11,136    4    0  

Lover og regler rundt fradeling av tomt

 431     Akershus     0
Vi håper å få kjøpt et hus med tomt på nesten 2 mål, og så dele opp tomten i 2 eller 3 tomter. For å være sikker på at det ikke vil være et problem sendte jeg en epost til kommunen om det. Da fikk vi dette svaret:

"Reguleringsplanen for området er svært gammel (fra 1957) og sier bare at eiendommen er regulert til boligformål. Derfor finner du ikke noe på nettet om reguleringen.

Vi er generelt forsiktige med fradelinger i slike sentrumsnære områder. Slike områder bør ikke bygges igjen uten at det foreligger en oppdatert reguleringsplan med langsiktig perspektiv. Kommunen har ingen konkrete planer om å starte regulering i området.

Dersom du kjøper eiendommen bør du være forberedt på at den i overskuelig fremtid vil være en eneboligeiendom. Det er ikke mulig å si noe om når en fortetting i området vil bli aktuelt."


Har de lov til å nekte så lenge vi ikke bryter med noen reguleringsplaner? Er det andre lover som kommunen kan bruke for å forhindre fradeling? Hvis vi anker, er blir anken behandlet i fylket eller kommunen?

Det hører med til historien at det er en god del tomter som har blitt fradelt i samme gate/nabogate, men det er 5-10 år siden sist.

Er det noen som har vært borti lignende situasjoner? Er det for risikabelt å ta med en fradeling i verdivurderingen av huset?

   #1
 56     0
Forutsatt at situasjonen er som du beskriver.

Jeg ville aldri basert privatøkonomien på dette. Dvs. du må ha råd å betale det du betaler uten at tomta blir skilt ut - og du bør være komfortabel med den situasjonen - ellers kjøper du problemer og bekymringer.

Dog er det jo en sjanse for at tomten blir skilt ut. Selger har denne risikoen i dag og dersom du kjøper den så overtar du den potensielle oppsiden. Dersom den utskilte tomten er verdt 2.000.000 og du vurderer det som 40% sjanse for at den blir skilt ut så kan man argumentere for at du bør du betale han 800.000,- for det... Selvfølgelig med en del plusser og minuser / rentekostnader osv...
   #2
 90     0
Hei!

Her hadde jeg tatt kommunens signaler alvorlig. Mest trolig skal fradelingssaker opp i politisk komite, det blir ikke tatt administrativt. Hadde ikke gamblet på å få fradeling, selv om andre har fått det i nærheten for 5-10 år siden. Det kan være årsaker til dette som ikke du har kjennskap til. Du kan imidlertid ta kontakt med administrasjonen/sekretæren for plan/teknisk utvalg, og be om å få se fradelingsvedtakene for disse eiendommene. Dette er offentlig, og du kan kreve innsyn. Du må da finne ut gårds og bruksnummer. Sakspapirene er også offentlige, og du kan kreve å se disse også. Da får du se argumentasjonen som er brukt for å få fradeling, og du kan se om dette kan gjøres gjeldende for din eiendom også.

Lykke til!
   #3
 1,943     0
Vil legge til at 5-10 år sidan er ei god stund sidan. Sidan den tid har mange kommunar blitt meir restriktive når det gjeld dispensasjonar. Kan hende har dei i etterkant sett at dei ikkje burde ha gitt dispensasjon i området?
  (trådstarter)
   #4
 431     Akershus     0

Kan hende har dei i etterkant sett at dei ikkje burde ha gitt dispensasjon i området?


Det er mulig, men de har ikke nevnt det i kontakten jeg har hatt med de. Sånn jeg tolker det de skriver, er at de ikke ønsker å fortette området nå, for å ha muligheten til å kunne bygge blokker/rekkehus osv senere.

Men samtidig sier de at tilbygg vil godkjennes, så lenge tilbygget er innenfor reglene. Så jeg kan bygge et stort tilbygg på det eksisterende huset som blokkerer for å splitte opp tomten, og dermed forhindrer bygging av blokk/rekkehus på deler eller hele tomta...