6 269    9    0  

Bygge før Husbanken har gitt tilsagn?

 1 943     0
Er det nokon som har erfaring med å søke husbanklån? I vårt tilfelle har vi rammeløyve på eit hus, og er nå inne i anbudsrunde for å finne ein entrepenør som kan bygge. Først når vi har inngått kontrakt med entrepenør kan vi søke Husbanken (dei gir ikkje byggelån - men vi kan få lånet omgjort til Husbanklån når huset er oppe). Det eg stussar på er at Husbanken rår til at ein ventar med å starte bygging før dei har gitt tilsagn om lån, og det kan ta tid - fleire månader.

Er dette eit godt råd som er gitt i tilfelle folk er heilt avhengig av å få lån i Husbanken? (vi skal vel greie eit vanlig bustadlån i annan bank).
Vi er jo nesten klare til å bygge egentlig. Etter kontrakt med entrepenør søker vi igangsettingsløyve hos kommunen, og det pleier visstnok vere ein ganske enkel greie som ikkje treng ta så lang tid.

Kva risiko er det med å starte bygging før Husbanken er ferdig? Er det  berre eigen risiko, eller vil Husbanken reagere på det?

   #1
 116     0
Husbanken vil ikke reagere på att dere begynner før dere har fått tilsagn, men de skriver bare att dere begynner på egen risiko.
-For dem som er avhengig av husbanklån er det en veldig stor risk og ta med og starte byggingen før lånet er i boks. Men de som er avhengig av husbanklån må jo også ha et byggelån i en vanlig bank, og de får de mest sannsynlig ikke innvilget før de er sikret att husbanken løser ut byggelånet..

Vi begynnte byggingen før husbanklånet var innvilget, men den lokale banken som vi hadde byggelån hos, ville også gi oss huslån..
   #3
 116     0
Eneste en bør passe litt på er att tegningene er etter "reglene" til husbanken, t.d livsløpsstandard, er ikke desse kravene oppfølgde kan en risikere att husbanken forlanger att desse blir forandret.
Hos oss var det snakk om noen avstander fra dører innvendig til sidevegger, for å få godkjendt som livsløpsstandard (plass til rullestolbruker for å få opp dørene), men dette var ikke noe problem og forandre etter hvert, siden vi ikke hadde fått begyndt innvendig til den tid..  Grin
   #4
 489     0
Vi startet bygging før vi søkte Husbanken. Det var på egen risiko fikk vi høre fra Husbanken.

Det gikk bra - tilsagnet ble gitt før byggelånet skulle konverteres. Dermed ordnet alt seg.

Etter en måned ville husbanken komme å se bygget, siden vi var på ferie da ble det utsatt. Siden har vi ikke hørt noen ting fra de.
  (trådstarter)
   #5
 1 943     0
Takk for innspel!

Huset har universell utforming (dvs på hovedplan), og er lavenergi, så det burde holde greit. Arkitekten har også hatt møte med Husbanken i forkant for å sikre seg at alt ser ok ut i følge Husbanken sine krav. Dei ga "thumbs up", så då får vi tru at det går bra Smile
   #6
 652     0
Litt off-topic kanskje, men finnes det egentlig noen fordeler med husbanklån i dag? De har kanskje noe lavere rente, men det legges vel en god del begrensninger på størrelse, utforming osv.

Mulig jeg tar feil?

Jeg har intrykk av at dette er noe som henger igjen etter krigen da man skulle "bygge landet" med praktiske, nøkterne boliger for folk flest. Selvsagt har det noe for seg for de som ikke kan få lån i en "vanlig" bank, men for vår del blei det bare masse ekstra styr (og usikkerhetsmomenter) da vi skulle pusse opp en bolig i et bevaringsområde.

Signatur
  (trådstarter)
   #7
 1 943     0
Nei, det er ikkje begrensningar av den gamle gode sorten.

Vi skulle ha lavenergi og universell utforming uansett, og oppdaga at dette var nok til å få Husbanklån. Størrelse på hus og standard inne legg dei seg ikkje opp i.

Vårt hus blir på 220 kvm, naboen som også har godkjenning frå Husbanken (stemmer ikkje det ACE?) har hus på over 300 kvm. Ingen av oss bygger særlig nøkternt. :)

Eg ser lite igjen av tanken om at dei med dårlig råd skal kunne bygge. Det som er tema nå er lavenergi og livsløpsstandard. Og det er jo fine prinsipp som staten ønsker å sjå meir av - derfor er dette bakt inn hos Husbanken.

   #8
 489     0

Eg ser lite igjen av tanken om at dei med dårlig råd skal kunne bygge. Det som er tema nå er lavenergi og livsløpsstandard. Og det er jo fine prinsipp som staten ønsker å sjå meir av - derfor er dette bakt inn hos Husbanken.


Til oss sa husbanken at vi måtte ha både universell utforming og lavenergi for å få finansering der siden huset vårt var så stort (240 kvm). Hadde vi bygd mindre kunne vi ha fått finansiering selv om vi bare hadde oppfylt ett av kravene.
  (trådstarter)
   #9
 1 943     0
Akkuratt Smile

Det kan også hende at dette med størrelse på hus har med energibehov å gjere det også.