6 952    4    0  

NIBOR-rente på boliglån

 120     Gjøvik     0
Er det mulig å få boliglån på "spot" på samme måte som med strøm?

Når man kjøper strøm, så har man i praksis tre valg: Fastpris (binde strømprisen), spot (følger børsen time for time) og standard variabel (kraftselskapet setter prisen til det de finner for godt). De fleste er nok enige om at spot er billigst, og at man i alle fall ikke bør velge standard variabel.

Tilsvaredne bør også være riktig for boliglån. I næringslivet er det vanlig å forhandle seg fram til et risikopåslag, og så blir renta gitt ved NIBOR+påslaget. NIBOR er lånerenta som gjelder mellom bankene.

Hvorfor er ikke dette vanlig for boligelån? Er det noen som har prøvd dette for boliglån. Er det noen fallgruver her jeg ikke ser? Alle innspill og tanker mottas med takk.

PS. Har sjekka med et par banker, og av de jeg sjekket var det kun Handelsbanken som tilbyr dette for boliglån.

   #1
 1 519     Oslo     0
Det er ingen opplagte fallgruver med det. Boliglånet ditt er forsåvidt allerede mer eller mindre linket til NIBOR siden bankers/boligkredittselskapers finansinering og internavregning typisk er basert på NIBOR allerede. Det er heller ingen lovmessighet i at det vil bli billigere for deg å ha NIBOR + margin (kanskje snarere tvert imot siden NIBOR-lån til privatpersoner ikke er noe banker konkurrerer på).

Det du bør sjekke er følgende
- at du nårsomhelst kan betale ned hele lånet, dvs i praksis refinansiere det uten at det skal beregnes noen over/underkurs. Husk på at dersom du låner til NIBOR + X så har du låst kredittmarginen, denne "X" kan være høyere/lavere når du en eller annen gang skal innfri noe som strengt tatt gir en tap til deg/banken og en gevinst til banken/deg

Du blir sannsynligvis eksponert mot en bestemt NIBOR-fiksing (f.eks den 10. hver måned) eller hvilken dato du nå går for. Dvs at du kan være både heldig og uheldig med fixingen akkurat den dagen du skal få satt renten din. Over tid vil du nok være helig og uheldig ca like mange ganger, så det går i null i det lange løp.

Ved vanlige boliglån kan banken først endre renten etter å ha varslet deg 6 uker i forveien. Slik vil neppe ditt NIBOR-lån funke så jeg vet ikke helt hvordan de håndterer det.
  (trådstarter)
   #2
 120     Gjøvik     0
Takk for tips!

Laveste rente ser jeg ikke for meg -- den får man nok bare ved å kontinuerlig jage rundt blant bankenes lokketilbud. Målet mitt er bare å få en rimelig bra rente -- og så slippe å tenke mer på det Smile
   #3
 73     os/hordaland     0
Vanlig rente er jo nibor pluss påslag så da har du det allerede....
   #4
 1 519     Oslo     0

Vanlig rente er jo nibor pluss påslag så da har du det allerede....

Nei, det har han ikke. Selv om banker ser på boliglånene sine som en snittspread over NIBOR så kan de nårsomhelst endre denne spreaden på et vanlig boliglån. Dersom et lån er gitt som NIBOR + x så står denne x i hele lånets levetid.