3,589
5
0
Sentralfyr borettslag
5
Norway
0
Jeg bor i ett borettslag hvor vi nylig investerte i ny sentralfyr der vi gikk fra olje - gass. Uten at beboerne har fått noen form for informasjon har styret besluttet å gå over til fjernvarme og gravearbeidet + legging av rør med tilkobling er i gang. Jeg regner med at denne omleggningen ikke er gratis. Har styret i borettslaget lov til å gjøre dette uten å legge dette frem for generalforsamlingen?
Beslutning om overgang til fjernvarme innebærer normalt at fjernvarmeselskapet fjerner muligheten (kobler fra sentralfyr) for at dere kan bruke andre rimeligere og mer fornybare energikilder som eksempelvis pellets (kanskje derav navnet "fjernvarme"). Man inngår en evigvarende kontrakt med en monopolleverandør og jeg synes beslutning om dette hører hjemme på ekstraordinær generalforsamling.
Jeg ville avkrevd umiddelbart sameiemøte for å få en redegjørelse fra styret om saken. Deretter mistillitsforslag om nødvendig.
Det kan tenkes at fjernvarmeselskapet har fått konsesjon gjennom politisk vedtak til å kreve overgang ved større rehabilitering av bygget/varmesentral og at dette ville kommet før eller siden.
Det er en mistanke i dag at monopolkonsesjoner synes å kunne kjøpes av politiske partier.
Et offentlig organ som bør kunne svare er Enova s.f sin svartjeneste. Svartjenesten ligger i Narvik og drives av et konsulentfirma betalt av Enova.
I forhold til pellets, ville jeg kontaktet borettslag som har konvertert fra olje eller ringt Geilo Biobrensel eller Pemco. Jeg vil tippe at kWh prisen på pellets til større borettslag ligger i område 37 øre/kWh. Se ellers http://www.enova.no/publikasjonsoversikt/file.axd?ID=139&rand=1951d274-f2f5-472c-9815-dcbc74b475cf (Sparer millioner på pellets)
Ja, jeg er ivrig pelletstilhenger. Som produsent av teknologi leverer jeg på eksport og litt her i Norge.
Min lærdom av din tråd her er at jeg skal jobbe for at styret i sameiet der jeg har et par leiligheter skal ha skikkelige vedtekter som begrenser hva styret kan beslutte.
Setter pris på tråden du startet. Jeg har eid to leiligheter i et sameie på 13 leiligheter siden 1986. Heldigvis har jeg med mine to stemmer kunne stoppe utbygging av loft som ganget tidligere styreleder.
Jeg ser ulempen med amatørmessige styrer at ting kan gå fryktelig galt. Derfor er det viktig å ha klare regler for hva et styre kan beslutte - . og at beslutninger kommer alle tilgode.
I 1990 fikk jeg til en overgang fra borettslag til sameie i en gård i Schweigaardsgate. Vi var på konkursens rand og fikk da ut en av leieboerne som nektet å betale husleie (ikke greit, men nødvendig). Det satt en stopper for manglende fellesutgifter fra andre og vi kunne da investere i vedlikehold.