11,297    12    0  

Vår erfaring med avhendingsloven (Saltdalshytte)

 6     brønnøy     0
Så var saken over for vårt vedkommende – og vi tapte.  I rene penger kostet den lille Saltdalshytta oss rundt en halv million. Kjøpt for 735’ solgt for 620’ – men store saksomkostninger i 2 rettsinstanser.
Denne posten skriver jeg primært for at andre skal lære av vår sak. Den bør være en tankevekker for alle som planlegger å bygge selv – og ikke minst de som tenker på å kjøpe en selvbygd eiendom. Selv om de aller fleste skryter av Saltdalshytta sitt konsept – så er det ikke bare suksess. Det er også en bakside og vår historie er vel kanskje ikke enestående?
Vi kjøpte denne hytten – som vi fikk fortalt var ny og satt opp av vante snekkere – i 2008. Ferdigattest fra samme år, men mesteparten av byggearbeide i fra 2006.
Vi oppdaget etter veldig kort tid (en uke)at det var utfordringer med hytten. Det frøs is i hjørnene på hytta – nede – hele 7 steder. Vi oppdaget at det var skjært et stort hull i badegolvet som var skjult med bare en beleggbit – bak doet. Vi reklamerte med en gang. Takstmann fant flere feil. Blant annet var ikke hytten festet til pillarene, og klemlekter var ikke satt på under mellom elementskjøtene.
Når saken var oppe i Tingretten fikk vi 50 000,- noe som ikke dekket saksomkostningene en gang. Når vi skulle begynne utbedringene viste det seg at det var svært mange flere skjulte feil og mangler. For eksempel var ikke gulvene festet men den aller verste feilen var at isolasjonsstopperne var montert på innsiden av topplina oppe. Det var altså minimal isolasjon i overgangen mellom vegg og tak.  Taksperrene var ikke festet med sperreanker og det var store glipper i isolasjonen bak panelet. Vi måtte bare anke til Lagmannsretten.  Vi hadde assistanse fra Byggforsk og 2 andre uavhengige takstmenn. Alle mente vi hadde en svært god sak. De tok alle sammen feil.
Vi fikk godkjent alle de skjulte feilene som skjulte feil. Bare det er jo en terskel. Utfordringene var at Lagmannsrettene satte utbedringskostnadene latterlig lavt. Bare 42500,- mens vår takst var på 250 000,-. Siden summen på de skjulte feilene var så lav hadde vi ikke noe krav i utgangspunktet, og vi fikk da ikke disse pengene, og måtte dekke motpartens saksomkostninger med ca 150 000,-
I Lagmannsrettens dom er det 2 ting som er verdt å merke seg, og som er grunnen til denne postingen. For det første: ”Lagmannsretten vil på bakgrunn av bevisførselen, hvor det har vært mye oppmerksomhet viet til leverandørens monterningsanvisning for Saltdalshytte, bemerke at XX ikke kan høres med at ethvert avvik fra leverandørens monteringsanvisning vil utgjøre en rettslig mangel.”
Det vil si at man ved kjøp av en selvbygget bolig ikke kan forvente at monteringsanvisningen er fulgt.
Videre sier de: ” Det faktum at hytten var, og ble solgt som et selvbyggerobjekt, vil måtte få betydning for vurderingen av hva kjøperne hadde grunn til å regne med hva gjelder kvalitet.” Det vil med andre ord si – at man nesten kan forvente hva som helst. Utbedringskostnadene blir da lave – siden de ikke forholder seg til monteringsanvisningen. Man utbedrer til det som er ”godt nok”.
I de innledende fasene prøvde vi å få Saltdalshytta på banen, men de var bare villige til å se på de innsendte bildene fra oss. En av de karene sa at det ville bli billigere å sette opp en ny hytte – og brenne det som sto der. Sterke ord – men for oss ville det faktisk blitt det – sett i ettertid.  De hadde jo fått sine fakturerte penger for elementene – og hva selvbyggeren hadde gjort var Saltdalshytta uvedkommende.  Ut av syne – ut av sinn – men ett mareritt for oss. De signaturene fra Saltdalshytta for å godkjenne han selvbyggeren er ikke verdt papiret det er trykket på.
Et par etterpåklokskaps ord til slutt. Selvgjort er ikke alltid velgjort. Stoltheten til han selvbyggeren er forhåpentligvis så skadet at han aldri mer setter i gang med en slik hytte igjen – men han KAN gjøre det.  Det er vel ganske skremmende?
Ikke kjøp en selvbygget bolig uten takst!
Man finner alle detaljer om denne saken på nettet – på Lovdata. Jeg orker ikke en diskusjon om detaljer i saken (tror jeg), for det er egentlig uvesentlig. Dommen har også mange feil. Det er de overordnede prinsippene som er rystende for oss som boligkjøpere. Man er rettsløs – og terskelen for å få hevet kjøpet er så høy at det i realiteten er umulig.
I en sak der vi ikke føler vi har gjort noe gærnt – sitter vi igjen som de store taperne. De avviste alle feil med en gang og vant frem med det.
Selv om det er saken litt uvesentlig – så vil jeg til slutt nevne at slike saker selvsagt er en stor belastning. Da vi gikk inn i Lagmannsrettene gikk vannet til min gravide samboer 7 uker før tiden– og hun ble sendt i ambulansefly med en gang. Ikke noe godt utgangspunkt for meg – jeg var med på befaringen i all hast (fyisk), og dro rett til sykehuset og fikk ikke med meg dag 2. Kun vår advokat som var med der. Det ble derfor svært mye feil i dommen – men samtidig setter det vel saken i rette perspektiv. Hva som betyr noe eller ikke i livet!

   #3
 765     Østfold     0
Ikke så lett å diskutere denne dommen uten mer informasjon. F eks ville prospektet være ganske interessant.

Hva sto egentlig om isolering? Vinterisolert? Helårshytte?

Slik jeg leser dommens beskrivelse av baderommet, med blant annet hull i belegget, ingen helhetlig løsning med beleggets oppbrett og veggplater som ikke engang dekker bakenforliggende gips? Slik som dette ville normalt være synlig på visning og dermed kunne gitt en pekepinn på hvor selvbygger har lagt lista. Mange ville nok konkludere med at den var lagt lavt.

Forøvrig så har dere jo fått mye medhold, problemet er jo at det er funnet "enkle" og dermed rimelige løsninger på problemene. For lavt, i  mine øyne (selv der dere er enige om kostnadene).
Spørsmålet er dermed om hytta etter tiltakene blir "god nok" eller ihht normene.
Utfra dommen kan det virke som selger var mer heldig med sin sakkyndige, som tydeligvis har fått massivt gjennomslag for sine løsninger.

Det skremmende, syns jeg, er uansett oppfatningen av hvilken rettsikkerhet vi egentlig har når nedsiden i en slik sak er 140000 i omkostninger til motpart og omtrent det samme i egne saksomkostninger...?
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 6     brønnøy     0
Takk Timber for at du satte deg inn i saken. Alltid fint å høre hva andre mener om en slik sak som vi har stått med bena midt oppi i 2 år.

Saltdalshytta er vel en helårshytte, men TEK 97 satte vel ikke krav om isolasjon i hytter under 50 kvm. Vi kunne ikke forvente isolasjon i veggene iht dommen...
Badet og golvet i hele hytten er en trist historie - for å si det mildt. Man må se ting i lys av at det tross alt var befaring midt på vinteren i Nordland med dårlig lysforhold og uten innlagt strøm i hytta. Det var en masse greier inne på badet - bl.a. aggregatet.

Han sakkyndige de brukte hadde ingen faglige begrunnelser for sine valg - annet enn "godt nok". I tingretten slo han i  bordet og uttalte seg svært knallhardt om en rekke ting - som ikke stemte. Likeså denne gangen - men det fenger dommerne. Lettvinte løsninger.
Vi kunne vise at golvene var helt løse. Ikke limt og ikke skruet. Men de kunne vise kvitteringer på at de hadde kjøpt skruer og lim. Det slo meg ikke som en tanke en gang at de skrueskene og ubrukte limpatronene kunne være et "bevis" - de lå på boden der. Men det er argument i dommen fra Lagmannsretten. De hadde kjøpt det...
De tok ikke med at jeg kunne fremvise en stor eske med ubrukte sperreanker og metallbånd - som lå ubrukte på hemsen. Dette var uvesentlig - selv om det fulgte byggesettet.. De sperreankrene som var montert var festet med 2 småspiker..
   #5
 208     Oslo     0
Leveres byggesettet med isolasjon?

Jeg leser vel dommen slik at det ved kjøp av fast eiendom er viktig å undersøke, og at det må tas høyde for diverse når det er "selvbygd" (byggesett eller ei). Det er neppe uvanlig at ikke arbeidsbeskrivelsen følges slavisk? (Kjenner selv en som nektet å sette opp byggesettet som beskrevet, siden hans arbeidserfaring gjorde ham skeptisk til brannsikkerheten rundt ildsted/brannmur. Et avvik som neppe kan kalles en mangel i etterkant, men som er et avvik fra byggebeskrivelsen)

Mulig jeg leste det første innlegget ditt litt fort, for der fikk jeg inntrykk av at du er negativ til Saltdalshytta. Men jeg skjønner ikke helt hvorfor du blander inn dem? Saken din har vel egentlig ikke noe med leverandøren å gjøre, med dreier seg om selgers opplysninger og de som satte opp hytta på vegne av selger. Hva er det Saltdalshytta godkjenner/skriver under på? Godkjenner de bygget eller hvilket ansvar har de ved salg av et byggesett? (Jeg ville vel anta at leverandører av byggesett ikke tar ansvar for/eller har mulighet til å ta ansvar for arbeidet til alle de som setter opp bygget?

Sånne saker er jo helt klart en belastning og skikkelig kjipt. Men det er jo egentlig akkurat det samme om det er Saltdalshytta eller Maxbo som har levert byggemateriellet, så lenge privatpersoner setter dette sammen. Unsett så må man sjekke nøye før man kjøper.
  (trådstarter)
   #6
 6     brønnøy     0

Leveres byggesettet med isolasjon?
Ofte ja - men her var alle innvendige materialer kjøpt etterpå - av "selvbyggeren".



Mulig jeg leste det første innlegget ditt litt fort, for der fikk jeg inntrykk av at du er negativ til Saltdalshytta. Men jeg skjønner ikke helt hvorfor du blander inn dem? Saken din har vel egentlig ikke noe med leverandøren å gjøre, med dreier seg om selgers opplysninger og de som satte opp hytta på vegne av selger. Hva er det Saltdalshytta godkjenner/skriver under på? Godkjenner de bygget eller hvilket ansvar har de ved salg av et byggesett? (Jeg ville vel anta at leverandører av byggesett ikke tar ansvar for/eller har mulighet til å ta ansvar for arbeidet til alle de som setter opp bygget?

Godt spørsmål. det er sikkert andre som kan dette bedre enn meg - men jeg fikk tilsendt alle de kommunale papirene for hytta - og der er det ferdig søknad fra Saltdalshytta signert av en representant fra Saltdalshytta og selvbyggeren.
papiret heter : Søknad om ansvarsrett som selvbygger på egen bolig eller fritidseiendom.
Egenerklæringens tekst er bl.a. "jeg bekrefter herved at det arbeidet det søkes "selvbyggeransvar" for vil bli utført håndverksmessig" osv... "Arbeidene utføres etter tegninger og omfattende beskrivelse fra byggesettsleverandør." Signert av Saltdalshytta og av han "selvbyggeren". Videre følger det med andre papirer som saltdalshytta har klargjort - kontrollerklæringer osv - alt er lagt i hendene på han "snekkeren". Videre er det med en søknad om ansvarsrett der Saltdalshytta har signert som SØK.

Selv om kanskje ikke Saltdalshytta hadde et juridisk ansvar (??), så burde de vært løsnings orienterte - mente vi. Det er tross alt bare Saltdalshytta som har tjent penger på dette byggverket - og en haug med advokater og takstmenn selvfølgelig...

   #7
 208     Oslo     0
Altså nok et eksempel på at selger (denne gangen av byggesett) skal "hjelpe" kjøper i papirjungelen, eller signerer de på at deres tegninger og byggebeskrivelse er det som er "håndverksmessig"? Oppfattet du det på noe tidspunkt som at Saltdalshytta har godkjent byggingen eller kontrollert eller noe sånt, eller på noe som helst området er ansvarlig for arbeidet som utføres av alle deres kjøpere av byggesett?

Jeg er ikke så opptatt av hvem som har rett i saken mellom kjøper og selger, men heller hvorfor slike uheldige saker slår sånn tilbake på leverandøren av et byggesett. Jeg opplever det vel som urettferdig at de på noe som helst vis skal dras inn i sak som dreier seg om dårlig utført arbeid i strid med deres henvisninger, og manglende opplysninger i en salgsprosess flere år i etterkant. Jeg forstår det slik at det ikke var noe i veien med deres leveranse i utgangspunktet. Og slik type leveranse er jo nettopp det hele konseptet rundt slike "selvbyggerhytter" dreier seg om.

Eller hva mener du med at de skulle vært løsningsorienterte? 

   #8
 22,342     Akershus     0

Altså nok et eksempel på at selger (denne gangen av byggesett) skal "hjelpe" kjøper i papirjungelen, eller signerer de på at deres tegninger og byggebeskrivelse er det som er "håndverksmessig"?  
Jeg har satt opp noen "byggesett". Pakkene inneholder det som forventes, og man skal ikke sitte med for mye løse deler etterpå. Når man kjøper et slik bygg som er satt opp av andre bør man forvente at man får et bygg som er satt opp iht til montasjeanvisningen. Disse pleier å være enkle å følge. Det blir omtrent som å få servert en legobil med tre hjul eller en ikeastol uten sete. Retten burde ha tatt hensyn til at kjøper av huset kunne forvente at montasjeanvisningen ble fulgt selv om de var amatører. Hadde dette vært et totalt selvbygget hus så hadde saken vært en annen.

Ellers så viser saken at det er viktig å ha ting skriftlig og selvfølgelig ha en god kontrakt. Dessuten er det her tvilsomt om hytten har blitt undersøkt godt nok. (Noe som er et vanlig problem ved hurtig handel.)

   #9
 684     Engavågen -Meløy     0
Slik er samfinnet blitt i dag. De som lyver og lurer seg unna kommer seg mye legre i livet enn ærlige og ortlige mennesker. Slike mennesker skulle vært svartelistet!

Hilsen en som har vurdert saltdalshytte!
Signatur
   #10
 22,342     Akershus     0

Slik er samfinnet blitt i dag. De som lyver og lurer seg unna kommer seg mye legre i livet enn ærlige og ortlige mennesker. Slike mennesker skulle vært svartelistet!
Jeg har vært borti mange som burde vært på en slik liste. Vanligvis er det dessverre slik at det koster for mye å ta dem for retten og resultatet av rettsaker er uforutsigbart, og hvis man skulle vinne i retten kan man allikevell "tape".

Hilsen en som har vurdert saltdalshytte!
Dette er vel ikke direkte deres feil. De ville vel ikke blande seg inn i en sak de ikke hadde noe med.