424    7    0  

Liten bod og BYA

 2     0
Planlegger å bygge en liten sykkelbod på 5 m2 som tilbygg til huset.

I kommunens reguleringsplan (Asker kommune) er det satt at BYA ikke skal overskride 20% av tomtens areal. 

Huset i seg selv og parkeringsplasser er allerede godt over 20% av tomtearealet allerede. Betyr dette at ikke noe kan bygges? Har målt opp flere hus i kommunekartet rundt om, og nesten alle hus jeg måler opp ligger på over 20% BYA allerede, og da er ikke parkeringsplass o.l. medregnet. Dette gir jo ikke helt mening da folk har satt opp boder, overbygde terrasser o.l. overalt.

Hva er det jeg har misforstått her? 

HSt
   #1
 24 979     Lillestrøm kommune     0
Du må da søke dispensasjon på BYA

Så er det de som bare bygger, jeg vil tro at min nabo har passert lovlig areal, han har bygd bod bak garasjen og en frittstående bod


I Oslo sendte en arkitekt ut nytt nabovarsel der 1.5m bod med BYA skulle rives for at BYA skulke komme innenfor lovlig, men dette var ved nybygg av hus i hage. Noe lettere å få disp på eldre hus
  (trådstarter)
   #2
 2     0
Takk for svar. Det virker riktig. Dette er et eldre hus fra 1980, som ligger i en bratt skråning av en tomt, hvor det er litt vanskelig å få utnyttet arealer i det hele tatt. Skal jeg ha en bod så er det kun ett sted det lar seg gjøre å bygge det, langs husveggen på den ene siden. Er for øvrig langt unna nabogrenser.

Jeg ser det er skrevet mye om taktikker og fremgangsmåter for å få dispensasjoner, så jeg har vel litt å sette meg inn i der. Får ikke inntrykk av at dette er noe som gladelig deles ut heller. Noen som har noen erfaringer med hvor lett det er å få disp når vi kun snakker om en utebod på 5m2? Varierer vel mye fra kommune til kommune dette, så kanskje vanskelig å svare på..
HSt
   #3
 24 979     Lillestrøm kommune     0
Jeg har bladd litt i postlister o.l.og jeg jeg fant jo mange dispensasjoner også i Oslo. Men det ser ut til å være tilbygg på eksisterende hus. Du må argumentere for at tilbygget ditt ikke går vesentlig ut over det de ønsker å oppnå med en lav BYA
   #4
 2 410     Asker     0
Nå har Asker akkurat fått ny kommuneplan, som minsker sjansen for disp fra den dersom det er berørt. Også fått inntrykk av at Asker strammer litt inn.

Men erfaringen min er at Asker kommune er ganske så hjelpsomme når det kommer til spørsmål. Be om en forhåndskonferanse og ta med situasjonskart og dine ønsker. Se om du kan få noen råd. De er gjerne ganske tydelig på hva som pleier å bli gitt disp for og hva du mer eller mindre kan glemme.
Signatur
   #5
 34     Raufoss     0
send du dispensasjon søknad. Mange kommuner vil ha mer tett bebyggelse. Og dette er landets politisk bestemmelse
Signatur
   #7
 744     Stavanger     0
5 kvm bod? Med dispensasjonsøknad og byggesaksgebyr havner du mest sannsynlig godt over prisen på ny bod. Hvis du har gode naboer spør du dem om det plager dem og hvis ikke... Bygg så får du heller risikere å måtte fjerne den hvis noen på byggesaksavdeling er på tilsyn. Enda bedre er det jo hvis verken naboer eller forbipasserende har innsyn på boden da blir det aldri noe problemer.

Skal garantere deg at det ikke er bryet verdt, hvertfall ikke for en liten bod. Det blir en skikkelig papirmølje du må gjennom hos kommunen.

Jo mindre du trenger og innvolvere kommunen når du skal noe jo bedre er det.

Bygg!
Signatur