#22
 407     Buskerud     0
I paragraf 3. Sitat:

§ 3. Er det ikkje nemnande om å gjera for eigaren, må han ikkje ha tre som er til skade eller serleg ulempe for grannen, nærare hus, hage, tun eller dyrka jord på granneeigedomen enn tredjeparten av trehøgda. Kongen kan gjeva nærare føresegner om målingsmåten.

      Hekk som er lågare enn 2 meter, er ikkje ulovleg etter denne paragrafen. Hekk som lyt reknast for grannegjerde, går ikkje inn under denne lova.

      Føresegnene i denne paragrafen gjev ikkje rett til å ha ståande tre som grannen har krav på å få bort etter § 10, jfr. § 2.

Men viktig at de skal være til særlig ulempe eller skade for naboen, pluss at det er en vurdering også hvor viktig trærne er for deg. Så, er ikke noe absolutt, og kan derfor ikke snakke om selvtekt heller.
Signatur
   #24
 52     0
1 - Dokumenter skadene! Ta bilde og skriv ned dato og når du har pratet med naboen. Ved evnt sak så bør du være mest mulig forberedt og ha mest mulig dokuementasjon.

2 - Undersøk og få skriftilg tilbud på hva det vil koste å erstatte trærne, ved enten å  a) nye trær, pris på transport og planting, eller b) kjøpe tilsvarende trær i samme størrelse, pris på transport og planting

3) Send dette i rekommandert brev til naboen din, med krav om han skal betale tilsvarende sum eller faktisk få gjort dette arbeidet selv. Husk frist. Vil tro at 2-3 uker er høvelig. Dersom han nekter, har du på forhånd dokumentert alt som er nødvendig (se punkt 1), går du til anmeldelse. Dette bør da stå i brevet til ham, slik at han vet konsekvensene av å ikke betale/re-plante trær hos deg.

Dette forutsetter at trærne ikke har vært til sjenanse (se § 3 i Lov om rettshøve mellom grannar (grannelova)) for din nabo.

Skjønner godt at folk her inne har lyst å banke opp naboen, pisse på plenen hans osv. Men for å være på den "sikre" siden, juridisk sett, har jeg ville gjort det på denne måten. - Eller evnt skaffe meg et bar bikkjer som står hele dagen og gjøyr/uler.. Men da går det utover de andre (forhåpentligvis snille) naboene og deg selv.


   #25
 407     Buskerud     0

Ja, men om høyde på trær ol.

Står jo i sitatet. Første del av sitat oversatt til norsk.. "må ikke ha tre som er til skade eller særlig ulempe nærmere naboeiendom enn tredjeparten av trehøyden". Altså er treet 3m høyt, må det være minimum 1m fra grensa.
Signatur
  (trådstarter)
   #27
 4     0
Hei igjen,træren som ble kappet ned på min tomt var ca 4,5 m fra grensa og var ikke høyere en ca 4m så loven er på min side;heldigvis!
Har som sagt tidliger at vi har etter mange diskusjoner blitt enige om at han skal sette opp et gjerde på grensa mellom eindomene,og nå viser det seg at dette ikke blir som avtalt ,fristen som vi avtalte er ikke gått ut ennå, det er noe få dager til. så vist dette ikke blir rettet på så blir vel advokat /politi innblandet regner jeg med ja!!


   #28
 740     0
Må folk roe seg ned litt her..
Hvorfor lage så mye greier ut av et stakarslig tre?
Du får aldri det treet tilbake uansett, så plant et nytt isåfall:)
Ikke noe vits og gå til advokat eller politi vettu..blir bare enda mer vas og er du heldig får du noen få kroner i oppreising :P
Du får hogge ned et av trea til nabon som hevn da vettøTongue hehe

Lykke til med kranglina:P
Signatur
   #30
 211     Ålesund     0
Er greie nok regler, men uansett kommer man lengst med sunn fornuft.

Etterhvert som tomtene krymper mer og mer og man bygger tettere er jo ikke dette et problem som kommer til å forsvinne heller, men  det fundamentale og grunnleggende er at man kommer til enighet og ikke 'tar seg til rette' og bedriver hærverk på andres eiendom.

Tok selv en x-nabo på fersken en mørk og regnfull høstkveld da han stod på min eiendom med ei manuell hekksaks + håndsag og skamklipte vekk 1,5m av en 20m lang hekk der ca. 1m stakk opp over kanten til hans eiendom og hjalp litt til å hindre innsyn + var en dekorativ helårsgrønn avslutning på eiendommen.

Hadde ikke vært enig i dette hvis han HADDE spurt, kunne gått med på litt trimming som et kompromiss siden det er en langsomtvoksende hekk, men dette var aldri nevnt før og det er få ting som har gjort meg mer forbanna faktisk.
Hadde jeg hatt ei hagle med grovsalt stående da skulle den blitt brukt flittig  :-X