1 103    13    4  

Verdiøkning på bolig etter oppussing

 4     0
Hei, 

Jeg bor i en treroms-leilighet på Torshov i Oslo. Leiligheten er ganske sliten, men jeg mener den har stort potensiale. Jeg har lenge ønsket å pusse opp, spesielt kjøkken og bad, men har liksom ikke hatt økonomien til det. Forsøkte å snakke med banken om å makse ut boliglånet, men det gikk ikke siden jeg studerer og har avdragsfrihet på boliglånet.

Det jeg lurer på er om noen har hatt erfaring med å pusse opp med forbrukslån? Hvis man får en ny verdivurdering etter oppussingen, og verdien har økt, kan man jo gjøre om forbrukslånet til en del av boliglånet?

Takk for tips!

   #1
 116     Krokstadelva     0
Hvis du gjør det, og renten går opp så har du fort Hallgeir fra luksusfellen på døra. Hyggelig mann, men du vil ikke at han skal banke på Smile

Jobb deg opp en buffer og bruk denne i stedet for.
   #2
 549     Skien     0
Det absolutt beste er å vente til du har økonomi til høyere lån. Ikke finn på å ta opp forbrukslån!

Kan du gjøre noe arbeid selv, eller må du leie inn for alt som skal gjøres? Det er fort vekk snakk om endel 100 tusen i forskjell her, hvertfall i Oslo..
  (trådstarter)
   #3
 4     0
Vel, jeg ønsker jo ikke besøk av Hallgrim! Nå skal det sies at jeg har muligheten til å gjøre en del selv, i hvert fall på kjøkkenet. Du har nok rett i at det er en del å spare på å gjøre mesteparten av jobben selv. Badet forstår jeg at kanskje at burde vente.

Jeg har vært inne på flere sammenligningssider, blant annet på www.pengi.no. Da kan jeg i hvert fall sammenligne flere forbrukslån. Forstår at det ikke er den gunstigste løsningen, tenker jeg kan sjekke ut om jeg kan få en nogenlunde ok rente, før jeg tar en avgjørelse.

   #4
 128     1
Mine personlige synspunkter:
Boligen vil ikke gå opp like mye i verdi som du bruker på oppussing.

En evt verdiøkning vil du heller ikke få tilgang til før du selger boligen.

Det du kan oppnå er om du pusser opp med forbrukslån, og at banken går med på at boligen har økt i verdi, og dermed gir deg økt huslån, slik at du blir kvitt forbrukslånet. Men det er lite sannsynlig basert på dine samtaler med banken og mitt første synspunkt.

Det jeg gjorde:
Spis havregrøt og drit og spar i noen mnd, så gjør du den billige delen av oppussingen selv, legg parkett, mal, lag lister etc etc.
Anbefaler ikke å ta opp forbrukslån. Enten det er 15 eller 20% rente så kan du bli fucka.
   #5
 3 082     I huset mitt     0
Her tror jeg det er lurt å ta hintet fra banken som ikke vil makse ut/gi mere lån på leiligheten. -Det er en grunn til at de ikke vil....

Husk også at de sidene som formidler forbrukslån får betalt fra bankene/finansinstitusjonene om å selge deres lån. -Det betyr ikke at du automatisk får de beste betingelsene.

   #6
 567     bare ett av gangen, helst     0
Ta hintet, ja. Selv om du får en verdiøkning, så er det ikke sikkert at banken vil gi deg mer lån i det hele tatt.

Og dessuten har du blinket deg ut det dyreste, som du neppe får igjen på verdien. (Råd her: http://www.dnbeiendom.no/altombolig/kjop-og-salg/tips-til-selgere/oppussing-for-salg/)

Men, om du går på Finn og leter etter kjøkken som er gratis-mot-demontering, så kan du jo kanskje ha flaks og komme hjem med et som er tjue år nyere enn ditt eget. Kommer an på hvor ille det ser ut i dag.
   #7
 574     Akershus     2
Enig med de over. Vær fornøyd med at du besitter en treroms på Thorsov når du er student. De færreste av dine medstudenter er nok i den situasjonen..😊

Vent med større investeringer til du har fast inntekt, og forsøk heller å "shine" opp dagens løsning på en billig måte. Puss ned og mal kjøkkenskap. Slip og lakk benkeplate, nye fliser over benk etc.

   #9
 5 333     Tromsø     0
Generelt om forbrukslån: De er så dyre at har du råd til dem, har du sannsynligvis ikke bruk for dem. Og har du bruk for dem, har du sannsynligvis ikke råd. Ligg unna!

Om verdiøkning ved oppussing: I kanadiske programmer som "love it or list it" for ikke å snakke om når "eiendomsbrødrene" Drew og Jonathan Scott pusser opp og handler med hus, stiger alltid verdien mer enn beløpet de bruker på oppussing. Kanskje pga. en kombinasjon av designere med god teft for hva markedet verdsetter, effektive håndverkere, eller lavere priser på håndverkere 'over there' (selv om prisene som oppgis på både installering av bærebjelker når man lager åpen løsning, drenering og elektrikerarbeid og ikke minst huspriser i Vancouver ikke er billige sammenliknet med Oslo og Tromsø). Eller kanskje er det juks, da det er programmenes programledere som står både for oppussing med budsjett og regnskap og verdivurdering.

For i Norge sies det generelt at det ikke lønner seg å pusse opp før salg. Verdiøkningen blir sjelden så stor som oppussingskostnaden. Og ofte liker ikke kjøper det samme som selger - det er som nevnt i DnB-artikkelen totalt bortkastet å montere et nytt kjøkken som kjøper allikevel river fordi de ikke liker verken utseende eller plassering av forskjellige funksjoner i forhold til hverandre. Men enkle grep kan lønne seg, særlig de som får ting til å se mye mer tiltalende ut på visning som som gjør at flere får lyst til å kjøpe og gi bud: Male slitte eller utdaterte flater, bytte ut gammel laminat som roper PLAST! med billigparkett i ekte tre, fikse rennende toaletter, bytte dørhåndtak og dørlåser som er så slitt at håndtaket slarker og henger i 45 graders vinkel etc.
Selv var vi eneste budgiver på et malingsslitt hus med overgrodd hage og nedramlet hagegjerde. Vi fleipet med at vi økte verdien med en halv million første sommeren ved å bytte gjerde, slå plenen og male de to mest slitte veggene. Utgifter under 15000 inkludert ny gressklipper og ljå.
Signatur
   #10
 22     Landsdekkende     1
Enig i mange av de som skriver over her. Jeg kan selv forsvare ovenfor meg selv å bruke et forbrukslån dersom jeg vet at jeg f.eks får inn en større sum om 1 mnd (feriepenger, skattepenger, bonus etc) men utover det ville jeg vært svært forsiktig med å anbefale forbrukslån.

Som student har du neppe betjeningsevne til å nedbetale dette lånet raskt, og banken vil neppe være mer villig til å øke lånet om 6 mnd`er til enn de er nå (med mindre du har fått deg jobb da selvsagt)

Alt i alt hiver jeg med på de andre som sier at disse pengene burde du spare opp selv, samt at du burde være strålende fornøyd med å ha en 3-roms på Torshov mens du er student Smile
Signatur