1,148    7    1  

Må man søke om bruksendring når det ikke finnes tegninger av huset hos kommunen?

 2     0
Hei

Vi har kjøpt et hus fra tidlig 1800-tallet som vi skal totalrenovere. Noen av endringene vi vil gjøre krever normalt at det søkes om bruksendring, blant annet omgjøring av bod til bad, og udefinert kjellerrom og loft til hoveddel. Hos kommunen foreligger det ingen tidligere tegninger og godkjenning av huset og planløsningen, så spørsmålet da er om vi faktisk må søke om bruksendring. For hvem er det som har definert at dagens bod faktisk er en bod, og at den derfor krever bruksendring? Planløsningen slik vi overtok huset er garantert ikke slik det opprinnelig var, så er det da riktig at vi skal søke bruksendring basert på tegninger av hvordan det ser ut i dag? Vi lurer heller på om det er godt nok å gjøre endringene vi ønsker, og deretter søke om å få hele huset godkjent slik det blir når det er ferdig. Er det noen som har kjennskap til reglene for dette? Vi ønsker å følge loven, men vil samtidig ikke begrenses av tidligere eieres valg. 

HSt
   #1
 37,748     Lillestrøm kommune     0
Det skal være en S-rom/P-rom registrering uavhengig av hva de vet

Og kanskje vil en slite med omgjøringer som ikke var normale i gamle dager ?
TDJ
   #2
 1,649     Asker      0
Dette er vel ikke vanskeligere enn at dagen bruk av huset, dvs boder, kjeller osv er det som danner utgangspunktet uansett hva som måtte finnes hos kommunen ?
Å søke bruksendring krever en dokumentasjon over ferdig løsning samt prosessen / prosjektet for å komme dit. Kommunen vil kontrollere at direktiver, forskrifter og regler blir oppfylt i det "nye" bygget og er vel ikke veldig opphengt i hva som "har vært" der...
Om de ikke skulle finne ut at bygget er verneverdig, da.. Shocked
Signatur
   #3
 170     0
Det skal være en S-rom/P-rom registrering uavhengig av hva de vet

Og kanskje vil en slite med omgjøringer som ikke var normale i gamle dager ?

Her var S-rom/P-rom registrert, men ingen tegninger.
Måtte legge ved tegninger av slik huset er pr. nå, og hvordan huset blir etter bruksendring.
  (trådstarter)
   #4
 2     0
Takk for svar. Vi har ikke fått tilsendt en oversikt over P-rom/s-rom når vi har bedt om å få tilsendt det kommunen har om opplysninger på huset, men vi får ringe og høre om akkurat det!
   #5
 3     0
Ved en bruksendring må du forholde deg til någjeldende regler så en bruksendring må helt klart søkes om, ja.

Dette er det som kalles lovlig etablert bruk. Det vil si at det den gangen ikke var søknadspliktig å bygge huset og ingen av rommene fikk derfor et definert formål. Da legger man faktisk bruk til grunn.

På et eller annet tidspunkt ble det søknadspliktig å bruksendre rom. Hvis man skal være pinlig korrekt skal man spole tilbake til dette tidspunktet og tenke at det den gangen forelå lovlig etablert bruk og dersom rom senere har blitt bruksendret var det uten nødvendig tillatelse.

I praksis blir dette helt meningsløst pirkete og tidkrevende. De fleste vil nok derfor ta utgangspunkt i dagens bruk ved behandling av søknaden.

Litt usikker på hva du legger i at du ikke ønsker å bli begrenset av tidligere eiers valg. Hvorfor skulle du det?
   #6
 290     0
Her er det nok mange regler som burde følges.
Hadde selv bare gjort det som var nødvendig og og ønskelig. Tatt utfordringene med kommunen hvis/når det ble pirket på.

Jeg ringte en gang kommunen for å spørre om de hadde oversikt over huset mitt (1910).
De hadde ingen oversikt da det ble begynt med på -60-tallet en gang.
Sa det var ønskelig å gjøre endringer på noen bærevegger
I praksis så var det mer eller mindre fritt frem, men i teorien skulle man søke og utføre hele prosessen, da de ikke hadde dokumentasjon på hvordan det hadde hvert.
Jeg valgte alternativ 1.
TDJ
   #7
 1,649     Asker      1
Takk for svar. Vi har ikke fått tilsendt en oversikt over P-rom/s-rom når vi har bedt om å få tilsendt det kommunen har om opplysninger på huset, men vi får ringe og høre om akkurat det!

Tror vel dette i bunn & grunn dreier seg mest om hvor TS ønsker å "ende" ETTER renovering..., spesielt med tanke på senere salg. Er vel liten tvil om at en potensiell kjøper vil sette pris på at alle forskrifter og formalia rundt en renovering er fulgt og alle løsninger kvalitetssikret iht normer som gjelder i dag så langt mulig.

Et hus fra 1810 som har hatt mange "flittige" gjør-det-selv eiere opp gjennom årene kan i verste fall være en saneringsferdig haug med halvråttent treverk. Det enkleste eksemplene er vegger med maaange lag tapet, plater av forskjellig materiale og suspekt isolasjon.

Dersom huset en gang skal bli solgt som "totalrenovert i 2020" bør man være klar over at selger kan bli gjort ansvarlig for at dette er gjort iht forskrifter pr 2020 (TEK 17) og at dette kan dokumenteres.  "Total renovering" er et begrep som benyttes dersom man skal løfte til dagens standarder (i motsetning til total rehabilitering som er å bringe ting "tilbake" til opprinnelig tilstand)

Alternativet (selvfølgelig...) dersom kommunen ikke har nevneverdig dokumentasjon på huset er jo bare å la det fortsette slik... Er i utgangspunktet ingen som kommer til bry seg med hvordan dette bygges om.
Signatur