6 175    8    0  

Spørsmål vedrørende lån

 3     Vestfold     0
Lurer på et par ting når det gjelder boliglån. La oss si at man får lån av banken til kjøp av hus/leilighet. Hvis man f.eks får et lån på 2 millioner, men kjøper en leilighet til 1.8, kan man da bruke resterende på inventar, eventuelt oppussing?

   #1
 581     Midt-Norge     0
Banken vil nok ikke låne ut mer enn 85 % av boligens verdi. Dette pga krav om 15 % egenkapital. Det kan være veier utenom her, men det er hovedregelen.
   #2
 3 517     0
Boliglån betyr enkelt sagt lån med bolig som sikkerhet.
Hvis du får lånt to millioner  med boligen som sikkerhet og du bare må betale 1,8 millioner for den kan du bruke resten på hva du vil.
Etter at boliglånet minker kan du låne på att slik at du får kjøpt andre ting. Det blir ofte billigere å forhøye huslånet enn å ta opp andre lån slik som billån.               
   #3
 317     0
Putt heller de 200K du har til "overs" tilbake i banken. Oppussing og andre ting kan man heller ta litt etterhvert...det er mye økonomi i det.
   #4
 1 500     Akershus     0
Jeg kjenner ikke til noen banker som ville lånt ut mer enn det boligen er verdt uten å ta seg bedre betalt. Det som overstiger 1,8 er i realiteten et usikret lån.
   #5
 8     0
Uten å vite sikkert, kan en meglervurdering med bakgrunn i hva dere ønsker å gjøre, tas med til banken. Sier megler at dette vil øke verdien med X kroner - kan det jo hende banken går med.

Uansett kan du etter oppussig be om meglervurdering og ta med ny pris til banken, og evnt få bakt inn overskytende lån i huslånet.

Ola
   #7
 206     0
Man kan skaffe en forhåndstakst/forhåndsverdivurdering fra takstmann. Den kan si at boligen vil være verdt X etter å ha brukt Y kroner på oppussing. Ikke sikkert banken din vil godta, de ser det nok an.

   #8
 19     0
Hei, i dag er det slik at bankene ikke skal ta sikkerhet for mer enn 85% i en bolig ( sterke føringer fra Finanstilsynet, men ikke en regel så bankene kan strekke på dette. De fleste forholder seg til maks 85%). Selv om man får et finansierings bevis på 2 millioner kan man ikke kjøpe for 1,8 mill og bruke resten på hva man vil. Det betyr at man har god nok økonomi til å betjene et lån på 2 millioner, men dersom kjøpesum er 1.8 mill vil banken altså gi maks 85% av dette = 1.530.000,-.Resten må være egenkapital eller ha sikkerhet i en annen eiendom, såkalt realkausjon.

Hvis man vil utnytte hele beløpet på 2 millioner må sikkerhet utover 1.530.000 sikres hos kausjonist, eller man må kjøpe en dyrere bolig Smile

Kjøper man for 2.360.000 kan man sikre inntil 2.006.000,- i denne og således utnytte hele lånebeløpet.
Signatur