342    5    0  

Byggelå

 2     0
Vi har drømt en stund om å få bygd hus. Men når vi har snakket med banker siste månedene så er det ganske nedslående. Møter krav om 20-25% EK og så si ikke mulig å få brukt oppspart EK i nåværende leilighet som del av EK for byggelånet.
Litt for tøft for oss som er relativt nyetablerte...

Men; hvis vi får en utbygger til å levere oss det vi ønsker (95% hvertfall) som nøkkelferdig. Hva tror dere bankene vil si? Nøkkelferdig hus burde jo kunne gå på vanlig boliglån? Eller vil det uansett kreve byggelån?

Litt redd for å gå tilbake til banken, igjen, for enda et møte for å høre om dette. Så tenkte å spørre her først...

HSt
   #1
 29 721     Lillestrøm kommune     0
Hvis utbygger finansierer så er det vel OK, men deg er sjeldent at utbygger tar all kostnad frem til nøkkelferdig, det må vel kun være hvis han mangler en kjøper
   #3
 126     0
Du må nok bruke byggelån om du skal bygge siden det er mange utbetalinger i byggeperioden. Dette er ikke mulig med eksempelvis rammelån. Hva sier banken om dere kommer opp med en detaljert kostnadsplan for nøkkelferdig hus, en verdivurdering på leiligheten og en verdivurdering på huset (antatt)?

Hos oss er det tatt pant i leiligheten og nye huset/tomta, bare et krav at fri kapital brukes først. Alle utbetalinger fra byggelån må gjøres av banken og de er veldig nøye på å følge opp fremgangen underveis. De har vurdert låneevnen vår ut fra det som er antatt å bli det langsiktige lånet, altså omgjøring til boliglån etter at leiligheten er solgt, samt et forsiktig anslag på husets fremtidige verdi. Vi har ikke egenkapital til å dekke 25 % av byggekost, men vi har betalt tomta med EK, kanskje derfor vi ikke har mødt ytterligere krav på dette?

Alternativet er vel at dere må kjøpe noe som allerede er ferdigstilt, da får dere boliglån direkte men dere får ikke bygget selv. Om dere kommer tidlig inn i prosjektet kan dere antakelig påvirke hvordan huset kommer til å bli i ganske stor grad.

Det er ingen utbygger som bygger uten å få betalt underveis siden det jo må utbetales lønn til de som jobber på prosjektet underveis, og antakelig er det vel ingen utbyggere som leverer alt det "ekstra" i tillegg til råbygget (grunnarbeid, div tilknytninger for strøm og v/a, grunnmur osv osv osv), dette må dere betale for underveis.
   #4
 3 170     Asker     0
Jeg mener ikke at man skal benytte rammelån, men dersom man stiller tilstrekkelig eiendom som sikkerhet, har man i prinsippet egenkapital. Men man kan følgelig ta opp et lån fra ramme, som man benytter på deler av byggingen, men det er jo relativt klønete.
Signatur
HSt
   #5
 29 721     Lillestrøm kommune     0
Det er jo rentesatsen som bestemmer om ting er klønete eller ikke, nå virker det som mange banker slår godt på når det ikke er et vanlig boliglån de sksl håndtere. Å vente å ta i bruk byggelån kan derfor kanskje være lønnsomt.