6,910    11    0  

Valuta lån

 940     0
Hei!
Noen som har greie på valuta lån her?
Signatur

   #1
 15     0
Du skal vite hva du gjør før du tar opp valutalån. Er økonomisk spekulasjon om utviklingen av norsk krone og annen valuta som krever kjenneskap til valutamarkedet, og som forutsetter at du har økonomisk grunnlag til å takle relativt store tap.

I USA har de for tiden en langt høyere rente enn i Norge, og det kan derfor tilsynelatende virke fornuftig å låne i US dollar. US dollar har f. eks falt dramatisk i verdi på kort tid, samtidig har norsk krone styrket seg. Hvis du f. eks tok opp et lån på 1 mill i US dollar når den for få år siden kostet omlag 9 kroner så ville du ha lånt 111.111 USD. Med fall på dollarkursen til 5,- pr USD så har lånets verdi i norske kroner falt til 555.556,- kroner. tlsvarende vil du kunne oppleve helt motsatt utvikling i veridien i norske kroner. I dag er den norske kronen relativt sterk. Med en utvikling hvor USD styrker seg igjen mot et normal leie mellom 6,- og 7,- kroner så vil verdien på lånet du har tatt i USD økt tilsvarende. Med en slik utvikling vil sannsynligvis også renten i USA øke. 

Det må altså vurderes langt flere faktorer enn rente når man vurderer valutalån, og valutalån anses å være relativt risikabelt og krevende. Man kan meget lett komme i en dobbel skvis med rente som er høyere og endring i valutaforholdene som er ugunstig. For de fleste av oss er dette noe vi skal styre unna, iallefall når det gjelder finansiering av egen bolig.
   #2
 1,421     Bærum     0

I USA har de for tiden en langt høyere rente enn i Norge, og det kan derfor tilsynelatende virke fornuftig å låne i US dollar.

Jeg ser ikke helt logikken her. Poenget er vel å låne i valuta hvor renten er LAV?
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 940     0
Gertrud:

Takk
Signatur
   #4
 15     0
Mente selvsagt at renten i USA er langt lavere enn i Norge, og at det derfor kan virke tilsynelatende fornuftig å ta opp lån i US dollar. Beklager at jeg tastet litt fort Smile. Hovedpoenget er imidlertid uansett at styrkning og svekkelse av norsk krone mot den valuta du låner i bidrar sterkt til å øke risiko, og selvsagt også avansemuligheter. Altså at det krever sterk kjennskap til valutamarkedene og at man har økonomi til å kunne ta et tap.
   #5
 22,342     Akershus     0

Altså at det krever sterk kjennskap til valutamarkedene og at man har økonomi til å kunne ta et tap.
Selv med god kunnskap kan man trå feil. Man må være klar over det er risiko for tap.

Har lest om så mange i avisen som har satt penger i div fond og syter fordi de har tapt penger. 
   #6
 552     Stavanger     0
Du må være uhyre risikovillig for å gå på valutalån. Gjør det for all del ikke dersom du ikke har råd til å tape en betydelig del av innsatsen.

Mener  Kapital hadde en serie rundt dette for en tid tilbake siden.  Tror de sa noe slikt som at valutalån er kun for rikinger.

Finner ikke kapitalserien. Men her er en fra Dinside(2002). Den sier ikke så lite: "Selv drevne valutameglere med lang fartstid og innsikt i internasjonale forhold vil ha problemer med å hente ut gevinster fra valutamarkedet."
   #7
 10     0
Jobber selv i denne bransjen,
Hvor mye kunnskap man har om valutamarkedet har egentlig lite å si. Ingen kan med sikkerhet si hvordan valutakurser utvikler seg.
Har man faste inntekter eller eiendeler priset i en annen valuta (aksjeposter,eiendom etc) vil valutalån være noe man kan vurdere. Da trenger man ikke ta like stort hensyn til kursutviklingen. Om kursen skulle stige vil verdien av inntektene og eiendelene øke tilsvarende i Norske kroner. Motsatt om kursen går ned.
Har man, som de fleste, lønn og verdier i Norske kroner løper man en risiko. Noen banker kan sette sammen pakker der man til en viss grad kan forsikre seg mot store hopp i valutakursen, men dette må man selvfølgelig betale for.
Det skal også nevnes at det er en del mer administrasjon med valutalån enn med "vanlige" lån. Det må også låntager betale for igjennom marginer og gebyrer.

   #8
 16     Østfold     0
Hvem tilyr valutalån da? Har ikke lykkes meg å finne noen. Har tidliger vurdert å gjøre dette (etter påstander i media om at dollaren vil falle). Begge gangen har dollaren falt krafit - fra henholdsvis 9 til 7 og fra 7 til 5. Mener å huske at lånet kan avsluttes raskt ved opptak av nytt lån i NOK. Da kan man jo følge nøye med i i nevnte situasjoner. Vet ikke noe om kostnadene ved opptak/innfrielse, men diss må jo tas med i bildet. Toro også det er noen begrensninger i hvilke beløp du kan låne (mener å huske minimum 1.000.000 kroner).
SEB
   #9
 86     Ski     0

Har tidliger vurdert å gjøre dette (etter påstander i media om at dollaren vil falle). Begge gangen har dollaren falt krafit - fra henholdsvis 9 til 7 og fra 7 til 5. Mener å huske at lånet kan avsluttes raskt ved opptak av nytt lån i NOK.


For enhver person som mener dollaren skal falle, finner man en som mener den ikke skal det - er det ikke slik, så hadde dollaren allerede falt. Valutamarkeder er så nære teorien om "effisiente markeder" (full informasjon, tilgjengelig for alle) man kommer, og de store aktørene posisjonerer seg øyeblikkelig, og mye raskere enn en privatperson kan gjøre, basert på den informasjonen.


Valutalån er dermed å anse som et veddemål. Veddemål er moro det, men hver gang man inngår et veddemål bør man ha råd til å ta tape. "Tape" vil i denne sammenhengen bety en kursutvikling i din disfavør.
   #10
 38     Aust-Agder     0
jeg har hatt valutalån siden 2001 og det var kjempebutikk helt frem til finanskrisen høsten 2008 da krona falt kraftig. i løpet av 2009 har krona snudd og er på vei tilbake. Med mindre vi går inn i en fortsatt resesjon /ny finanskrise, så vil valutalån være, etter min mening, en god investering. Jeg ville ikke valgt USD - den er for usikker. CHF eller JPY er mine favoritter.

Uansett, har i allefall betalt omlag 2.5 prosent effektiv rente på lånet helt siden 2001 - det er ikke mange som har hatt så rimelig finansiering i hele denne perioden.

Likevel, rentene i Norge er nå så lave at det ikke lenger er så mye å spare