27,424    25    0  

Erfaringer med Husbanklån?

 407     Buskerud     0
Lurer på om det er noen som har erfaringer med søknad om grunnlån i Husbanken etter de nye reglene fra 2006 for oppføring av ny bolig. Det finnes jo ingen 100% gitte betingelser lenger så i noen tilfeller så kan det vel kanskje bli noe opp til saksbehandler også..? Og en får ikke noe absolutt svar før en har sendt inn en komplett søknad.

Det er interessant både om du fikk innvilget eller fikk avslag. Det jeg lurer på er f.eks:
1. Hva var totalkostnaden på bygget
2. BRA for huset
3. På hvilket grunnlag ble det søkt? Livsløpsstandard, energi, ...annet? Kombinasjon?
4. Pressområde
5. Annet av interesse..?
Signatur

   #1
 526     0
Hei!

Til min forundring fikk vi brev igår om at vår søknad om Husbanklån er innvilget på den sum som vi søkte om.

Vi har en totalkost på ca 3 mill. Vårt hus er stort (270m2)men tilfredstiller mange av det krav Husbanken idag stiller til bla

*Isolering/varmetap
*Geografisk plassering
*Livsløpsstandard
*Varmegjennvinning m/energibrønn

for å nevne noe.

Ser frem til å nyte en 1-2% billigere rente enn en får i tradisjonelle banker...
Signatur
   #2
 489     0
Vi har også fått invilget vår husbanksøknad:

1. Budsjett 3,5
2. BRA 240
3. Livsløp (vi måtte flytte en vegg + tegne inn ett toalett for at de skulle bli fornøyd) og lavenergi (20cm vegg+40cm tak + Nordan N-tech Passiv + energibrønn)
4. Grissgrendt område
   #3
 135     0
Hvordan skal jeg gå frem for å høre om jeg kan få husbanklån? Har ikke startet byggingen enda, og ingen kontrakter er underskrevet, men er veldig interresert i å vite om vi kan få husbanklån?

Er det slik at når man skal bygge nytt, så må man ta byggelån i en privat bank, så omgjøre det byggelånet til et husbanklån når man er ferdig med byggingen?
   #4
 489     0
Ta kontakt med husbanken - de vil forklare deg hva som er kravene!

Byggelån må du ha i en vanlig bank ja. Tips: Spør på hvilkår i flere banker, og prut til du får det beste i den banken du vil.  Vi sparte flere prosent på det.
   #5
 54     0
Vi har fått husbanklån (livsløpsstandard, lavenergi, distrikt). Husbankens grunnlån. Veldig fornøyd med dette. Husbanken ligger stort sett over 1 % lavere enn beste betingelser i andre banker.

Har byggelån i hovedbank som konverteres til Husbanklån ved ferdigstillelse. Føles ganske godt når rentene kan nærme seg 2-sifret. I øyeblikket ligger renten hos Husbanken på 6 prosent, og allerede nå er det bestemt at renten for januar er på 6,3 prosent. Litt synd at min konvertering ikke vil skjer før tidligst mars....

De som har Husbanklån kan faktisk binde renten i 10 år på 5 % i desember.

Uansett, har man Husbanklån er det mye mer forutsigbart, og man blir neppe offer for den såkalte "finanskrisen".
   #6
 5,112     Troms     0
Fikk også innvilget husbanklån nå. Såkalt grunnlån, men fordi huset var så stort så måtte vi både tilfredsstille lavenergikrav og krav til livsløpstandard. Så vi har tegnet et hus som kan gjøres om til livsløpstandard hvis vi vil en gang i fremtiden. Renten er nå 6% og renten på lnet vi har i en annen bank er nå på 7,5%, vi slapp heldigvis byggelån nå under oppføring av huset. Men når huset er ferdigstilt så er det selvsagt ikke noen bønn, da er det husbanken sitt lån som skal gjelde ja.

Eneste orket med Husbanken er fryktelig mye papirarbeid og mange pristilbud som må legges ved i tillegg til alle andre vedlegg for husstanden. Vi søkte om lån her da hustegningene var klare og sendt inn til kommune for godkjenning.

Tok ca 1 mnd saksbehandlingstid.
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 407     Buskerud     0
Byggebob: Hva er totale kostnader du har budsjettert med og hva var tomtekostnader for ditt prosjekt da? Tenker også å søke med livsløpsstandard og lavenergi. Vil vel havne på rundt 220m2 BRA + garasje. Ikke lett å få presise svar når snakker med dem, bare beskjed om å "send inn søknad så får vi se".. Så interessant å høre andres erfaringer før jeg får sendt inn nå
Signatur

   #8
 526     0

Denne må i alle fall leses først..

Tror ikke du trenger oppfylle alle krav i denne, det gjorde ikke vi men det er nok en fordel. Vi slapp i fra med innvilget lån uten å måtte gjøre noen som helst endringer.

Signatur
   #9
 194     Trondheim     0
Vår erfaring med Husbanken er av en heller luguber opplevelse (gjelder avd Trondheim) >:(  Kontaktet dem tidlig for å få dem med på prosessen  slik at vi kunne gjøre ting riktig fra begynnelsen for å oppfylle kravene for finansiering. ALDRI ett konkret svar å få, bare vage hentydninger uansett spørsmål. Gikk derfor innom når tegningene var ferdige for å få råd om hva de tenkte om prosjektet, ble lovt en rask tilbakemelding. Hørte aldri noe så ringte derfor selv. Da nærmest avgjorde personen (noe av den værste kverulanten jeg noensinne har møtt) over telefonen at dette ikke var godt nok. Huset er 195 m2
har livsløpsstandar
lavenergivinduer
balansert ventilasjon med varmegjenvinning
vannbåren varme med energibrønn
budsjett 3,5 mill.

Neida ikke godt nok! "For stort, for dyrt, ikke nok isolert, hva skal dere med et så stort hus, han hadde ikke engang fått byggtekniske opplysninger. Han lette med lys og lykt for å ha noe å klage på. MEN dette gir vi oss aldri på, det er jo samme fyren som har gitt oss vage råd om hva vi måtte gjøre for å få lån.
Det står ingen plass i rettledningen at alle kravene MÅ være oppfylt. Ser for oss at de vil kreve isolering etter lavenergistandar. Greit nok. Vi har ikke levert inn søknad enda men er veldig spente.

Noen andre som har erfaring fra Trondheim kontoret? ???
   #10
 997     0
Har samme erfaringen fra tidligere, da jeg i 2001 skulle søke om kommunalt grunnlån (husbank). Vi hadde kjøpt hus, men hadde liten egenkapital og ønsket å få dekket toppdelen av lånet slik at vi fikk ned renten. Vi møtte en saksbehandler på kontoret hennes, dama hilste på oss, og så sa hun at hun ikke trodde vi fikk et slikt lån... Shocked da det var for unge som hadde vanskeligheter med å komme inn på boligmarkedet og andre folk som hadde spesielle behov. Dette sa hun altså før hun hadde snakket med oss  >Sad . Vi var da 24år og 21år og bare en av oss hadde jobb og den andre gikk på rehabiliteringspenger/omskolering og vi ventet barn. Men dama hadde tydeligvis bestemt seg på forhand og det siste hun sa før vi dro, var at vi kunne godt få søknads papirer, men hun trodde ikke vi kunne regne med å få noe... Og det gjorde vi heller ikke siden hun også behandlet søknaden. Svaret var at de hadde gitt ut den summen som de hadde fått tildelt og vi var ikke blandt dem som hadde behov. Blir fortsatt iritert når jeg tenker på dette.
Signatur