283    8    0  

Lekkasje i taket på nykjøpt bolig, hva bør vi gjøre?

 30     0
Hei, 

Jeg og min samboer kjøpte nylig en enebolig i Drammen. Det er et gammelt murhus fra 1914, og vi var på to visninger med totalt 8 folk med, blandt annet to snekkere som var med på å se etter feil og mangler, så jeg føler at vi gjorde det vi kunne for å undersøke boligen før boligkjøp. 

Vi har funnet mye rart og mye som må utbedres, noe til store kostnader, ting vi ikke så under visning og ikke var tilstrekkelig opplyst om av selger/megler/takstmann/salgsoppgave. Har forstått det sånn at det er vanskelig å komme videre med mye av det, da noe av det kan de vel si "Det kunne dere sett på visning", som at vi trolig må grave opp hele plenen ut fra soverommet/terrassen, fordi det buler sånn innover mot kjellerinngangen (som man når under terrassen), at det en dag kommer til å rase sammen. Det eneste det står i salgsoppgaven er at det er en liten sprekk der, og vi lot ikke merke til hvor mye det bulte selv under visning. Men det antar jeg at vi bare må fikse selv. 

En annen ting er at det under første regnværet etter vi kjøpte boligen, var det mye regn og mye vind, og da begynte det plutselig å dryppe vann inn gjennom taket i andre etasje. Dette lot vi ikke merke til før dagen etterpå, da det var vann på gulvet spredt litt omkring ca 2 kvadratmeter, rent nedover gulvet. Dette tørket vi opp, og prøvde å finne ut av hvor var, men det er ikke mulig å komme opp på loftet for å undersøke, for det er bare en liten inspeksjonsluke for pipa man bare får hodet opp. Samme dag begynte det å regne igjen, og da så vi at det drypte dråper ned fra en bjelke ved siden av pipa. Dagen etterpå fikk jeg min far, som er snekker, til å sage hull i taket mot loftet, for å lage en luke og så vi fikk sett ordentlig. Da så vi at det renner vann ned fra toalettlufterøret (jeg vet ikke helt hva det kalles), ned på et plastikklokk. Dette plastikklokket var fullt av vann, og det rant over og ned en liten stripe mellom to bord før det gikk forbi pipa og så ned på gulvet ca en meter lenger unna. Dette må da være en feil selger visste om, siden de hadde lagt et plastikklokk der for å fange vannet?  

Her er et par videoer: https://photos.app.goo.gl/ivpn3QKs9etwSLuE8

Min far (snekkeren) gikk opp på taket for å prøve å finne ut av hvor lekkasjen kommer fra, men kunne ikke se hvor. Prøvde også å helle vann ned på den ene hatten på taket som er på toppen av dette røret, og det kom ikke vann ned. Det er ingen skader hittil fra vi kan se som følge av vannet, men dette må da være noe som har skjedd før, og selger ikke har informert om, siden de har lagt et plastikklokk der? Det er sikkert ikke så voldsomt dyrt å fikse om vi greier å finne ut av hva lekkasjen kommer av, men jeg synes det er merkelig om selger bare kan la være å informere om sånn, også er det ingen "følger" av det, med mindre jeg skal lage en stor og dyr sak av det. Det er kanskje bare billigere å fikse selv uten å ta det med selger eller megler? 

Jeg ser noen sier at man skal ta kontakt med selger/megler så fort som mulig for å klage/opprette en sak, før man begynner å fikse det selv. Stemmer det at man må kontakte dem før man begynner å gjøre noe, selv om man tipper at det sikkert er billigere å fikse det selv? Regner med at både megler og selger ikke er så veldig samarbeidsvillige her. 

Er også andre rare ting med dette huset, kommer til å opprette en egen tråd om det. 

TSt
   #1
 10 345     0
Lurt å gi beskjed raskt uansett. Hvis det ikke er noe eieskifte forsikring her så er det en fordel. Men det høres kanskje som om det er lekkasje i taket inn mot gjennomføringer som pipe og luftepipe.
  (trådstarter)
   #2
 30     0
Lurt å gi beskjed raskt uansett. Hvis det ikke er noe eieskifte forsikring her så er det en fordel. Men det høres kanskje som om det er lekkasje i taket inn mot gjennomføringer som pipe og luftepipe.


Tenker du da at jeg bare bør ringe til megler og fortelle at vi har opplevd vannlekkasje, og det vil ikke binde oss til noe eller gjøre ting mer komplisert når vi vurderer å prøve å fikse det selv?
TSt
   #3
 10 345     0
Det er jo for å gi megler / selger beskjed og da har dere rapportert dette hvis det skulle bli mye mere ting som dukker opp senere.
   #4
 93     0
Det plastlokket tyder da at de åpenbart var klar over en lekkasje der. Om dette ikke er nevnt i salgsrapporten, så sliter de. Si ifra med en gang, helst i går.
   #5
 4 846     NITTEDAL     0
Rart at man tør selge en bolig med så opplagte feil, men man håper kanskje det skal gå under bagateller. Det som kan være problemet med en slik lekkasje, er at det har pågått over tid og det er råteskader nedover i systemet. Det bør kanskje tas noen boreprøver av bjelker for å se hvordan tilstanden er?
  (trådstarter)
   #6
 30     0
Rart at man tør selge en bolig med så opplagte feil, men man håper kanskje det skal gå under bagateller. Det som kan være problemet med en slik lekkasje, er at det har pågått over tid og det er råteskader nedover i systemet. Det bør kanskje tas noen boreprøver av bjelker for å se hvordan tilstanden er?


Mulig. Har måtte saget i taket opp mot loftet for å kunne komme opp og se på det, det var ingen luke for å komme opp på loftet før. SER ikke ut som om det er noe videre skader annet enn akkurat på det bordet det har rent vann, men det kan jo være.

Jeg fikk besjed av megler om å ta det opp med boligselgerforsikrings-selskapet til selger, er det da eventuelt de som tar prøver for å se etter skader? Usikker på hvordan jeg skal gå frem for å kontakte dette selskapet.

Skal jeg sende dem en mail, legge ved videoene jeg har lagt ut her, og beskrive saken, og vente på svar? Hvordan bør jeg gå frem?
   #7
 220     0
Husk at "vesentlig dårligere stand" også kan slå inn, hvis kostnadene for utbedring blir veldig store.

Kontakt boligselgerselskapet, og hør hva de sier. De sender en takstmann, så finn så mange ting som mulig å peke på.

Husk også at megler er på selgers lag, ikke kjøpers Smile

TSt
   #8
 10 345     0
Du får nok ikke noe eierskifte selskap til å lete etter mulige feil. Det må nok TS finne og evt få sakkyndige til å beskrive skadeomfang hvis en ikke velger å la takstmann til selskapet se på det direkte. Men forhåpentligvis er jo ikke dette noe stor sak siden en ikke har sett noe annet. Da vil en ikke få dekket noe men det er lurt å rapportere om dette siden de er råe på å henvise til at en har ventet for lenge med å si i fra.