160    3    3  

Konvertere byggelån før alt er betalt

 5 568     0
Har nylig bygget nytt hus, og er i ferdigstillingsfasen. Ferdigattest er gitt, overtakelse er unnagjort, men noen kosmetiske ting gjenstår. Dette skal utbygger ordne utover høsten. Ingenting som brenner, og jobben krever at huset står tomt ca 1 uke (skal brukes kjemikalier og begge bad blir påvirket). Dette er en fritidsbolig (men bygget som vanlig enebolig, registrert som sekundærbolig), så det passer fint for oss at det gjøres "om en stund".

Men, inntil den tid holder jeg selvsagt tilbake litt av kjøpssummen. Og her starter problemene, som jeg lurer på om noen har erfaring med.

Vi har hatt byggelån i byggeperioden. Det er også gitt betalingsgaranti fra bank ovenfor utbygger på 100% av kontraktsum. Til nå har vi betalt 90%, og de resterende 10% vil betales når alt er ferdig, etter avtale med utbygger. Siden betalingsgarantien gjelder mer enn det vi til nå har betalt, vil ikke banken konvertere byggelån til vanlig lån. Til tross for at vi har ferdigtakst og verdivurdering som tilsier at sikkerheten er i orden. Argumentet er at siden de har stilt betalingsgaranti, må den evt frafalles før byggelån kan konverteres. Så da tikker jo tusenlappene ut, selvsagt, og jeg ser litt mørkt på å ha byggelån stående i flere måneder.

Noen som har vært i samme situasjon?

Høres det helt urimelig ut å anta at det finnes bedre løsninger enn dette? Kan f.eks. banken konvertere med en buffer tilsvarende de 10% og låse den summen?

HSt
   #1
 31 621     Lillestrøm kommune     1
Vi kjøpte flytebrygge i et sameie og leverandør ville ha bankgaranti som var dyrt, jeg foreslo for banken at vi kunne sperre en konto med formål betale flytebrygge og melde dette til selger. Både bank og selger godtok dette. Kan lignende modell brukes i ditt tilfelle?
   #2
 42     1
Hei,

Her burde banken være mer løsningsorientert. Vi er i lik situasjon, bare vi ikke har fått brukstillatelse ennå. Frem til vi har mottatt denne har vår bank satt renter og provisjon likt vanlig boliglån og er forberedt til å konvertere med engang brukstillatelse er på plass.

For resterende kostnader settes det et disponibelt beløp med differansen mellom lånesum og påløpte kostnader, hvor banken betaler ut fakturaer fra dette på resterende arbeider.

Garantien de har gitt er vell kun en garanti på at dere har finansiering, ikke at dere skal betale?