283    3    0  

Rive hus, bygge hytte

 1     0
Hei.

Jeg og fruen ønsker oss hytte på hjemplassen hennes, og vi har avtale med svigers at det er bare å sette opp hytte for dem når den gamle kårboligen på gården blir revet nå i år.

Grunnen til vi ønsker denne tomten er spart penger med vvs og strøm, pluss at den er veldig fin i utgangspunktet.

Men så er det alt dette regelverket... 

Er det lov å bygge hytte på gårdstun hvor det har stått en ene bolig før? Sekundær bolig på selvangivelsen?

Har noen gjort lignende før for å realisere hytte drømmen?


   #1
 25,138     Akershus     0
Plassen kan være fin. Forholdet til svigers likeså, forholdet til fruen helt topp, men hytte inne på et gårdstun?

Mye kan skje, kanskje blir det utenkelige tenkelig: hytta skal selges.
Signatur
   #2
 230     0
Gårdstunet er nesten sikkert ikke regulert som fritidsbolig. Som hovedregel er slike vist som LNF- landbruk, natur og friluftsliv i kommuneplanene. Hovedregelen er da at det er tillatt å føre opp bygg som har tilknytning til landbruket. Dette betyr bygg som er nødvendig for drifta av gården. Dette kriteriet har også gjort det vanskeligere å få godkjent kårboliger i senere år, fordi det er få bruk i dag hvor kårfolket er en nødvendig del av drifta.

En hytte, og veldig mye annet, faller ikke under kriteriet. Da må man søke om dispensasjon, altså unntak. Ingen har rett på å få godkjent en slik søknad. Kriteriene som kommunen skal vurdere da, er at ikke hensynet til landbruket blir vesentlig satt til side, og at fordelene totalt sett er større enn ulempene. Det er landbruket i et langsiktig perspektiv som veier tyngst. Veldig ofte blir hus-dispensasjoner nært gårdstun (og sikkert også hytter), vurdert som utfordrende for landbruket. Man tenker da på muligheten for konflikter mellom landbruksdrift og de som har hus eller hytte. Særlig en generasjon eller to fram i tid, hvor gården eller hytta kan være solgt til utenforstående. Derfor er det i et «evighetsperspektiv for landbruk og matproduksjon, ikke nødvendigvis så viktig at dere som bygger nå er i familie med bonden. Senere kan man se at det oppstår klager på gjødsling, støy støv eller annet.

På papiret er en slik søknad ikke så lett å godkjenne. Men det gjøres konkrete vurderinger av forholdene på stedet, avstand til tunet etc. I noen kommuner kan også lokalpolitikerne legge mer vekt på et ønske om bygging og aktivitet som kan telle positivt.

Et annet alternativ for deres del kan kanskje også være å bruke gammel kårbolig som hytte. Så lenge det ikke er boplikt. Mye man kan gjøre med den uten å søke. Sikkert også lettere å få godkjent søknader om å endre en eksisterende kårbolig.
   #3
 25,138     Akershus     0
Tror også en bør sjekke grundig før kårboligen ev rives. Det er greiere å reparere på noe som står der, enn å søke om nybygg. En kan renovere «vegg for vegg . Inne kan en kanskje flytte på vegger og trapper. Begrensningen kan ligge i endring av fotavtrykk og vesentlig endring av fasade. Imidlertid, dagens bygning passer kanskje bedre inn i gårdens miljø?
Signatur