5 974    14    8  

HJELP! Jeg har fått min første 2-takts motor i huset!

 114     Kongsberg     0
Har nylig kjøpt en Ryobi RBC52FSBO kantklipper/ryddesag med sele. Etter å ha sittet med en ikke alt for god håndbok innser jeg at lærekurven er bratt for en nybegynner.

I håndboka står det at bensin blandet med 2-taktsolje er ferskvare. Dermed blir mitt første spørsmål - hvor mye blander man om gangen?
Jeg finner ikke info som sier hvor stor bensintanken er, men vil tippe ca. 1 liter. Jeg har heller ikke peiling på forbruket. Regner med at det er ca. 100-150 m2 som skal slås hver gang. Vil en full tank bli veldig mye mer enn jeg trenger?

Jeg har fått med meg at kantklipperen og gressklipperen buker samme type bensin - med den forskjellen at kantklipperens drivstoff blandes med 2.5% (1:40) syntetisk 2-takts olje.
Finnes det egne beholdere/flasker med målestreker til blanding/risting av bensin og olje som jeg bør bruke?

Gressklippere har luftfilter og kan derfor ikke veltes over på den ene siden. Finner ikke noe som ligner på kantklipperen. Er det likevel ting jeg absolutt IKKE bør gjøre med den - i forhold til bruk og vedlikehold av motoren?

Jeg er nok det kona vil kalle en pirk og en perfeksjonist så det  hadde nok vært fint med en ikke alt for "omtrentlig" forklaring... Blush

Takk for at du tok deg tid til å lese!

  (trådstarter)
   #1
 114     Kongsberg     0
Leser på et gårdsdrifts forum at de anbefaler å bruke ferdigblandet miljøbensin pga. helsa. Er denne ferdigblandet med olje? I håndboka blir man frarådet å kjøpe ferdigblandet bensin!?!

Kom på en ting til. Bør jeg tømme bensintanken hver gang jeg har brukt kantklipperen og så kjøre motoren til den stopper av seg selv?
   #2
 764     1
Miljøbensin er ferdig blandet med 2% olje ja. Jeg bruker denne da det er 100% blandet og den er fri for bly, arsen og en del andre stoffer som gir deg fort hodepine og kvalme når du bruker redskapene en stund.

Blander du selv er det bare å blande la oss si 10 liter og slenge oppi 2 dl med olje. Det er som oftest gjennomsiktig måle greie på siden av oljekannen. Eneste du må huske er å riste kannen godt før bruk om den står en liten stund da oljen kan skille seg fra bensinen.
   #3
 5 990     Finnmark     0
Lettest med ferdigblandet bensin, kjøp 4 liters kanne for 2 takt motorer....
Om du begynner hver sesong med ny bensin, så holder det i massevis...
To taktsmotorer er ikke spesielt kravstor med hensyn til service mm.......
Signatur
HSt
   #4
 28 885     Lillestrøm kommune     1
Bare pass på du får miljøbensin også til 4-taktere så ikke tro at all miljøbensin har olje og du må vanligvis tilsette mere olje hvis det er en oljeglad 2 takter som du beskriver, syntestisk 2 takt olje er best. På 4/5 L kanner pleier den uten olje å være på blå kanne men Biltema solgte på 1L flasker sist jeg kjøpte og de var ikke blå.
   #5
 30     2
Bruker selv Biltema sin 2 taktbensin eller aspen og tømmer tanken tilbake på flasken hvis maskinen ikke skal brukes på lang tid. 2takt motorer har ikke olje i motoren(kun i bensinen)og kan tiltes i alle retninger. Ferdigblandet bensin på tett beholder har lang holdbarhet i motsetning til bilbensin
HSt
   #7
 28 885     Lillestrøm kommune     1
De solgte i 1L beholdere da dette tilsynelatende er enklere mht krav til oppbevaring av brannfarlig væske, de hadde rabatt for 4 eller 5 stk kjøpt samtidig når jeg kjøpte.

   #8
 5 111     Sørnorge     0
Oljeblandet bensin suger i seg vann fra lufta om den opplever kuldegrader og varmes opp igjen. Så hvis du har oljeblandet bensin stående i garasjen over vinteren må du regne med å ikke få startet til våren. Verktøyet må altså kjøres tomt for bensin før vinteren, med mindre det lagres frostfritt.

Jeg har alltid blandet i olje selv. Jeg fyller da olje i tanken på verktøyet først, deretter bensin. Virvlingen fra bensinhellingen gjør at olja blander seg bedre når man blander bensin i olje fremfor olje i bensin. Ved at jeg blander ved fylling på verktøyet, betyr det at blandingen er fersk ved bruk. Å blande større mengder har jeg ikke gjort siden påhengsmotorene krevde dette - og også da var det ikke større blanding enn det jeg forventet å bruke opp den neste måneden.
HSt
   #9
 28 885     Lillestrøm kommune     0
på småmotorer er det lurt å blande bensin og olje før påfylling, gresstrimmer kom med blande/fylle beholder til dette formål. Er beholdere tette så kommer det ikke fukt inn i disse.
pwb
   #10
 2 168     Ski     1
Oljeblandet bensin suger i seg vann fra lufta om den opplever kuldegrader og varmes opp igjen. Så hvis du har oljeblandet bensin stående i garasjen over vinteren må du regne med å ikke få startet til våren. Verktøyet må altså kjøres tomt for bensin før vinteren, med mindre det lagres frostfritt.


Jaggu bra at jeg ikke var klar over dette før nå, da ville jeg jo slitt i mange mange år med å få start. Litt dumt at jeg leste dette nå for da vil jeg jo få problemer til neste vår, fillern altså.