disse bestemmelsene er ivaretatt.

    f. Tiltakets sikkerhet mot naturskade
    Kommunen har anledning til å forby bebyggelse i områder der det ikke anses å være tilstrekkelig sikkerhet mot fare eller vesentlig ulempe som følge av natur eller miljøforhold. Det vises til Miljøverndepartementets rundskriv T-5/97 - Arealplanlegging og utbygging i fareområder. Det må derfor henvises til kartlegging av grunnforhold, ras- og skredfare der slike finnes, eller til egne undersøkelser. Når det gjelder miljøforhold, vil det kunne være nødvendig å dokumentere løsningene i forhold til luft- og støyforurensing fra trafikk, industri, m.m. idet kommunen kan pålegge særlige tiltak for å redusere eventuelle ulemper. Forholdet til radonpåvirkning fra grunnen må også vurderes.

    g. Nabovarsling
    Kommunen må få opplysninger om hvilke naboer og gjenboere som er varslet slik at kommunen kan ta stilling til om varslingsplikten er oppfylt. Hvis noen av de som er varslet har protestert skal kopi av protestene vedlegges sammen med en vurdering fra ansvarlig søker. Vurderingen må inneholde en beskrivelse av hva som er gjort for å imøtegå protestene, eventuelt argumenter om hvorfor protestene ikke er imøtegått.

    h. Beskrivelse av tiltakets art
    Det må fremkomme av søknaden hva tiltaket består i og hva det skal brukes til. For de fleste bygninger kan dette gjøres ved å beskrive type bygning (enebolig, flermannsbolig, garasje, sykehus), hvilken næringsgruppe som skal benytte det og beskrivelse av bruk. For anlegg vil en beskrivelse av bruken i de fleste tilfelle gi en tilfredsstillende beskrivelse.

   

    i. Størrelse og grad av utnytting
    Det skal i søknaden oppgis bruks- eller bebygd areal samt antall etasjer på ny bebyggelse og eventuell eksisterende bebyggelse. Arealer skal beregnes i samsvar med NS 3490 eller TEK § 3-5, og etasjer i samsvar med TEK § 4-1.

    Det kan effektivisere kommunens saksbehandling at det beskrives hvordan man har kommet frem til den utnyttelsesgrad som legges til grunn i søknaden.

    j. Atkomst, vannforsyning, avløp og fjernvarmetilknytning
    Kommunen skal vurdere om et tiltak har nødvendig tilknytning til infrastruktur som vei, vann- og avløp. I noen spesielle områder kan det også ligge krav om tilknytning til fjernvarmeanlegg. Det må derfor gis tilstrekkelig med opplysninger slik at kommunen kan vurdere disse forholdene.

    k. Minsteavstand til annen bebyggelse, kraftlinjer, veimidte, vann- og avløpsledninger
    Kommunen skal i sin behandling vurdere om krav til minsteavstand til annen bebyggelse, vei, vann- og avløpsledninger samt kraftlinjer er ivaretatt. Det må derfor oppgis minsteavstander hvis noe av det overstående er relevant.

    l. Tegninger og situasjonsplan
    Utforming av tiltaket skal vises på tegninger og plassering av tiltaket skal vises på situasjonsplan. Hva som skal vises på tegninger, detaljeringsgrad og målestokk, avhenger av tiltaket. Normalt vil det være tilstrekkelig med fasade-, snitt- og plantegninger utført i normal detaljeringsgrad og målestokk 1:100.

    Situasjonsplanen utarbeides på grunnlag av situasjonskartet som utstedes av kommunen. Hvilke opplysninger, detaljering, målsetting m.m. som skal tegnes inn avhenger av tiltakstypen. For spesielle tiltak anbefales det å søke informasjon hos kommunen.

    Norges byggstandardiseringsråd har utviklet egne spesifikasjoner som et hjelpemiddel for de som skal lage tegninger og situasjonsplaner i byggesaker. Disse spesifikasjonene er anvendelige for de fleste saker.

    m. Forholdet til andre myndigheter, jf. pbl. § 95 nr. 3
    Tillatelse eller uttalelse fra annen myndighet skal vedlegges søknaden dersom slik er innhentet og den har betydning for kommunens behandling av søknaden.

    For bygninger med arbeidsplasser skal det innhentes samtykke fra arbeidstilsynet. Kopi av søknad om tillatelse til tiltak (inkl. alle vedlegg) sendes Arbeidstilsynet.

    Kommunen kan gi rammetillatelse innenfor sitt myndighetsområde selv om gjennomføring av prosjektet er avhengig av godkjenning fra andre myndigheter (jf. pbl. § 95 nr. 3). Et vilkår for igangsettingstillatelse og dermed realisering av tiltaket, er at slik godkjenning fra annen myndighet foreligger. Godkjenningen skal vedlegges søknad om igangsettingstillatelse.

    n. Søknader om ansvarsrett
    Det skal vedlegges søknad om ansvarsrett for alle aktuelle ansvarsområder i tiltaket. For søknad om rammetillatelse er det tilstrekkelig med søknad om ansvarsrett for ansvarlig søker. Før igangsettingstillatelse gis skal ansvarsrett for alle fagområdene som omfatter prosjektering, utførelse og kontroll være godkjent.

    Søknaden skal inneholde informasjon om foretaket, nødvendig kontaktinformasjon og opplysninger om foretakets godkjenninger. Har foretaket sentral godkjenning er det tilstrekkelig å opplyse om dette. For foretak som ikke har sentral godkjenning skal søknad om lokal godkjenning vedlegges. For ytterligere informasjon se Forskrift for godkjenning av foretak for ansvarsrett (GOF).

    o. Kontrollplaner for prosjektering og utførelse, og kontrollerklæring for prosjekteringen
    Kontrollplan skal sendes inn senest ved søknad om igangsettingstillatelse. Standardiserte blanketter kan benyttes. Det vises til beskrivelse av kontrollplan i § 29. Før igangsettingstillatelse kan gis skal kontrollansvarlige bekrefte at tilstrekkelig prosjektering er gjennomført.

    p. Dispensasjon
    I spesielle tilfeller ønsker tiltakshaver å fravike plangrunnlaget eller andre bestemmelser. I slike tilfelle kan det søkes om dispensasjon. Kommunen har anledning å gi dispensasjon i særlige tilfelle. Søkeren må da vise til hvilke bestemmelser det søkes dispensasjon fra og argumentere for hvorfor han mener at kommunen skal gi dispensasjon. Kommunen tar så stilling til dette i sin behandling av saken Se for øvrig under SAK § 3.
  (trådstarter)
   #3
 786     Østlandet     0

Dette var et "flygende" spørsmål.....!!!! hehe...

Hva er status på tomt og reguleringsplan for tomten?
Dette definerer hva slags søknad det blir...


Blir ofte sånn når man ikke har peiling ;)
Tomten er regulert til boligformål og når vi har vært i kontakt med kommunen har de sagt at huset vi tenker å bygge vil passe bra der. Vi må søke dispensasjon i forhold til møne og evt gesimshøyde. .men, reguleringplanen er gammel(50-tallet), og det er bygget flere hus der som avviker fra reguleringsplanen. mulig vi må søke disp fra utnyttelsesgraden også,men det samme gjelder der.
   #4
 350     Norge     0

Blir ofte sånn når man ikke har peiling ;)


Tror at hvis jeg ikke hadde hatt peiling på hva som skulle til for å bygge boligen min, ville jeg absolutt vurdert å leie inn noen som har det....

Så jeg anbefaler på det sterkeste at du har en fagmann til å hjelpe deg.  Både i prosjekteringsfasen og byggeperioden.
  (trådstarter)
   #5
 786     Østlandet     0
Joda,vi bygger med Blåbolig og vi har min far som er tømrer,så er nok av folk som kan dette. Er bare jeg som tenkte på dette akkurat nå og ønsket å høre deres tanker om det i forhold til om vi rekker å få søkt i løpet av juni. Ønsker veldig å få begynt med grunnmuren til høsten.
   #6
 54     Vestlandet     0
dersom du er nær ein riksvei e.l må du ha tillatelse fra veivesenet for å kunne bygge. grensa er vel 50 meter trur eg.. (15 meter for garasje)

Nabovarsel må du vel ha Smile