2 636    3    0  

Ny takst på enebolig - bedre bank betingelser ?

 1 354     Bergen     0
Vi bygget ny enebolig i 2010, og lurer på om det er noen vits i å få en ny takst på boligen/hagen nå, for evt. å få bedre betingelser i banken.

Da vi i 2010 konverterte fra byggelån til boliglån, ville banken den gang ha en takst på ferdig bolig.

Vi har ikke gjort noe mer ferdig innvending i bolig siden vi flyttet inn.
Gjenstår kun å gjøre ferdig to soverom, og en bod/hjemmekino rom.

Men i hagen har vi gjort en del betongarbeid, samt planering av uteareal. (som har kostet en god del penger)

Det vi lurer på er, om det er noen vits i å hente inn en takstmann for å få en ny takst på bolig/hage, som vi evt. kan gå til banken med?

Vil det være noe verdiøkning på en bolig på 4 år, uten at det er gjort noe arbeid på selve boligen, men kun uteområde/betongarbeid?

Regner med at banken vil vel ha ny oppdatert takst hvis de skal vurdere betingelser i et boliglån.

Grunnen til vi spør, er fordi vi også ser at prisene på solgte boliger i nærområdet er svært høye. Dette er boliger som vi mener har en "dårligere" beliggenhet" og mindre "attraktivt" område, enn hvor vår bolig ligger. Vil dette ha noe innvirkning på en evt. ny takst. (lokal takstmann)

Vi tenker kanskje at vi kan komme ned under 80% belåning, som vil gi vesentligere lavere rente for vår del.

Noen med erfaringer/innspill/tips ??
   #1
 13     0
Jeg ville tatt kontakt med et par meglere for å få en verdivurdering fra dem. Dette er i de fleste banker tilstrekkelig i forbindelse med refinansiering og man sparer for noen kroner sammenlignet med å få en takstmann på banen.
hro
   #2
 1 574     Trondheim     0
Du skriver takstmann, men de fleste banker aksepterer en meglers verdivurdering. I vårt tilfelle kjøpte vi en eiendom i 2010 for 4,5 mill. For et par år siden hadde vi en verdivurdering fra anerkjent meglerhus på 7 mill.

Det kan være dere når en "magisk" grense på at lånet er innen x % av boligens verdi og derfor får bedre betingelser. Om det er for å refinansiere innen samme bank, ville jeg vært forsiktig med å benytte meglerhuset som er "inhouse" i samme firma.

Sjekk derfor først med et par lokale eiendomsmeglere - med tanke på å få opp låneramme for mulig investering i sekundærbolig (utleieobjekt). Slikt fungerer som fluepapir på meglere og du får verdivurderinger kastet etter deg gratis.

Det er meg bekjent ikke noe sentralt register på slike vurderinger (noe det kanskje burde vært). Shop derfor rundt til meglere til du får en takst du er "fornøyd" med og legg denne frem for en eller flere banker.

Av erfaring, er det klokt å gjøre avtale med flere banker og har du "høy" gjeld på noen mill, er du i utgangspunktet gull verdt for enhver bank - og kan av og til oppnå renter bedre enn andre (Vi har per i dag 3.1 på 7 mill i en av de store, selv om BSUen deres gir 3,3 Laughing.

Lykke til
Signatur
   #3
 919     Norge     0
Du trenger ikke ny takst alltid. Send en mail og vis til boligene som er solgt og krev bedre betingelser på bakgrunn av markedsprisene har gått opp. Skriv at du er misfornøyd med dagens rente og om de ikke vil se på vilkårene, vil du undersøke andre muligheter. Ville ikke nevnt noe om innen 80% eller 60%. Om du ikke legger føringer, vil de kanskje gi beste renten uten noe mer spørsmål. De ser du har vert en kunde som betaler i tide (antar jeg) så gir de litt for å beholde deg.

Jeg har gjort slik flere ganger og alltid endt opp med lavere rente.