5,592    6    0  

Naboprotest- hvor ofte tas de hensyn til?

 17     0
Hei!

Sender en melding ut med et håp om å få noen oppmuntrende svar. Vi har fått tegnet et hus med 2 etasjer + kjeller, og har levert inn rammesøknad med dispensasjonssøknad til kommunen. Dette ble gjort i juni. Alle nabovarsler var underskrevet. Men nå har den ene naboen funnet ut at huset vårt er utenfor reguleringsplanen (derfor disp søknad) og har levert inn naboprotest til kommunen.

Hvor stor vekt legger kommunen på slike protester. Kommunen mender de kan bruke 9mnd på å behandle disp-søknader og vi har derfor ikke krav på svar før i mars....

Hilsen utålmodig ventende husbygger som er lei av at alt drar ut....

   #1
 5,415     Langhus     0
Ting Tar Tid, er noe man lærer når man bygger hus...

Hva slags grunnlag er protesten skrevet på?
Det faktum at huset er utenfor reguleringsplanen skal jo gå frem av nabovarselet.

Skal innrømme at huset vi har tegnet har jeg sørget for å holde innenfor reguleringsplanen nettopp for å slippe slike forsinkelser...
Signatur
   #2
 940     0
Jeg også sørget for å holde meg  innenfor reguleringsplanen nettopp for å slippe slike forsinkelser...
Er en ubebygget  tomt her,de som eier den har levert dispensasjonssøknad om å få flatt
tak.Alle naboene har levert protest,ikke særlig fint hus.Kjempe lett tomt å bygge på.
Blir spennende å se hvordan dette går da han som skal bygge er sønn av en tidligere rådmann i kommunen.
Signatur
   #3
 117     Akershus     0
Har selv opplevd mye rart (begge veier) så jeg påstår det aldri er godt å vite før tilbakemeldinger kommer.

Dispensasjonssøknad tar tid og innimellom oppleves det at de taes med for å slippe frister for saksbehandlingstid (her har kommunen for mye å gjøre, som speiler seg desverre i saksbehandlingen).

Naboprotester eller kommentarer skal kommenteres av søker, og det er kommunen som tar det til følge eller ikke. Det hjelper selvfølgelig å kunne dokumentere at alle naboer ser på utbyggingen som positiv, slik at jeg anbefaler deg å ta på smilet og se om du kan snakke med naboen for å finne ut en løsning som begge kan gå med på. Ofte er det nok at de involveres i saken - beskriv at tomten vil bygges ut uansett og at dere er interessert i å lage en best mulig løsning - både for dere og naboene, men beskriv problemstillinger og hvorfor dere har valgt de løsninger dere har gjort... Det at du prøver å bryte deg gjennom, mener jeg du taper på i lengden.

Når det gjelder videre prosess, så skal kommunen håndtere saken, og når de har truffet vedtak, har parter i saken 2 uker for å klage på vedtaket. Da går saken tilbake til kommunen som ser på klagene og sender saken videre til politikere som får stemme om saken. Taes ikke klagen til følge går saken videre til behandling til fylkesmannen. For å si det slik, får du ikke en samarbeid med naboen kan ting fort ta svært lang tid - så forbered deg på det. Husk du kan klage på negativ vedtakt, og naboer på positiv så det går begge veier.

Å snakke med saksbehandler i kommunen, og høre hva de synes og evt. tilpasse ting til det de mener, kan hjelpe deg å få positive resultater.

Lykke til!
   #4
 433     Østfold     0
Hvis nabovarslene var underskrevet av naboene dvs krysset av for at de "samtykker i tiltaket", og at nabovarselet er skrevet slik at det ikke kan misforstås og alle ting i saken er tatt med. Dvs at dere ikke har endret noe i saken.

Da har egentlig naboene ingen ting å si i etterkant.

Det er også slik at naboer må argumentere relativt godt dersom de skal få medhold i sine protester.
   #5
 3,258     Akershus     0

Hvis nabovarslene var underskrevet av naboene dvs krysset av for at de "samtykker i tiltaket", og at nabovarselet er skrevet slik at det ikke kan misforstås og alle ting i saken er tatt med. Dvs at dere ikke har endret noe i saken.

Da har egentlig naboene ingen ting å si i etterkant.
<klippet>


Slik har ikke jeg forstått det, men jeg kan jo ta feil.

Såvidt meg bekjent så sier man ikke fra seg hverken klagefrist eller klagerett om man undertegner nabovarsel.

Noe annet ville jo vært underlig... nabovarsel er jo for å varsle/informere og gjøre slik at evt. "utfordringer" taes direkte med den som bygger slik at kommunen slipper å saksbehandle en haug med med klager som kunne blitt løst direkte, eller kaste bort skattebetalernes penger om du vil.

Men signerer man og oversitter klagefristen, ja da har man ikke mye å si. Og man trenger jo ikke å underskrive heller, men det har jo heller ingenting å si hvis man lar klagefristen gå ut.

Signatur
   #6
 433     Østfold     0
Formulerte meg kanskje litt uklart.

Dersom nabovarselet er "riktig" skrevet og sakens innhold ikke blir endret underveis og dersom naboer har krysset av for at "de samtykker i tiltaket", kan de ikke uten videre komme i ettertid å si noe annet.
Da har de ikke noen sterk sak ovenfor kommunen.

Dersom man oppsøker naboer direkte SKAL naboer skrive under - enten på "nabovarsel mottatt" eller på at "de samtykker i tiltaket".

Dersom naboer kun skriver under på at "de ha mottatt" varselet, må ansvarlig søker vente til 2ukers fristen er gått ut før innsendelse av saken. Men dersom naboene har krysset av for at "de samtykker i tiltaket", kan ansvarlig søker sende inn saken umiddelbart og 2ukers fristen er opphevet. Slik er normal praksis.

Uansett bør naboer ha en relativt god grunn og gode argumenter dersom klager skal tas til følge.

HUSK:
Det er ingen som har krav på utsikt eller solfohold. Dette er dårlige argumenter.