4,903    7    0  

Hvor mye av ansvaret kan en tiltakshaver ta for eget bolig

 10     Akershus     0
Hei,

lurer på om en tiltakshaver er siving i bygg og har selvbyggerkurs i leca, hvor mye av ansvaret kan vedkommende stå for utføring av byggearbeid på egen eiendom,

ser frem til gode svar... Wink

   #1
 741     Det glade Sørland!     0
En kamerat av meg er ingeniør. Men har ingen fagbrev, mesterpapirer eller lignende overhodet. Men han er nevenyttig som få og svært praktisk anlagt. Han søkte kommunen om å bli ansvarlig tiltakshaver da han bygde, og det fikk han igjennom. Må ikke forveksles med sentral godkjenning.
Signatur
   #2
 529     Gjøvik     0
Jeg er siv.ing bygg. Fikk ansvar for alle områder bortsett fra Graving og Sanitær.

Dette kranglet jeg imidlertid kanske hardt på, da PBL m/GOF angir at hvis man kan dokumentere kjennskap til lovverk og det er sansynlig at arbiedene blir utført ihht disse, skal man ikke kunne nekte godkjenning (gjelder alle fag).

Dette gjorde da min kommune (nektet meg altså).. UTEN å gi noen begrunnelse.
Jeg ba en en grunn, og da begynte de å true med lengre saksbehandlingstid >Sad. (Da ble jeg rett og slett sint på telefonen til de).. Pga tidspress, og fordi jeg hadde rørleggern og graven klar uansett, gav jeg bare etter.

Har vurdert å skrive brev i ettertid til kommunen... Men nå som det værste sinne har lagt seg lot jeg være.. 
Signatur
   #3
 3,258     Akershus     0
Jeg står selv ansvarlig for tilbygg hvor det først er betongstøpt grunnmur og så en etasje med loft på toppen (ikke boligareal).

Arealet er på under 50m2 så jeg fikk det gjennom uten søknad, dvs på melding, og står da altså ansvarlig selv.

Var riktignok noen runder med kommunen og diverse justeringer osv men det gikk i gjennom til slutt.

Mitt første byggeprosjekt og jeg "kan ingenting".

Vil tro at jeg kan vise til denne ansvarsretten hvis jeg skal bygge selv en annen gang. Jeg bruker selvsagt fagfolk der det må brukes fagfolk uansett.

I vår kommune kan man bygge 70m2 frittliggende garasje med kjeller på melding, og 140m2 er jo ganske svære greier da med tanke på at det ikke stilles noen krav til utbygger.
Signatur
   #4
 1,093     Skjetten     0
Det dere har fått gjennomslag må jo ikke sammenlignes med lokal godkjenning ? Dere har fått innvilget "selvbygger" som gjelder kun til egen eiendom/bygg..

Om jeg forstår lovverket rett/slik det vanligvis er...
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 10     Akershus     0
Hei,

jeg tenker ikke på meldinger, men tillatelse til tiltak. Utforming av enebolig eller tomannsbolig. Kan en Siving. stå som ansvarlig søker for alle deler, untatt rørlegger og sanitær arbeid?

Det er ikke vanskelig å få gjennom tilbygg, men store prosjekter er vanskelig.

ser frem til gode svar.
   #6
 431     Akershus     0

jeg tenker ikke på meldinger, men tillatelse til tiltak. Utforming av enebolig eller tomannsbolig. Kan en Siving. stå som ansvarlig søker for alle deler, untatt rørlegger og sanitær arbeid?


Jeg fikk etter mye dokumentasjon og "krangling" godkjent søknad om tiltak som selvbygger hvor jeg ble ansvarlig søker, Ansvarlig prosjekterende(Tiltaksklasse2), Ansvarlig kontroll prosjektering(Tiltaksklasse2), Ansvarlig utførende(Tiltaksklasse 1) og Ansvarlig kontroll utførende(tiltaksklasse 1) for understøping av grunnmur m.m. Jeg har ingen relevant formell utdannelse, og er jobber heller ikke som håndtverker, men dokumenterte alt nøye.

Bør være mulig å få godkjent det samme selv om det er enebolig eller tomannsbolig også, da alt på en enebolig hvor normalt alt arbeidet  er tiltaksklasse 1(Ref GOF veiledning: "Et småhus hvor alle oppgavene normalt ville ha ligget i tiltaksklasse 1, kan ha en tomt med geotekniske forhold som tilsier at fundamenteringen kommer i tiltaksklasse 2."). Det blir jo litt annerledes for din del da det er flere fagfelt, men prinsippene burde være like. Det gjelder å dokumentere godt nok til at de ikke kan si at det ikke er sannsynlig at ting blir gjort i henhold til reglene.
   #7
 9     Vestlandet     0
Forskrift om godkjenning av foretak for ansvarsrett (GOF).
http://www.lovdata.no/for/sf/kr/kr-19970122-0035.html
§ 17. Personlig ansvarsrett. Selvbygger
1. I særlige tilfelle kan kommunen etter søknad gi personlig ansvarsrett til faglig kvalifisert person. Ved personlig ansvarsrett skal det legges vekt på langvarig og relevant erfaring, og eventuell utdanning. Kravene til dokumentasjon i kap. II og III gjelder tilsvarende. 
2. Kommunen kan godkjenne person for ansvarsrett til bolig- eller fritidsbygning til eget bruk, uten hensyn til kravene i kap. II og kap. III i denne forskrift, forutsatt at personen sannsynliggjør at arbeidet vil bli utført i samsvar med plan- og bygningslovgivningen.

Fra Veiledningen til GOF:
http://www.be.no/beweb/regler/veil/gofveil03/05gofveil.html
2. Personlig ansvarsrett for arbeid på egen eiendom til eget bruk (selvbygger)
Mange ønsker å være selvbyggere. Stortinget har fastslått at det er lov å være selvbygger i Norge. GOF § 17 nr. 2 åpner for personlig ansvarsrett for den som ønsker å bygge til eget bruk.
Vilkårene er for det første at det dreier seg om bolig- eller fritidsbygning (helårsbolig, fritidsbolig og garasje, uthus, påbygg, tilbygg o.l.). Eiendom til annet formål (f.eks. næringsvirksomhet) faller utenfor.
Det er videre et vilkår at det gjelder byggverk til «selvbyggerens» eget bruk. Enebolig (eventuelt med sekundærleilighet) omfattes, mens tomannsbolig faller utenfor. Også rekkehus faller av samme grunn utenfor. Personlig godkjenning etter § 17 nr. 2 kan gis innen alle funksjoner (ansvarlig søker, ansvarlig prosjekterende, ansvarlig utførende og ansvarlig kontrollerende) og innen alle tiltaksklasser.
Den som søker om ansvarsrett etter § 17 nr. 2 må sannsynliggjøre at han har tilstrekkelige kvalifikasjoner. Kompetanse og erfaring må tillegges vekt. Personer med generell bygningsteknisk utdanning og praksis bør kunne godkjennes.
Andre forhold som kan tillegges vekt er om vedkommende tidligere har bistått ved oppføring av byggverk e.l. Også relevante kurs som vedkommende har gjennomført kan tillegges vekt i vurderingen.
Forutsetningen er at vedkommende sannsynliggjør at arbeidet vil bli utført i samsvar med plan- og bygningsloven og dens underliggende regelverk.
Sitat slutt.
Konklusjon: Tomannsbolig faller utenfor.