32,772    32    5  

Prisoverslag, håndverkertjenesteloven og 15% avvik

 407     Buskerud     0
I håndverkertjenesteloven er det spesifisert at et prisoverslag maks kan overstiges 15%. Men hvor lett er det egentlig for håndverker å ta 15% ekstra? Hva sier rettspraksis? Bør de ha noen vektige grunner eller er det fritt frem? Ikke akkurat noen forutsetninger å lese i loven.
Signatur

   #1
 176     Kongsberg     0
Det står krystallklart i Norges lov at pristilbud/estimat kan ikke overstige 15% såfremst det ikke er gitt indikasjon (endringsordre ol.) på at dette vil være aktuelt.
   #2
 63     Oslo     1
Hei!

Når det er gitt et prisoverslag har ikke håndverkeren gitt et bindende tilbud - bare et overslag. Arbeidet utføres da på regning.

Når arbeidet utføres på regning er det ingen som vet hva som er fasiten før arbeidet er ferdig og alle regninger er sendt. Bestemmelsen sier da at håndverkeren likevel ikke kan kreve mer enn 15 % i tillegg til sitt overslag.

Poenget med bestemmelsen er å skape større trygghet for forbrukeren i en slik situasjon.
Signatur
   #3
 18     Bergen     0
Hei

Jeg har fått et prisoverslag fra rørlegger på en jobb.

Tilbudet er tekstet som et "prisoverslag".
* Prisoverslag - Kan gi økt kostnad på inntil 15% hvis ikke ny ordre avtale avtales?
* Prisoverslag - Kan i teori bli billigere enn orginal sum? (hvis skjulte forhold f.eks viser mindre betydelig mindre arbeid enn priset i prisoverslaget?)

- Tilbudet er regnet på med både matreriell og arbeidstid. Som skal inkludere et komplett Wirsbo rør i rør system, og forhøyet sluk, inkl alle materielller. På befaring er rørlegger klar over at gulv skal ikke hakkes opp. (støpt)

- Når vegg var revet, og de skule starte. Sier de at rør i rør ikke kan brukes, da de må hakke opp gulvet for at det skal være mulig. Noe som ikke er aktuelt hos oss, da vi skal støpe over eksisterende flate. Montør som er på stedet sier også dette er en billigere løsning for oss. Nå må de bare forlenge noen koblinger på dusj hjørne/fjerne koblinger rett ved sinav som gikk til badekar. Og ingen arbeid trengs utføres på servant tilkoblingene.
(alt var blindet et besøk i forrkant).

Kan de forsatt sende faktura på hele beløpet i prisoverslaget. Slik jeg tolker det, er prisoverslag bare en antatt sum. Som kan gå opp og ned. Og utifra avtale, er det heller ikke likt arbeid som må utføres. Derfor, enten ny avtale må signeres, eller må de fakturere per time/ medgått materiell?

Hva er riktig?
   #4
 837     0
Jeg tolker det slik at ved prisoverslag så må leverandøren "rettferdiggjøre" sin faktura med timeliste og deleliste, med priser.

Men jeg er ingen jurist....
   #5
 5,569     1
Er det forskjell på "pristilbud" og "prisoverslag"? Vi har fått et pristilbud, men endelig regning er rundt 30% høyere enn dette. Ingen endring i oppdrag underveis, ingen varsling fra håndverker underveis.

Dette gjelder opparbeiding av uterom: Støttemur, bed, plen etc.

Vi fikk først en regning på nøyaktig sum ift pristilbudet. Senere fikk vi en ny regning på "utestående". Her var den første summen omtalt som "a konto".
   #6
 21,481     Enebolig     0
Jeg er heller ingen jurist, men pristilbud og prisoverslag må være det samme.
   #7
 5,569     1
Ja jeg antar også det til jeg hører noe annet. Da er det vel 15% som gjelder som beskrevet i loven.

Vi får se hva de sier...

   #8
 5,415     Langhus     0
For meg høres det ut til at de "prøver seg" siden det er et sameie og det muligens er høyere terskel for å krangle om "andres" penger.

Send svar om at anbudet ble vunnet på prisen i den første fakturaen og at du ikke kan se at oppdragets omfang har blitt endret underveis.
Signatur
   #9
 114     0
Til Profosjonelle bygherrer (boligselskaper over 8 enheter) er reglene litt annerledes. I teorien er det fullt mulig å gi et prisoverslag på 1000 kroner og havne på en million i sluttsum.

Det største tilfellet jeg har vært borti var et borettslag som fikk et pristilbud på rundt 6 millioner, og det havnet på rundt 13 i sluttsum.

Vi var involvert i saken og vitnet om at det burde ha kostet rundt 11, men de kom ingen vei med det.

Alt kommer ann på hva som står i avtalen.

Litt mer beskyttet når man er en forbruker ja.
   #10
 5,569     0
Okei, vi er et sameie. Det er 12 eiere (rekkehus) som sammen eier en parkeringplass og noe uteareal. Er vi da å regne som en profesjonell byggherre?

Vi har sendt en skriftlig beskjed til anleggsgartneren om at vi reagerer på at summen er betraktelig høyere enn pristilbudet og at vi avventer betaling av det omtvistede beløpet (summen i pristilbudet har vi betalt).

Fikk tilbake en ganske aggressiv epost fra gartneren om at massene som er brukt er å betrakte som hans eiendom helt til hele regningen er betalt, og at han kommer til "å hente massene det ikke er betalt for" hvis vi ikke betaler.

Altså, han truer oss med å komme og grave opp igjen en del av arbeidet han har gjort her til tross for at vi har betalt 100% av den summen som stod i hans pristilbud.

De måtte legge på mer jord enn beregnet fordi de fant store steiner under det som skulle graves av. De kunne ikke planeres ut, og måtte fjernes. Da tilkommer ekstra tippavgift + pris for ekstra tilkjørt masse for å erstatte disse store steinene.