30,186    40    2  

Privat vann/avløp over naboeiendom - kontrakt med grunneier

 5,569     0
Vi er i prosessen med å legge vann/avløp inn på hytte. Det er ca 180 m fra hytten til nærmeste punkt på kommunalt anlegg. For å unngå å sprenge, legger vi grunt rør (30-50 cm) med varmekabler.

Ledningen legges over tomten til naboen, gjennom en del av hans tomt han ønsker å skille ut på et senere tidspunkt. I den forbindelse har han lagt ned "krav" om at vi legger klar et påkoblingspunkt for senere bruk for et nytt hus, dersom dette skulle komme. Alt dette er selvsagt helt OK for oss, og er tatt med i anbudet til entrepenør.

Nå lurer jeg på om noen har noen innspill til hvordan avtaleteksten med naboen bør utformes.

Vil det være naturlig at det ligger en klausul om at dersom flere skal kobles på ledningen i fremtiden, skal de kjøpe seg inn på ledningen? Vil det ikke være rart å være avhengig av en privat ledning man ikke eier?

Varmekablene vil kobles til vårt strømnett, og dermed er det vi som betaler regningen. Vi bruker normalt ikke hytten om vinteren, og rørene tåler å fryse igjen. Dersom vi skal bruke hytten om vinteren, kan vi slå varmekablene på når vi kommer og tine rørene dersom de har frosset. Men dersom en ny privatbolig bygges, og kobles på ledningen, vil de muligens forvente åpne rør hele vinteren uansett temperatur. Da kan vi fort få større utgifter til oppvarming, uten at vi bruker den selv. Er det naturlig å legge en klausul i avtalen om at utgifter til varmekabler skal fordeles iht bruk?

Andre ting vi burde tenke på i denne forbindelse? Noen som har en tilsvarende løsning?

   #3
 73     Tromsø     0
Har tinglyst lignende klausuler på min tomt. Bare hold det enklest mulig. Få med gårds og bruksnr til den eiendommen som skal kunne koble seg på i framtiden (gitt at den allerede er skilt ut som egen tomt) og få med at denne framtidige naboen besørger oppvarming av rørene fram til boligen selv. Så sørger du for oppvarming fra delepkt. og fram til hytta. Dette mener jeg blir enklest.
   #4
 219     Vestlandet     0
Er det snakk om å betale noe kompensajon for dette?


Eller mer sånn generelt;  Er det vanlig kotyme å betale for å få grave ned en vannledning eller avløpsledning over annen manns eiendom, slik som her hos en nabo?   


(jeg lurer pga en nabo har spurt meg om å passere min eiendom)
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 5,569     0
Takk for svar. Det vil uansett bli ca 100 m felles rør dersom nytt hus kobles på, der vi nok må dele utgiftene til oppvarming. Det er OK, vi må bare passe på at teksten i avtalen skrives på en slik måte at det ikke blir tvister og usikkerhet i fremtiden. Det er jo ikke sikkert det er vi som eier hytten da, eller at det er samme grunneier som eier nabotomten.

Vi betaler ingenting for å legge over hans eiendom. Men, vi har sagt oss villige til å betale for ekstra påkoblingspunkt etc. I dette tilfellet vil ledningen vi legger øke verdien på den delen av tomten vår nabo ønsker å skille ut i fremtiden, dermed er det en gevinst her også for naboen.

I tillegg legges ledningen i tomtegrensene, og bør dermed ikke komme i konflikt med senere bebyggelse. Man kan jo ikke bygge noe over vannledningen, dermed vil det nok ha mye å si hvor ledningen går ift om man bør betale for det eller ikke (tenker jeg). Ledningen legges også grunt, som sagt, og dermed kan den i teorien flyttes dersom det blir behov for det i fremtiden.

Jeg har hørt at selskaper som legger f.eks. fiber kjøper eiendommen der rørene legges ned. De betaler etter skjønn, basert på takst av den aktuelle stripen.
   #6
 68     0
Er du nødt til å gå over nabotomten? Jeg ville bedt han bli med på å spleise kostnadene siden han får fordel av dette i fremtiden.
Hvis flere hus skal kobles på, må man og vurdere omdet trenges større dimensjoner på rør, som igjen blir ekstra kost for dere
  (trådstarter)
   #7
 5,569     0
Ja, for å komme til den kommunale ledningen må vi krysse naboens eiendom. Takk for innspill ift spleising av kostnader.

Slik situasjonen er, kommer vi til å betale for hele ledningen. Naboen får ingen nytte av den nå, men kan eventuelt få det i fremtiden dersom han kan selge en tomt med vann/avløp lagt frem. Det som er viktig for oss nå er at kontrakten med grunneier blir fornuftig ift senere utskilling av tomten, og flere brukere på ledningen.

Ang dimensjonering skal det være dimensjonert for (minst) 3 hus. Dermed har vi tatt høyde for at både vi og naboen kan skille ut tomter i fremtiden.

   #8
 22,342     Akershus     0
Legg 6" rør. Det er fordelaktig hvis flere skal koble seg på. I vår kommune var det slik at ved denne dimensjonen måtte dette røret benyttes.
   #9
 923     0
Om praktisk mulig, legg en ekstra vamekabel til aktuelt "delepunkt" som en ekstra kabel som nye "abbonenter" kan koble seg på., så slipper dere å ha varmen på konstant.


Legger man kabel inni vannrøret(noe som ofte frarådes) så må man nesten lage T-stykket nå for å unngå at dere varmekabel kuttes når det skal kobles på ny hytte.

Det er min U-ekspertise tanke.
  (trådstarter)
   #10
 5,569     0
Avløpsrør er 63mm, mens vannrør er 32mm. Begge er isoterm. Iflg rørlegger skal dette være OK for 3 enheter.

Det er ikke sagt noe om hvor kabelen ligger (utenpå eller inni røret). Men det burde jeg gjerne få sjekket opp ref forrige svar.