5,638    4    0  

Hjelp: Hva skal egentlig til for husbankens krav?

 102     Sunnhordland     0
Trenger litt hjelp til å finne ut hva som må gjøres med en vanlig hustegning for å få det godkjent i Husbanken med energikrav..
Vi har fått universell utforming godkjent.

Når man tar et vanlig hus, og vil gjøre det mer energivennlig, hva er det som må til?

Mer isolasjon? Isåfall hvor tykk må ytterveggene da være, og hvor tykk isolasjon?
Må alle vinduer og dører ha uverdi på 0,8?
Jeg klarer ikke helt å skjønne systemet som står på husbanken sine sider, og det tar så lang tid å få svar fra tegneren vår, så jeg våger meg på å spørre her inne i tilfelle noen har svar.

Er det andre ting jeg må tenke på? Vi vil ha vedovn, men MÅ vi ha varmepumpe? (har bodd i hus med varmepumpe i 7 år, og ungene hadde falsk krupp hele tida, flyttet ut, og det sluttet med en gang. Det ble rett og slett for tørr luft og sirkulering av støv for de...)

   #1
 333     Buskerud     0
Ut over de kravene som stilles i TEK10 så trenger du å oppgradere til vinduer med lavere u-verdi (maks 0,Cool, bygge tettere og bytte til en varmegjenvinner med bedre varmegjenvinning og lavere energiforbruk. Dersom du klarer dette trenger du ikke å endre isolasjonsmengder, såfremt huset allerede tilfredsstiller kravene i TEK10.

Dersom du ikke klarer ett eller flere av kravene kan du kompensere for dette ved f.eks å øke mengden isolasjon i enter vegger, tak eller gulv. I huset vi bygger fant vi ikke vinduer med så lav u-verdi, så vi har økt isolasjonen i både tak og gulv. Man må da beregne at varmetapet ikke er større enn det Husbaken tillater. De har en kalkulator på nettsiden sin man kan bruke for å se om man er innenfor.

Husbanken stiller ingen krav til varmepumpe eller vedovn, men TEK10 har krav til oppvarmingskilder. Har du vedovn, så trenger du ikke varmepumpe, forutsatt at ovnen kan forsyne minimum 40% av husets energibehov.

Det er med andre ord ikke så mye du må gjøre med tegningene, med mindre du må øke veggtykkelsen. Men du må kunne redgjøre for hvordan du planlegger å oppfylle kravene.

Vær obs på at Husbanken fort kan gå tom for penger, så jeg vil råde deg til å søke så snart som mulig. Vi sendte søknad i juni, og først forrige uke fikk vi innvilget søknaden, da Husbanken hadde fått 5 milliarder ekstra av han Sigbjørn.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 102     Sunnhordland     0
Må man ha varmegjenvinner for å oppnå husbankens krav da?

Jeg er litt usikker på det huset vi skal bygge. Når du sier bygge tett nok, går det på plasten og isolasjonen? Og hvis vi må ha ekstra isolasjon og lave u-verdier, hvor tykk isolasjon vil det da si at vi bør ha?
Ser at på byggetegningene fra tegner er det 20cm yttervegger. Må vi øke til 25 eller 30 for å få nok isolasjon inni der?

Setter pris på tips og svar.
   #3
 333     Buskerud     0
Varmegjenvinner slipper du ikke unna dersom du skal oppfylle TEK10. For å få grunnlån må du velge en varmegjenvinner med noe bedre effektivitet, samt at du muligens må velge litt større dimensjoner på ventilasjonsrørene. Selgerne/leverandørene av ventilasjonsanlegg vil kunne være behjelpelig med å finne ut hva du trenger til ditt hus for å oppfylle kravene.

Når jeg skriver "tett nok", så går det mest på håndtverket og hvor flinke tømrerene er til å tette huset. Det er ikke noe stort problem å oppfylle kravet til husbanken, men husk å få det spesifisert i kontrakten med håndtverkeren/husleverandøren.

Det går an å oppfylle husbankens krav med 20cm-vegger, men dere må da mest sannsynlig øke isolasjonsmengden i tak og gulv. Man må beregne dette for å vite hvordan man kommer ut. Husbanken har en varmetapskalkulator dere kan benytte for å sjekke hvordan dere kommer ut. Regner også med at du har sett i veilederen hvilke krav som stilles.

Du sier ikke noe om hvordan dere planlegger byggeprosessen, annet enn å referere til en tegner. Forstår jeg det slik at dere da ikke bruker et ferdighusfirma til å sette opp huset? Det er viktig at dere velger gjennomtenkte og gode løsninger tidlig i prosessen, så slipper dere overaskelser senere. Tenk spesielt i gjennom ventilasjonsanlegget og hvor rør skal føres. Kjedelig å måtte kasse inn rør på tak og vegger fordi man glemte å tenke på dette når huset var på tegningsstadiet. En god arkitekt/tegner bør kunne få til dette på en smidig måte.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 102     Sunnhordland     0
Det stemmer at vi ikke bruker ferdighusfirma.
Tegneren skal komme med slike løsninger for oss, men jeg så at på førsteutkastet var det tegnet inn 20cm vegger. Får se om det kanskje lønner seg å ha 5 cm tykkere vegg.
Et sekkerfirma skal sette opp huset, men nå ble jeg litt usikker på om de også har med ventilasjonen å gjøre (det er mannen min stort sett som har snakket med eieren av firmaet).
Det har hele tiden vært regnet med husbank-hus, så både tegneren og snekkerfirmaet er vel inneforstått med det. Får se litt når vi får de skikkelige tegningene hvor han har tenkt å legge ventilasjonsanlegget.

Tusen takk for svar. Smile