310    4    2  

Hjelp. Starte å bygge, selge nåværende bosted underveis?

 12     0
Hei,

Vi var idag hos banken og fikk tommel opp for et husbyggingsprosjekt vi har jobbet med det siste året. Lån på 3,5 mill, hvor vi bygger på arvet tomt som har en verdi på 1,4 mill. Slapp unna byggelån og får det som boliglån med en gang.

Så stor glede å endelig få GO signal fra banken etter flere måneders intens jobbing! Nå er det jo slik at vi har et boliglån fra før i leiligheten vi bor i idag. Spurte banken om vi burde selge før vi begynte å bygge mtp fare for å sitte med to
boliglån. Hun i banken sa vi bare kunne begynne byggeprossesen og at det ikke var vits å selge enda slik at vi kunne bo i nåværende leilighet frem til huset er ferdig. Hun rådet oss heller å ta kontakt med megler rundt januar og starte salgsprossess rundt mars/april. Gleden var så stor i det øyeblikket at vi tenkte ikke noe mer over det før vi kom hjem. 

Hva gjør vi hvis vi ikke får solgt leiligheten før huset er ferdig og vi sitter med to boliglån? Og vi må vell også betale noe på boliglånet til det nye huset under byggeprosessen? Vi er ikke i nærheten til å kunne betjene to lån samtidig.

Nå har boligene og leilighetene i dette området blitt solgt både fort og tregt, det har variert litt på de som har blitt solgt etter vi flytta hit. Det er et populært område, og leiligheten vår er bare rett under to år gammel. Men er fortsatt redd for hva vi gjør om worst case scenario skjer, vi får ikke solgt. Det er jo banken som har rådet oss til å gjøre det på denne måten, og regner med at de ikke hadde gjort det hvis det hadde vært den minste fare, men er fortsatt litt stressa fordeom. Avtalt kontraktskriving med Blink Hus på fredag, og etter det begynner de umiddelbart prosessen. Har holdt på så lenge nå at alt er fullstendig klart, venta bare på GO fra banken.

Noen som har vært borti dette før, har noe peiling på dette? Setter stor pris på litt «hjelp» Smile

   #1
 764     0
Jo det er risikabelt å sitte med 2 boliglån. Du vet ikke om boligmarkedet er bra når du skal selge eller om det hele har sprukket og gått ned 30%. Er det ett greit utleie marked i området så er det vel mulig å leie ut for å dekke boliglån nummer to.

Har dere ikke unger og slikt enda så bo hos foreldre/ kjøp en billig campingvogn eller lei en rimelig leilighet.

For banken er det uproblematisk å gi dere lån mens dere sitter på en leilighet fra før fordi de har sikkerhet både i den og i tomten hvor det nye skal bygges. Mener det er ett dårlig råd fra banken. Du må uansett betale minimum rentene på boliglånet på det nye huset, men kan få det lånet utbetalt i etapper etter når det trengs.
   #2
 22 648     Akershus     0
Dere berøerer alle boligkjøperes dilemma: kjøpe før selge eller selge før kjøpe. Dette går i bølger. Meglere har god rede på status i dagens marked, men hva de sier kan være det som passer dem.

Forsøk å hold et øye med hvor lenge lignende boliger ligger ute før salg.
Forsøk ev salg med forsinket overtakelse.
Ev som nevnt over, bo hos foreldre, venner, campingv en stund om noe av dette er mulig.

Ev om huset egner seg, gjør hybelleilighet e.l. Ferdig først og flytt dit.
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 12     1
Takk for svar begge to. Vi har to barn, så det er det som gjør det litt problematisk. Har speida etter leiligheter for utleie, men det er bare et par stk toroms hvor rom nr to er alt for lite for to barn å dele.
Det er ikke store plassen vi kommer fra, ca 20 000 innbyggere, så vi snakker ikke storby.

Etter vi flytta inn så har det blitt solgt tre leiligheter i samme bygg som vårt. De ble solgt i år, hvor den ene lå ute i såvidt en uke, den ene ble solgt på to måneder mens den siste tok ca et halvt år. Alle gikk med 200k+ profitt. Vår leilighet er også en god del oppgradert i standard iforhold til disse tre. Så jeg tror jo ikke det skal bli noe problem, men det er jo fortsatt en risiko der.

Vanskelig dette her...
HSt
   #4
 31 621     Lillestrøm kommune     1
Jeg kjøpte i november med overtagelse i mars der jeg bor nå, du kan jo miste noen som "må ha" sted å bo, men du får i allefall landet et salg med litt marging i tid. Selger fikk også utsatt overtagelsen til midten av mars da elektriker på nystedet ikke gjorde jobben ferdig som lovet. (Dvs legg inn nok margin, de hadde lagt inn ca 1mnd)