3,926
17
2
Såkalte "rimelige boliger", er de rimelige?
8
0
Hei! Er ny i dette forumet, vet ikke helt jeg spør i rett tråd men tar sjangsen. Jeg og min kjære samboer har som mål å bygge hus om 3-5 års tid. (Avhenger av hvor mye vi klarer å spare opp de neste årene.) Da vi er unge og begge har veldig vanlige jobber med lønn man ikke akkurat blir rik av, men greier leve med ganske normal standard med, pluss at vi har litt å sette av til sparing hver måned, så ser vi helst etter hus som er så "billige" som mulig å bygge. Jeg har nå siste halvåret saumfaret alt jeg har greid å søke opp av husprodusenter og studert alle husene deres flere ganger. Det finnes så utrolig mange fine hus, men etterhvert har jeg fått forståelsen for at vi må gå mye ned i bruksareal på husene vi ser på for boligdrømmen i det hele tatt skal være mulig å realisere. Pluss at huset vi bygger må være enkelt i utforming. Ser at bl.a Blå Bolig har en del hus som de kaller "rimelige boliger". Noe lignende har Blink Hus, pluss et par andre produsenter jeg ikke husker i farta. Norges Hus eller Norske hus kanskje. Har også sett på Älvsbyhus, de ser fine ut, men har lest at det er flere som advarer mot dem?? Det jeg lurer på: er det noen her som enten har erfaring med/har bygget selv slike "rimelige" hus? Blir sluttsummen så rimelig som man først får inntrykk av? Vet at graving, grunnmur, elektriker, rørlegger og avgifter hit og dit kommer i tillegg. Og tomt. Hvis vi er heldige så får vi kjøpe en tomt til en ganske rimelig penge av slektninger. Uansett, noen som vet noe om disse rimelige boligene? På forhånd, takk!
For de andre er det jo ofte minimumsløsninger og hus designet for enkel og rask bygging.
Skal du bygge et hus du ikke kan endre særlig på vil du i store deler av Norge få en billigere bolig brukt.
Dette er SSB's statistikk for boligpris i Norge:
SSB sier at snittprisen for en ny Bolig i Norge var nesten 31.000 pr kvm i fjor Dette inkluderer tomt.
i pressområder er jo tomteprisen høy og får du en tomt gratis i ett pressområde kan det være lønnsomt å bygge.
Nå er jo slike krav skjerpet litt, hvertfall med strøm!...... Så minimumskrav til stikkontakter er ikke så lite....
Men rimelige boliger er "billige" fordi det er enkel standard.......
Vi kjøpte brukt bolig, som selvsagt krever endel vedlikehold/ oppgradering.......
......Men vi sparte over 2 millioner på det og har det litt "bedre" økonomisk.
Det er faktisk mye man kan gjøre selv som ikke koster all verden.......
Tekniker med verktøy.......Festool, Makita, Paslode
(gassverktøy med lav vekt), Millvaukee ....og litt til
Det er klart det på mange områder er et enkelt hus, men jeg har også hatt mange på besøk her som aldri ville gjettet at dette er et av de billigste husene man kan bygge
- Hvorfor anbefales ikke ringmur?
- Hva menes med minste lovlige standard? Er dette noe som merkes på bo-miljøet?
Jeg prøvde å google dette, men fant ikke noe som gjorde meg så mye klokere. Blir glad hvis noen gidder å forklare dette litt nærmere.
- Du som har bygget Alvsbyhus: Hvor førnøyde er dere med huset? Er det et varmt hus, godt snekkerarbeid osv? Har sett bildene du har på profilen, huset ser fint ut hvertfall. Vi liker "Snøhvit" veldig godt, er det samme dere har bygget? Det lignet veldig.
"To the best crew any user ever had, this may be the last time we're alltogether, but no matter what the future holds, no matter how far we travel, a part of us.. a very important part, will always remain here on ....-Sky."
Istedet for å støpe en plate settes det bare opp en mur i ring der huset skal stå, og huset blir stående mer eller mindre rett over bakken.
Laveste standard= Dette er eksempler på lavest mulig standard: For antall el-punkter er det satt en minimumsgrense, det er ikke krav til gulvvarme på bad, ikke isolert i vegger mellom rom eller i etasjeskille. enklere dører, belegg fremfor flis/parkett, ventilasjon uten lydfeller.
Dette er bare kjappe eksempler, så også her må leveransebeskrivelsen leses nøye (og forstås).
Alle hus idag har krav til tetthet og isolasjonsverdi, så alle nye hus vil oppleves som varmere enn et gammelt hus.
Snekkerarbeidet på Älvsbyhus utføres på fabrikk, så blir ferdige moduler kjørt til byggeplass og heist på plass.
Mange som skal innrede loftet på sitt Älvsbyhus melder at stenderavstand på takstoler og slikt ikke er 60 cm, som tyder på at snekkerarbeidet går "kjapt".
At det ikke er CC60 gjør det vanskeligere med mye, siden både isolasjon og plater er basert på CC60.
I en byggesituasjon kan ringmur være lettere ( les fortere) pga at man feks ikke trenger å måle så nøye hvor feks vann og avløp skal være.......det kan tilpasses når gulvet blir lagt.
Med støpt plate må alt slikt planlegges nøye, da det ikke er plass for målefeil...... Og altså stiller større kompetanse hos firma som setter opp huset..........
Med nybygg i dag regner jeg med at de fleste vil gå for støpt plate, gjerne med vbv rør nedstøpt........
Tekniker med verktøy.......Festool, Makita, Paslode
(gassverktøy med lav vekt), Millvaukee ....og litt til
Hvis tomten er drømmeplassen så ville jeg bygget ett moderat hus, kanskje bare på ett plan og planlagt såpass at utvidelse kan gjøres senere. Garasje klarer du deg uten i denne omgangen. Ikea kjøkken kan du sette inn selv, en god del egeninnsats hjelper på kostnadene.
Er det ikke drømmeplassen og man kan klare seg med å bo der de første, la oss si, 10 årene (det går fort). Så kan dere bygge deretter og ikke spandere på dere dyre løsninger i denne omgangen.
Huset i seg selv var koselig og fint det. Men, det var preget av en del dårlig snekkerarbeid, husker jeg det ble komentert innimellom opp gjennom oppveksten min. Huset var ganske så kaldt i vinterhalvåret og det gikk veldig MYE ved til fyring. Kjøkkengulvet gynget og veggseksjonen klirret bare hunden løp over gulvet, så her måtte vi sette opp noe slags stokker e.l i krypkjelleren for å støtte opp. Første uka etter vi flytta inn i huset ble det vannlekasje på badet på loftet som rant ned gjennom gulvet og dryppet ned fra taket i 1. etasjen. Omtrent alt av belegg i hele huset var bølgete, noe som ikke var særlig pent og som min mor prøvde og skjule med gulvmatter. Enkelte av vinduene kunne være noe trekkfulle når graderstokken krøp ned mot -20. Ellers var det et fint hus å bo i. Dette ble da solgt for noen år tilbake. Om de som eier huset nå har oppdaget andre problemer, f.eks fuktskader vet jeg ikke.
Er dette problemer som er "typisk" for denne typen hus? Vil tro at standarden har bedret seg de siste 20 årene?
Sitter nå og mer eller mindre revurderer Alvsbyhus, hvis dette er av samme standard. Og nå skjønner jeg at støpt plate er å foretrekke fremfor ringmur. Jeg tror til og med husprodusenten av mitt barndoms-hus faktisk het "Ringmur-hus" eller noe i den duren.
Hva kan skje med et hus som er bygget på ringmur hvis gulvet allerede etter bare noen år begynner å gynge, f.eks etter 50 år?
Scott33: Ja det var det nok ja. Nei, vi har ikke tomt ennå.
KE: Takk for gode råd. Ser absolutt poengene du kommer med ja. Vi har sett oss ut et sted hvor vi ønsker å bygge. Dette er i nærheten av min samboers barndomshjem hvor hans familie blir ganske nære naboer, så dette er vel "drømmeplassen" å bo ja. Slik at at når vi først bygger, så ønsker vi å bygge et hus som skal være vårt endelige hjem hvor vi også skal bli gamle. Vi ønsker oss nok helst et hus på et plan ja, evt med en kjeller for oppbevaring o.l hvis det lar seg gjøre. Garasje har vi tenkt at det får eventuelt komme senere.