15,484    29    5  

Binde renta?

 269     Østlandet     0
Hei og hopp.

Jeg ser at Danske bank topper finansportalen med sine fastrenter.

De tilbyr 3 år til 3.25. 5 år til 3.65 og 10 år til 3.95.

Hva tenker folket? Jeg vurderer sterkt å binde renta til 3.95 i 10 år, da mitt lille hode har problemer med å se det store tapet her, renta må vel opp en eller annen gang, og renten kan vel saktens ikke bli noe stort lavere enn i dag?
Jeg har i dag 3.4 i flytende rente og i overkant av 3 millioner i lån. Rentedifferansen blir da ca 900 kr før skattefradrag med fast kontra flytende rente med dagens satser.
Virker som en grei forsikringspremie, da jeg er klar over at flytende rente i de aller fleste tilfeller er billigere over tid.

Noen som noen innspill/formeninger?

   #1
 7,686     Bærum     0
Dette er et lotteri. Hvem greier å forutse renteutviklingen best? Du, eller banken. Fast rente gir forutsigbarhet. Den forutsigbarheten betaler du en premie for. Det er ikke noe riktig svar på dette. Synes du fastrenten er grei og ikke ønsker ubehagelige overraskelser bør du binde renten. Har du råd til å gamble er flytende rente noe å tenke på.
   #2
 1,519     Akershus     0
Det blir neppe gratis å låne penger så nedsiden er lav. Om det lønner seg er et sjansespill.
   #3
 7,686     Bærum     0
Det spekuleres i om Norges bank vil sette renten ned til 0%. Lånerenten blir ikke null av den grunn. Enig i at nedsiden er begrenset.
   #4
 251     0
10 år er lenge. Skal du eie boligen så lenge? Vær obs på over/underkurs dersom du selger før tiden. Går renten feil vei (nedover), kan det være et betydelig beløp som du må ut med. På den annen side vil du da kunne låne billig i markedet dersom du skal kjøpe deg noe nytt.

Det viktigste poenget for binde må være at du har en stram økonomi og ønsker forutsigbarhet over utgifter hver måned. 
   #5
 360     Røyken     0
Enig med Mats.
Den eneste grunnen til å binde renta er forutsigbarhet.

Men det er en forutsigbarhet DU betaler for.
Svært lite sannsynlig at banken må gjøre det.

Historisk sett, på lang sikt, så lønner det seg ikke for DEG å binde renta, bare for banken.

Flytende rente er med andre ord anbefalingen.
På lang sikt.
Smile
Signatur
   #6
 58     0
Jeg valgt fastrente i 5 år på 2 mill av lånet. Danske Bank til 3,35%. Tror ikke renta kan gå særlig lavere, men kan fort stige. Dette lånet er avdragsfritt, mens resten er flytende. Da har jeg mulighet til å nedbetale ekstra på lånet, samtidig som jeg er sikret mot økt rente de neste 5 årene.
   #7
 181     Akershus     0
Bind renten hvis du ikke tåler renteøkning.

Flytende rente er billigst i det lange løp. Du kan tjene penger på å binde renten hvis du er smartere enn markedet. Men det er du ikke. Det finnes bedre måter å spekulere i finansmarkedene hvis det er du er ute etter.

   #8
 282     Tønsberg     0
Jeg bandt 500.000,- på 10 år i KLP i 2007/8 på 6.04% er ikke så veldig gøy nå, det koster meg 30.000,- å gå ut i overkurs på dette lånet. Har et annet på 10 år som bare har 5.05% effektiv rente, dette er ferdig nedbetalt i 2016.
Ville ha bundet renta nå på 10 år, deilig å slippe å se 1000 lapper i økt rente, når den stiger igjen. Mye deiligere å vite at man kan betale det samme i 10 år.
   #9
 661     Bærum     0

Ville ha bundet renta nå på 10 år, deilig å slippe å se 1000 lapper i økt rente, når den stiger igjen. Mye deiligere å vite at man kan betale det samme i 10 år.


Binder man nå så betaler man jo en merpris fra starten av (en delta på ca 0,65 prosentpoeng på tiårsrenten som ble skissert her). Man får flytende renter til 3% nå, og det er ingen indikasjoner på at renten vil øke med det første. Tvertimot tror vel de fleste "eksperter" at den skal ytterligere ned (på kort sikt iallefall). Hva som skjer om 5-10 år er det ingen som vet (spesielt mtp på uklarheten i store økonomier i Europa, Kina og USA), men det kan vel antas at bankene vet mer enn oss.

Jeg er enig i det som blir sagt her. Presser man økonomien med lån og trenger forutsigbarhet så er det en begrenset nedside med fastrente nå - men har man råd til å "gamble" på flytende så vil man historisk sett tjene på det.

Med andre ord: det er umulig å gi et godt råd nå, men en fastrente er en relativt billig forsikring for forutsigbarhet nå.
   #10
 61     0
Hvis man har råd til å betale merprisen som fastrente koster, bør man vel heller beholde den flytende og sette pengene man sparer på en sparekonto.

Jeg kan aldri tenke meg at renta kommer til å stige, kanskje noen gang. For det første ville det vært en skandale for svært mange husholdningee, men nå forventes det også at petrodollaren skal kollapse i nær fremtid. Arbeidsledigheten kan nesten ikke bli lavere her i landet. Om noe så tror jeg renta skal ned.