2 546    8    1  

Byggelån uten å eie tomta

 2     0
Hei!

Vi har lyst til å bygge på tomta til faren min, men han skal fortsatt eie tomta. Hos DNB er det kun mulig å få byggelån hvis du selv er eier av tomta.

Er det sånn i alle banker, eller finnes det unntak?   #1
 174     Stavanger     1
Hvis han vil eie tomta, så vil han også eie huset som plasseres der.

Da har banken ingen sikkerhet for lånet. Vil tro ingen banker går med på en slik løsning.
Signatur
   #3
 836     Østfold     0
Er det fordi tomten skal forbli i familien uansett hva som evt. skjer med dere som et par? Det kan godt hende det er for personlig å spørre om grunnen. Men om det ikke er det kan det jo hende at noen her kommer på noen andre måter å opprettholde det som er ønsket.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 2     0
Ja, det er det som er grunnen. Vi er fire søsken, og 2 av oss ønsker å bygge. Mye av det handler om at vi skal vi få lik arv i fremtiden.
   #5
 2 018     Strømmen     0
Ser ikke helt problematikken, far skiller ut to tomter... verdi 1 mil. pr stk, som gis
som forskuddskarv... når far går bort tar man arven, for eksempel 4 mil. og legger
til 2 mil = 6 mil. som fordeles på fire.. 1,5 mil. på hver... to søsken får da 1,5 mil,
og to søsken får 0,5 mil., for de har fått en mil. hver seg før...
Problematikken er dersom de to tomtene skal gis i forskuddskarv, til en lavere pris
enn markedspris.. noe som selvfølgelig kan gi lavere arveskatt, men igjen skaper
store bølger i familien...
Mitt råd er å bruke markedpris, for det blir uansett billig..
Signatur
   #7
 40     0
Ulik tidspunkt for arv er en kilde til familiestrid mellom søsken og ikke å anbefale uten gode avtaler og enighet blant søsken. Modellen som Elby foreslår er grunnleggende urettferdig ettersom 1 mill i dag ikke er det samme som 1 mill om 10, 20 eller 50 år for den slags skyld. Det mest rettferdige er å verdsette tomtene til markedspris. Kjøp så tomten av din far. Far gir/utdeler så disse pengene likt til sine 4 barn som forskudd på arv. Du har nå fått en tomt til 75% av verdien. Om dere er 2 søsken som vil bygge på hver deres tomt, får dere altså tomten til halv pris. Deres 2 søsken som ikke skal bygge der, blir behandlet på en fair måte. På denne måten kan dere også differensiere prisen på de to tomtene om den ene er finere enn den andre.

Altså ingen grunn til krangel, dine 2 andre søsken har muligheten til å kjøpe seg bolig ett annet sted. Dere vil nå ha samme arveutdelingstidspunkt og lik rett på arv i fremtiden. Som Adenauer skriver er arveavgiften bortfalt, så det trenger dere ikke å tenke på.

   #8
 836     Østfold     0
Tenk at du får tomten i fremtiden, og da er den taksert til 2 mill. Fint, du har fått en tomt. De andre får da kanskje det samme i cash. Men tenk om du isteden kjøper en annen tomt idag for en mill som er tilsvarende denne tomten det er snakk om. Da har du fått en verdiøkning på en mill.. Og sånn kan man skissere scenarior i fleng. Bruk god på tid på å tenke igjennom dette:)
Signatur