17 445    31    0  

Hvordan eie et hus med samboer med høy egenkapital?

 188     Midt- Norge     0
Hei.

Vi håper å få kjøpt en enebolig.

samboer har egenkapital på 1.5 mill.
jeg har 0.

vi skal betale halve hver av lånet som blir tatt opp på det over 1.5 mill.
ca 600.000kr på hver.

vi skal skrive samboerkontrakt på hvordan dette blir.

huset trenger total oppussing og vi har planer om å gjøre så mye vi har mulighet til selv og ved hjelp av hverandres familie.

hvordan løser vi dette med egeninnsats? fra oss selv blir det sikker 50/50, men er usikre på om våre foreldre kan bidra like mye. min far er snekker og vil ha mulighet til å hjelpe masse.

vi vet ikke hvordan dette skal løses og kjenner ingen i samme situasjon.

hvordan gjør dere det? eller hvordan ville dere gjort det?

vi skal i samtale med banken, men greit å få flest mulig synspunkter å tanker rundt dette.

foreløpig ser vi for oss at det lønner seg at sambo tar opp hele låne på ca 1.2 mill i sin bank og vi betaler ned med halve hver. men er usikker på dette med skattefradrag hva som lønner seg.

kom med dine synspunker eller tips / tanker til hva vi bør tenke på og ha med i samboerkontrakten og hvordan vi løser de praktiske tingen så begge to kommer best mulig ut av det ved et eventuelt brudd, som vi så klart ikke håper kommer til å skje.

tusen hjertlig takk.

   #2
 246     0
Svar på flåsete svar: Det hjelper ingenting! Her vil skjevdelingsreglene komme til anvendelse. Man skal verken kunne gifte seg eller skille seg til formue.

Om dere har 1,5 mill i egenkapital, låner 1,2 mill så regner jeg med huset koster 2,7mill. Skal dere eie halve huset hver? Sånn som du skisserer med at dere har 600 000kr i gjeld hver så blir du i realiteten eier av vel 22% av huset (600 000/2,7mill= 0,2222), og får dertilhørende verdistigning.. i alle fall sånn en jurist vil se på det.. om ikke din samboer gir deg halvparten av sin egenkapital.

Vet svaret mitt hjelper deg absolutt ingenting, det er en vanskelig problemstilling..
   #3
 2 174     Oslo     0

Mitt råd: Bli enige om dette FØR dere går i gang med noe som helst av arbeide - ikke utsett det ubehagelige.

DU nevner at din far vil kunne bidra MYE. Det må dere verdifastsette og ta med i regnestykket som din "egenkapital". Hus at det da kun blir verdien av arbeidet som utføres.
   #4
 997     0
Du betaler hele lånet selv.... Hun har jo bidratt med 1,5mil
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 188     Midt- Norge     0
vi skal ikke eie halve huset hver nei. men en prosentandel slik som en av dere sier. og ja vi skal skrive en avtale på dette.

men hvilke alternativer er det til fordeling av eventule verdistiging?
blir det mest riktig at sambo får ut sin EK og vi deler resten 50/50, eller mest riktig at vi får 20/80 for 2.7 mill og deler verdistiging 50/50

hva blir mest riktig for begge to?

er det riktig å ta hensyn til egeninnsats ved oppussing? hvordan kan dette regnes/finnes ut så det blir rettferdig?

spørr her for å sjekke mulighetene og hvordan andre folk ville ha løst dette, kanskje det dukker opp noe vi ikke har tenkt på.

hva med skattefradrag?

vi skal bli enige ja, vi er jo det nå også. vi vil bare det skal bli rett og at vi får en kontrakt på dette slik at ingen taper noe på det. men så klart vi håper vi jo vi vil være sammen for livet som alle andre.

kanksje noen kloke hoder der ute har noen linker eller noe til sider som omhandler slike tema.
   #6
 944     Rogaland, Sola     0
Jeg og min samboer har tatt opp et ganske stort lån, der han hadde mer egenkap enn meg og tjener MYYEE mer enn meg. Fos oss betyr ikke det at han eier mer enn meg, eller at han betaler mer/mindre i lån enn meg. Vi er samboere og har felles økonomi, hvorfor gruble slikt over hvem som eier hva, hadde heller tenkt slik hvis jeg ikke var i et forhold men skulle dele noe med en venn.

Er jo noen som er så trange at når di ska handle et brød så skal 15kr dels på 2 for de ikke ha felles økonomi. For meg blir dette litt rart, men er jo forsjell på folk. Når det kommer til skatt osv bestemmer dere jo selv når selvangivelsen kommer hvor  mye renter dere vil skrive på hver... Så ser ikke helt problemet ?
   #7
 146     0
Zoodels:
Vi snakker ikke om brød og smør her. Vi snakker om store verdier, og man skal ikke glemme at man mest sannsynlig ikke er perlevenner den dagen man velger å flytte fra hverandre. Tenk klart nå - det gjør dere ikke når dere ønsker at den andre skal "ryke & reise".

Linex:
Det mest fair er å finne en brøk nå som tar høyde for at dere har like stort lån, du skal skyte inn verdier i form av din fars arbeidskraft, din sabo har mye cah osv. Den brøken tinglyser dere og bruker i samboavtalen.

Den dagen dere skal "skilles" vil den med mest %-er også få litt mer av verdistigningen. Slik er det....eller verditapet hvis verdien skulle synke. Dette kan slå begge veier - har skjed før....

Alternativet er at dere skriver en avtale om at han skal ha særeie i 1,5 mill. og at denne kontantverdien skal holdes utenfor ved deling. Dette ville jeg dog ikke akseptert hvis jeg var han. Verdien av hans egenkapital vilel på denne måten bli mindre verdt for hvet år som går grunnet lønnsvekst, prisstigning, boligpriser, inflasjon ++++

Mitt råd:
Regn ut en brøk nå. Den følger dere og husets verdi. Da blir ting rydig og dere slipper å bekymre dere over hvem som betaler "smør & brød"  ;)

Lykke til!

   #9
 140     0
zoodels:

Er enig med deg jeg. Jeg og samboeren min har felles økonomi. Jeg tjener mye bedre enn henne men det ofrer jeg ikke en tanke. Vi bor i lag og deler alt lik. Når vi bygde hus tenkte vi ikke: "Hva om det noen gang blir slutt, hvem har kjøpt hva osv?" Jaja, d var nå bare mine tanker en sen søndagskveld:-)
   #10
 944     Rogaland, Sola     0
GODT å høre andre også tenker sånn. Blir for min del for dumt å være i et forhold å tenke på fremtiden hvis du heletiden skal tenke hvis det blir slutt, hvormye av dette er da mitt? Er du sammen med noen burdere dere være 1, og ikke ense slikt en tanke. Skulle det gå i dass så ta det da det kommer, ikke kast bort tid på å regne ut hvem skal betale hva. Putt pengene på 1konto og koz dere sammen:D