1 437    2    0  

Hvor mye av dette forsvinner i renter?

 190     0
Som dere sikkert skjønner så har ikke jeg noen utdanning innen økonomi.
Jeg har alltid bare betalt på mine boliglån en gang i måneden og eventuellt økt det faste trekket etter som jeg har økt i lønn osv... Hvordan de beregner hvor mye som går til renter og hvor mye som går til å redusere lånesaldoen har jeg aldri brydd meg om å filosofere så mye over.
Men nå i det siste så har jeg jo satt meg litt mer inn i hvordan dette fungerer. Jeg forstår at det regnes ut hvor mye man skal betale i renter det kommende året utifra gjenværende lånebeløp og så deles dette på 12 siden man normalt har 12 avdrag i året. (Regnes dette ut en gang i året, i såfall når, eller er det en dynamisk utregning som gjøres før hver termin?).
Men hvis vi sier (bare for å bruke tall som er lette å regne med) at jeg har en million igjen på mitt boliglån. Og så bestemmer jeg meg for å bruke 100 000 kr på å betale ned ekstra på lånet. Jeg endrer ikke på den faste summen som trekkens hver måned. Hvor mye av disse pengene vil da forsvinne i renter? Eller er det så fantastisk innrettet at hvis jeg gjør dette (husk: de faste trekkene fortsetter å gå som normalt) så vil min lånesaldo plutselig forandre seg fra kr 1 000 000 til kr 900 000 i.o.m. at de rentene jeg skal betale det året allerede er taken care of gjennom de månedlige trekkene?

Regner med det er mange som med letthet kan utdype dette for meg.

   #1
 19 555     Akershus     0
Si at du nå i januar har 1 mill i lån, betaler 10% rente og en innbetaling på slutten av året. Serielån 10 år (like avdrag alle år)

På slutten av året betaler du avdrag 100.000 og renter av en mill: 100.000.

Nå løp du i banken første januar og betalte inn 100.000. Gjelda datt ned til 900.000.
I desember betaler du avdrag, 100.000 og rente av 900.000, som nå er 90.000, ikke 100.000.

Ekstra innbetalinger går i sin helhet (ev med litt gebyrer) til nedbetaling av lånegjeld. Renter beregnes av det du til enhver tid har som gjeld.

Det er litt småsnaks med terminer, gebyrer og forskudds/etterskuddsrente, men det er bare detaljer.
Signatur
   #2
 5 503     0
Renter vil beregnes etter hvor stort lånet til en hver tid er, så alt du betaler ekstra vil gå til nedbetaling av gjeld. Som KjellG skriver, det kan imidlertid være at det koster deg noen kroner i gebyrer.

Når du betaler ned ekstra på lånet, beregnes en ny nedbetalingsplan basert på 1) lånesaldo (etter ekstra innbetaling), 2) nedbetalingstid og 3) rente.

Min bank tar ikke betalt for å lage ny nedbetalingsplan, men noen banker gjør det (sjekk din!). Dersom du hver eneste måned har noe til overs, kan det dermed lønne seg å spare opp og betale inn større (ekstra) summer færre ganger i løpet av et år.