9,410    11    1  

Viktige momenter før signering av kontrakt

 18     1
Hei!

Vi er nå i ferd med å velge leverandør av hustype og tomten er kjøpt & betalt.
Endelig  ;D

Har dere noen tips og råd nå før vi går inn i kontraktsforhandlinger?

Hva bør med i kontrakten, hva bør vi kreve gratis ekstra inn i leveransen, bør vi prute, noen fallgroper vi må passe oss for?

Takker for alle tips og vink

   #1
 143     Vestfold     0
Hei på dere

Her må dere holde tunga rett i munnen,dere må skrive ned alt det dere skal gjøre av forandringer utover det som blir levert som standard.
Gå igjennom hvert rom av huset og se om dere kan gjøre det til bedre en det er,tenk etter om hva dere skal ha på veggene(spon eller gips) tak platter eller gips.Listverk behandlet eller ubehandlet,det er mange ting å gå igjenom..
Jeg selv skal igang igjen for 3 gang og gleder meg til det,tror selv at jeg har fått med meg alt:-) noe jeg sikkert ikke har :)
Og press de på pris av tilegg til huset,første gang jeg bygde så fikk jeg med massive dører malte vinduer og listverk pluss masse ekstra til kjøkken..
Jeg hadde et møte med mesterhus der jeg selv ga de beskjed om at jeg forventet prisavslag på tillegsarbeidet og andre ting...
Husk å få med dagsbøter og dato til huset er ferdig,ikke betal dem hele beløpet,litt å litt underveis til huset er ferdig,hold altid igjen penger til dere har hatt sluttbefaring av huset,står det igjen arbeid så står dere sterkere når dere holder igjen penger Wink
Signatur
   #2
 157     0
Pass på å få med alle forandringene dere vil gjøre på huset før dere skriver under kontrakta. Da er det stor mulighet for å få endringene gratis/billig.

Har hørt om noen som har fått indeksreguleringa med i totalsummen, men er vel ikke så mange husleverandører som er med på den. Går an å prøve i hvert fall!
   #3
 74     Gjøvik     0
Hva med å leie inn profesjonell hjep i forhandlingene?

Uten at jeg selv kan peke ut hvem som driver med slikt har jeg hørt om folk med teknisk, økonomisk eller juridisk bakgrunn som har spesialisert seg på å følge opp slike "små" private byggeprosjekter.

Jeg er fristet til å spore opp en slik ressurs når vi starter vår husbyggerprosess.

Noen her på forumet som har erfaring med å benytte en slik ekspert?
   #4
 276     0
Det høres interressant ut! Min måte å løse dette på er å gå igjennom hver håndverkerkontrakt med andre håndverkere jeg kjenner fra før av og som har gitt meg sine egne vurderinger av tilbudene jeg har mottatt. På tømmerarbeidet har jeg betalt en byggmester for å sette opp anbudsspesifikasjonen og samme mann vil gå igjennom avtalen jeg inngår før jeg undertegner. Jeg kjenner også en jurist som vil se på kontraktene for meg. Sjekk forøvrig saken forbrukerinspektørene har lagt ut om boligbygging og håndverkeravtaler på NRK sine sider.
http://www.nrk.no/programmer/tv/fbi/1.4023948
   #5
 15     Risør     0
Hei!
Jeg fant dette på nettet og synes det var interessant å lese:
Mvh Jan O.


Kjøpekontrakt
I utgangspunktet går de fleste huskjøpere inn til en selger for å kjøpe seg et hus. Noen tar med faren til jenta eller til gutten, fordi det er en kjensgjerning at Pappa har peiling. Selv om Pappa jobber som lærer,  jernbanen, som militær, etc. Så har han peiling på det meste.

Min mening etter ca. 20 år i faget er at mange av de som skal bygge hus for første gang har lite eller ingenting greie på husbygging. De aner ikke hva de kan spare penger på og hvor de bør spare penger. De vet heller ikke om hva de kan få med i prisen. Jeg vil påstå at hvis unge mennesker som skal bygge seg hus, får med seg en uavhengig fagmann – gjerne betaler han om så 10-15.000.- for å hjelpe med å ”følge opp” så kan de spare opptil det 3 dobbelte – her kommer de fleste pappaer dessverre til kort.

Som byggherre må du ta noen standpunkt før kjøpekontrakten underskrives:

Plassering  - av huset på tomta skal du gjøre, med hjelp fra kommune og byggmesteren.

Byggestrømskasse - som regel blir det gunstigst for deg om du får byggestrømskasse fra den elektrikeren som skal gjøre hele huset. Snakk med Byggmesteren om dette.

Bunnledning - du har som regel ansvaret for å bestille stikk, bunnledning og fordelingsledninger (eks. fiber til bredbånd)

Rørlegger - ta kontakt med rørleggeren for å avklare hva slags sanitærutstyr du skal ha i huset.

Elektriker - du må ta kontakt med elektrikeren for å avtale punkter, se hva som er med i anbudet. Du kan også få et anbud med flere punkter enn det som ligger i husprisen. Få også en pris på hva evt. tilleggspunkter vil koste, om du skulle få behov for flere etter hvert.

Tomt/Grunnarbeid/Vei - Det kan lønne seg for din egen del at tomta er ferdig grovplanert, slik at snekkeren lett får opp stilling og at det er fremkommelig mht plassering av materialer rundt huset.  Noen byggmestere beregner seg ekstra betalt om ikke tomta er grovplanert.

Grunnmur/såle - om du planlegger å gjøre dette arbeidet selv bør du være nøye med oppretting av høyder, og mål. I hht NS tåles et høydeavvik på +-1cm, pr 10 meter. (Ved større avvik kan du bli krevd opptil 10.000.- ekstra fra byggmesteren ) Om du ikke ønsker et hus som står på kiler bør du være nøyere enn dette. Når jobben er gjort, tar du med en trekantskje, en bøtte med betong og stiller inn laseren. Det er lettere å rette opp ei blemme, samme dag som sålen er støpt, enn dagen derpå.

Rydding - Det er vanlig at byggherren rydder jevnlig på området, om du er flink til å rydde kan du kanskje få all tenn-veden som blir til overs.

Endringsavtale - Om du ønsker å endre noe på leveransen etter at kontrakten er underskrevet, kan du be om dette hos byggmesteren. Men lag en skriftelig endringsavtale.

Husk at du kan ikke diskutere pris etter at kontrakten er underskrevet - "ehh, forresten var terrassen inkludert, den er visst glemt i kontrakten..." NEI, den er garantert ikke med, selv om selgeren har nevnt det. Står den ikke i kontrakten så er den ikke med.
Signatur
   #6
 1,630     Villmarkstoppen, Malvik     0

Hva med å leie inn profesjonell hjep i forhandlingene?

Uten at jeg selv kan peke ut hvem som driver med slikt har jeg hørt om folk med teknisk, økonomisk eller juridisk bakgrunn som har spesialisert seg på å følge opp slike "små" private byggeprosjekter.

Jeg er fristet til å spore opp en slik ressurs når vi starter vår husbyggerprosess.

Noen her på forumet som har erfaring med å benytte en slik ekspert?

Jeg leide inn en ingeniør fra et rådgivende ingeniørfirma som bisto både i kontraktsforhandlinger og når jeg hadde tekniske spørsmål ellers gjennom hele byggeprosessen. Ren timebasis-avtale som totalt fra prisdiskusjoner til sluttbefaring ble vel 12.000 kr.
Det første han gjorde var å prute ned prisen på graving/sprenging med over 30.000. Vel anvendte penger mao.

Videre brukte jeg ham til sparringspartner når det var noe jeg var usikker på vs byggeleder, samt kopierte ham på mailer type 'purring' eller 'oppstrekk' til byggefirma.
Det har litt mer effekt når et stort ingeniørfirma er inne i bildet enn en enslig husbygger som skal sette opp et hus og that's it. Enhver entreprenør vil unngå å komme på kant med noen som kan gi dem store oppdrag senere.
   #7
 2,172     Oslo     0

Hva bør med i kontrakten, hva bør vi kreve gratis ekstra inn i leveransen, bør vi prute, noen fallgroper vi må passe oss for?


Et lite stalltips: Sørg for å få med at de skal levere huset ferdig grunnet eller ferdig grunnet og malt x strøk med den fargen du liker. Dette husket ikke vi på  :'(

Dritt å måtte gå runder med slike småting i etterkant av kontraktssignering...

   #8
 2,172     Oslo     0
Hei!

Jeg fant litt info som jeg synes var nyttig lesestoff på denne siden: denne siden.

Oppføring av ny bolig
Ofte er det slik at et husfirma (entreprenør) kan ha dyktige medarbeidere og snekkerlag i en kommune, mens i andre kommuner kun ha dårlige. Sannheten er at firmaet i kommune-1 kan havne under lupen til ”TV2 hjelper deg”, mens samme firma i kommune-2 har en helt annen arbeidsstokk og kanskje til og med har det beste snekkerlaget i hele Norge. Be om referanser fra tidligere husbyggere før du inngår avtale med en husentreprenør.


Sjekk opp referanser!
Mye penger står på spill under husbygging, slik at oppfølgingen fra entreprenøren er særdeles viktig. Man har hørt mange skrekkeksempler på at husbyggingen har trukket ut i flere år. Velg derfor et selskap som har godt rykte og som holder ord. Kjenner du til firmaer som har gjort en dårlig jobb eller kanskje erfart det selv? Be husentreprenøren skaffe til veie noen referanser fra tidligere husbyggere. Ring og hør om de er fornøyd med byggeprosessen. Det koster både lite tid og ressurser å ta det som en forhåndsregel.

Opplysningsliste ved husbygging
Tomten. Før du kjøper tomt, bør du sjekke opp hvor nærmeste vann- og kloakkledninger ligger i forhold til tomten. Det koster omlag kr. 1 500,- pr løpemeter å grave ned vann og kloakkledninger til frostfri dybde. Hvis du må grave 100 meter er kostnaden fort 150 000 kroner. I tillegg kommer opparbeidelse av vei. Kjøp derfor en tomt hvor vei, vann, kloakk, strøm og telefonkabler ligger til tomtegrensen.

Reguleringsbestemmelser.
Har du allerede funnet drømmeboligen men ikke tomten? I såfall er det kjekt å ikke kjøpe en tomt hvor det ikke lar seg gjøre å bygge drømmeboligen. Sjekk reguleringsbestemmelsene som følger tomten før du legger inn bud. De forteller blant annet hvor stor bolig du kan bygge, krav til parkeringsplasser pr. boenhet, krav til utforming og høyde, osv.

Dyktig entreprenør.
Finn deg alltid en samarbeidsparter du stoler på og som du tror kommer til å gjøre en god jobb. Deretter kan du forhandle priser, kontraktsvilkår, etc.

Leveransebeskrivelsen.
Ett godt tips vil være å lese leveransebeskrivelsen fra entreprenøren godt før underskrivelse av kontrakt. Det er store forskjeller på hva som følger med i husleveransen fra den enkelte.

Ferdigpakke.
Be om å få pris på en ferdigpakke med garanti som inkluderer rydding av tomt, utvendig rørlegger, graving, sprenging, mur og støpearbeid (inkl.pipe), opparbeidelse av hage og parkeringsarealer, sparkling og tapetsering, flisarbeidet på bad, legging av innvendig gulv, containerkostnader og byggestrøm. Lag en spesifikasjon på alt entreprenøren skal gjøre. Fortell at du kun skal male huset utvendig, så plenen og betale gebyr/kostnader til kommunen. Hvis du møter entreprenører som ikke ønsker å inngå en slik avtale, så kontakter du bare neste. Det er en tøff konkurranse blant foretakene og det er du som forbruker som sitter med beslutningsmyndigheten. Ulempen med ferdigpakke er att husfirma tar seg gjerne ekstra godt betalt på grunn av merarbeid ved oppfølgning av andre håndverkere, etc..Ønsker du å spare penger, så vil det være fornuftig å innhente priser fra 2-3 forskjellige gravere, murere, etc og derigjennom slippe et ekstra fordyrende ledd (husentreprenøren).

Vær kritisk.
Bruk god tid på alle tilbudene du får. Ikke aksepter det første, men sammenlign godt. Hva frister selskapene med? Hva er viktig for deg? Hvilke type priser oppererer de med? Ikke se deg blind på totalprisen. Det kan være at en graver har utelatt/glemt deler av arbeidet som må gjennomføres og de fakturerer tillegsarbeider med høye timespriser. Sjekk derfor om de andre inkluderer mer arbeid, etc.

Prisforhandlinger.
Det er både mulig og akseptabelt å prute på tilbudet, men det er fortsatt viktig at entreprenøren holder motivasjonen oppe og besørger en god jobb. En husentreprenør (avhengig av selskapet) gir ofte avslag på inntil 5% av husprisen.

Dagmulkter.
Ved forsinkelse har man i henhold til bustadoppføringslova rett til å gi dagmulkter i en gitt periode til entreprenøren. Les mer om dette i bustadoppføringslova og kontrakten til entreprenøren.

Fargevalg.
Besøk hjemmesiden til Jotun og bruk programmet deres til å bestemme fargen på huset. Her kan du endre farger på forskjellige hustyper ettersom hva som passer deg.

Egeninnsats.
Jo mer du gjør, jo mer egenkapital får du i boligen. Har du tid og ferdigheter, kan du spare mange titusener på egeninnsats. Vurder å legge parkett, sparkle og tapetsere, utvendig malerarbeide og opparbeidelse av tomten selv. Unngå vanskelige arbeider du aldri blir ferdig med.
   #9
 1,943     0
Før eller seinare kjem vi til å inngå kontrakt med eit firma for oppføring av vårt hus. Totalpakke. Vi skal gjere minst mulig sjølv.

Eg har fått høyre at ein bør gå gjennom kontrakten nøye, lese alt med liten skrift, og kreve ein del ting. Bl.a veit eg om ein som satte ei grense for kor mange lærlingar firmaet kunne bruke. Ein kan vel også sette dagbøter dersom firmaet ikkje leverer i rett tid? Eller?

Kanskje dette er del av standard kontrakt?

Er det andre ting ein må vere obs på?