2,304    4    0  

Kjøpt hus: Trenger juridiske råd

 188     Midt- Norge     0
Hei


Nå har vi endelig kjøpt enebolig, etter å ha tapt utallige budrunder. vi står begge som eiere av huset.


sambo kjøpte leiligheten for 10 år siden og den selges nå får 1.4mill. han har tjent 1mill på denne og har ikke lån. sambo er i jobb.

jeg har bodd i leiligheten i 5 år og betalt "husleie". er jobbsøker og håper det ordner seg snart.

sambo har tatt opp et lån på 1.3mill. Det lånet betaler sambo alene frem til jeg får jobb og vi betaler likt. da kjøper jeg meg "inn" og før som i en tråd tidligere nevnt en eierandel på ca 22%.

jeg har nå noen spm:

Hva må med i samboerkontrakt? noen gode nettsider med tips?

bør vi skrive testamente? hva må med her?

Hvordan blir dette skattemessig?
er det noe måte å få det offentlig med ulik eierandel?

det er jeg som er ivrigst på at dette skal bli gjort riktig, jeg vill ikke tjene noe på dette uten det jeg faktisk legger inn av penger. vil at dette skal gå minst mulig utover sambo. jeg lever bedre en jeg kunne gjort alene i utganspunkte og han er verdens snilleste mann. så derfor vil jeg sikre han slik at jeg ikke tjener mer inn nødvendig på dette.

beklager klomsete forklaringer, men ikke så god til dette derfor jeg spørr her. er så vanskelig å søke rundt på nette når jeg egentlig ikke helt vet hva jeg leter etter.

vi ser for oss å skrive en kontrakt nå, en ny når jeg får jobb og en ny når det eventulet kommer barn inn i bilde.

tusen takk for alle svar


   #1
 5     0
Du kan se her for tips om samboeravtale: http://www1.vg.no/pub/vgart.php?artid=120309

Der ligger det også link til en avtale som du kan bruke.

Dere bør skrive et testamente som begunstiger dere ved eventuell bortgang. Dette gjøres hos en advokat med vitner, en enkel prosedyre. De aller fleste advokater har standardtestamenter liggende.

Eierbrøken på huset blir dere enige om i avtalen dere skriver. Denne kan dere skrive om så mange ganger dere bare ønsker. Bare pass på å alltid ha sist oppdaterte avtale liggende hos en tredje part, det er greit dersom det skulle bli et brudd mellom dere. Det er kjipt men smart å være litt føre var :)

Når du skriver offentlig, så er den eneste måten å gjøre dette på å tinglyse skjøtet på huset på dere begge. Dette er vel gjort ved kjøpet så vidt jeg skjønner av det du skriver, "vi står begge som eiere av huset". Eierbrøken avtales som sagt mellom dere i avtalen.

Siden du ikke er i jobb, bør alle gjeldsrenter gå til fradrag på din samboer, ettersom denne har inntekt å trekke fra på. Dette for å utnytte fradragsretten maksimalt. Dette styres jo igjen av eierbrøken, og siden dere ikke er gift kan dere ikke fordele renter og gjeld fritt mellom dere.

Håper dette var oppklarende Smile
  (trådstarter)
   #2
 188     Midt- Norge     0
Siden du ikke er i jobb, bør alle gjeldsrenter gå til fradrag på din samboer, ettersom denne har inntekt å trekke fra på. Dette for å utnytte fradragsretten maksimalt. Dette styres jo igjen av eierbrøken, og siden dere ikke er gift kan dere ikke fordele renter og gjeld fritt mellom dere.

hvordan kan vi ordne slik at gjeldsrenter går til fradrag på samboer? eller blir dette atomatisk når han er den eneste som står på lånet? er dette noe de i banken kan hjelpe oss med kanskje?

skal straks skrive kontrakt på huset og da blir det tinglyst med begges navn. på den måten slipper vi å betale gebyr til staten den dagen jeg får jobb og kjøper meg inn. men kan jo aldri være sikkert på om det går 1 dag eller 1 år før det skjer. håper på 1 dag så klart, men greit å ha ting i orden o den perioden også.
   #3
 5     0
Dette gjør dere når dere setter opp selvangivelsen. Lånerentene blir automatisk fordelt på dere avhengig av hvordan lånet er satt opp i banken. Dette hjelper banken dere med når dere skal dit, bare pass på at det blir tinglyst på dere begge, slik du skriver.

I mitt tilfelle er også lånet tinglyst på begge, men alle rentene og gjelden ender opp på min selvangivelse. Dette fordeler vi så likt mellom oss siden vi har 50 % hver, det er bare to små endringer på hver selvangivelse.