630    5    2  

Varsel om midlertidig byggeforbud

 1     0

Vi er et vennepar som har kjøpt en tomannsbolig med stor hage og har fått en svært dyktig og anerkjent arkitekt til å tegne et nytt hus for oss for å bygge i hagen, samt bevare det eksisterende huset. Vårt prosjekt har nøye tatt hensyn til punktene i småhusplanen.

Nabohuset er også kjøpt av et vennepar, som allerede har sendt inn rammesøknad og fått svar av Oslo PBE: Varsel om midlertidig byggeforbud!!

Dette gjelder også vår hage. Begrunnelsen er deres ønske om å verne såkalte "grøntdrag", som i dette tilfellet bare er flere hager på rekke, uten spesiell vegetasjon. Det finnes heller ikke gode siktlinjer fra steder der offentligheten ferdes. Grøntdraget synes egentlig mest fra luftfoto og kart.

Vi er fortvilet og har mange spørsmål. Jeg håper på svar fra noen som har vært borti lignende: 

1. Har noen sett tilfeller der PBE i Oslo har snudd i en sak hvor de først varslet midlertidig forbud?
2. Har noen sett tilfeller der politikerne har gått imot foreslåtte bygge- og deleforbud fra PBE?
3. Har noen råd om hva vi bør foreta oss? 

Vi prøver nå å få tak i aktuelle politikere for å forklare vår sak og få mer info. 
Jeg ser frem til svar!



O_K
   #1
 431     0
Tja, her må dere begynne å nøste og finne ut hvorfor det er et midlertidig byggeforbud, og hvor dette stammer fra. Akkurat det at det er midlertidig høres jo litt rart ut hvis formålet er å værene om grøntdrag, da burde det jo være permanent. Er det en reguleringsplan eller liknende under utarbeidelse og byggeforbudet er midlertidig til denne planen er ferdig utarbeidet? I såfall må dere sørge for å komme med innspill til planarbeidet, og så får dere håpe at deres innspill lyttes til under behandlingen så ikke det midlertidige forbudet erstattes av et permanent forbud etterhvert.

Det går jo også ann å søke om dispenasjon fra forbud, da bør dere ha gode begrunnelser for hvorfor dere bør få dispenasjon. Igjen bør dere da starte med å finne ut mest mulig om årsaken til forbudet, og så argumentere godt for hvorfor denne årsaken kanskje ikke er så tungtveiende i deres tilfelle. At ingen ser området / hagen kan være et argument hvis det sammenhengende grøntdraget skal være til glede for byens beboere, hvis det derimot er tenkt å være et fristed for byens humler og andre insekter så må dere finne andre argumenter, eventuelt foreslå avbøtende tiltak.

Dette var bare et tenkt eksempel på hvordan beslutning om grøntdrag kan ha to forskjellige opphav, men det viktige er at dere er saklige og argumenterer punkt for punkt mot begrunnelsene i forbudet.
   #2
 7,686     Bærum     0
Pussig. Oslo ønsker jo fortetting. Kanskje en entreprenør som kjenner saksbehandlerne kan få vinklet saken i riktig retning. Min erfaring er at kommunale saksbehandlere er vanskelige å snu hvis det går på prestisjen. Kan man bringe inn nye momenter så de ikke taper ansikt kan man greie å snu dem.
   #3
 230     2
Midlertidig byggeforbud er kommunens siste utvei dersom den ser at plangrunnlaget åpner for uønskede tiltak, for eksempel nedbygging av verdifulle grøntdrag.

Plan- og bygningslovens system bygger på at man har rett til å bygge så langt det er i samsvar med plan. For at kommunen skal avslå en søknad, må den ha en konkret hjemmel for avslaget. Denne hjemmelen er som regel i reguleringsplanen. Dersom kommunen ser at den ikke har avslagshjemmel mot uønskede tiltak, at verneverdier kan være i fare, eller liknende, kan den nedlegge byggeforbud for å klargjøre plansituasjonen og skaffe seg nødvendige hjemler og byggeavklaringer i en ny plan.

Det er en forutsetning at kommunen lager reguleringsplan der det er lagt ned midlertidig byggeforbud. Det skal være nettopp midlertidig, inntil ny plan foreligger. Midlertidig byggeforbud kan vare i maks fire år, men forlenges i "særlige tilfelle". Utgangspunktet er at etter fire år må det ha kommet en ny plan.

Kommunen kan unnta enkelttiltak fra byggeforbudet dersom det "etter kommunens skjønn ikke vil vanskeliggjøre planarbeidet". I praksis vil kommunen være varsomme med slikt. Det skal lite til før byggeforbudet undergraves.

Det er umulig å si hvordan saken deres står. Dere bør søke informasjon, se i plangrunnlaget hvordan grøntdraget er omtalt tidligere. Det kan kanskje fungere å kontakte politikere etc, men det er nok generelt sett mer virkningsfullt i mindre kommuner. Dessverre for dere er dette noe kommunen kan gjøre dersom den finner det nødvendig. Et vedtak om midlertidig byggeforbud kan påklages til fylkesmannen og vedtaket må selvsagt være saklig og forsvarlig.
   #4
 230     0
Alt om midlertidig byggeforbud står i kapittel 13 i plan- og bygningsloven forresten.
   #5
 62     0
Det er hjemmel i småhusplanen §6 for å avslå plassering av bygninger som bryter med grøntdrag. Det høres derfor litt rart ut at kommunen måtte vedta midlertidig byggeforbud for å nekte utbygging? Var det helt sikkert naboens søknad som utløste dette?

Vedr. punkt 2, Sjekk denne saken: http://innsyn.pbe.oslo.kommune.no/saksinnsyn/casedet.asp?mode=&caseno=201408885
Den er nok ikke så relevant for deres konkrete tilfelle, men du spurte om en sak der politikere gikk mot PBEs anbefaling, dette er i hvert fall et eksempel på dette.

Hvis du søker på "midlertidig" på saksinnsyn får du i hvert fall frem et utall saker som du kan gå gjennom og hente erfaring fra.

Det er for meg litt uklart om det er Byutviklingskomiteen eller bydelensmiljø-, plan- og samferdselskomite som skal behandle disse sakene.