TSt
   #11
 14,586     0
Viktig at en må ikke regne med utganger som finnes men som ikke er tilgjenelige. Er det f.eks. bare to soverrom som leies ut separat må begge rom ha godkjente mål som utgang hvis det ikke er annen nødutgang felles arealer.

Ebe
   #12
 4,452     Vestlandet     0
Kravet er vel to rømningsveier fra hver etasje i samme boenhet, hvorav intern trapp kan være én av dem.

Men om den døra er planlagt låst hele tiden, så setter det nok krav til annen rømning. Eller i alle fall at man kan åpne døra ute å måtte rote i kjøkkenskuffen etter nøkkelen...
Signatur
   #13
 239     Oslo     0
Kan jeg ikke se gjelder en leilighet = én branncelle.

Tenk deg en 5-roms i 15. etasje. Krav om rømningsvindu i annethvert rom? Normat for nyere boligbygg er to utganger til branntrygt sted. Dvs hovedtrapp og brann/baktrapp. For enebolig, dør ut terreng og minst ett vindu eller annet utgang.

Omtalen om annethvert rom synes å komme fra kontorbygg uten at jeg skal gå god for det.


Jo, det gjelder slik det står i risikoklasse 4 (bolig), TEK10 § 11-3, 3. ledd pkt 4.

Men det gjelder bare i tilfeller der vinduene utgjør rømningsveien, så skal annethvert rom i hver branncelle ha rømningsvindu.

Signatur
  (trådstarter)
   #14
 64     0
Hei,

Takk for videre innspill. Det blir bare snakk om én hybel/hybelleilighet, dvs. soverom som også disponerer gang, bad og sov/kjøkken.

Innerdøra mot min del bør kunne betraktes som ulåst, da jeg tenkte å ha låsvrider på hybelsiden slik at det ikke kan risikeres at nøkkel er borte. Jeg setter alarmsensor fra mitt alarmanlegg på døra, slik vil ikke leietagere kunne ta seg ubemerket inn i min del (da vil det registreres med ringeklokke/logg og ev. alarm).

Rommene er som nevnt boareal i hustegningene, ble bygget og godkjent slik antar jeg på slutten av 70-tallet. Vi har selv brukt rommene både til opphold og soving med god samvittighet, men tenker jeg vil prioritere å grave og skjære ut slik at det blir enkel rømningsvei ut vindu fra begge oppholdsrom i tillegg.

Bør vel ikke være noe problem å leie ut som hybel da?
Ebe
   #15
 4,452     Vestlandet     0
Ikke noe poeng å la døra stå ulåst. Loven sier at døra gjerna kan være låst.
Signatur
   #16
 2,794     0
For at det skal gjelde som "ikke selvstendig boenhet" er det nok med en låst dør ja, men om den skal fungere som en av rømningsveiene, så stiller det seg forhåpentligvis litt annerledes... Wink
  (trådstarter)
   #17
 64     0
Det viktigste for min del er at rømningsveier er reelt ivaretatt (og eller liv og helse generelt), så døra skal kunne åpnes fra hybelsiden. Om jeg er 100% innafor alle regler er ikke like viktig, men viktig å vite hvor jeg ev. ikke er innafor, slik at jeg kan få det i orden ved tid og leilighet Smile

   #18
 20     0
Spørsmål: hvordan finner man ut om kjelleren man har er "godkjent for varig opphold"? Har kjøpt en halvpart fra 50-tallet og den har innredet kjeller.Videre har den egen inngang og utvendig trapp, kjøkken, bad, stue og soverom. Har planer om å bytte alle vinduene samt lage dør mellom min del og utleien. Hvis jeg forstår det rett vil dette forenkle papirarbeidet fordi det ikke regnes som en selvstendig enhet.
HSt
   #19
 36,725     Lillestrøm kommune     0
Er den registrert som selvstendig enhet så må du for all del ikke sette inn "døren". Kommunens arkiv viser søknadstatus.
   #20
 24,742     Akershus     0
På kommunen kan du se byggemappa. Der fremgår alt som tidligere er meldt til kommunen i tekst og tegning. Ikke start noen diskusjon med kommunen før du har en plan og ikke meld mer enn du må.
Signatur