553    13    1  

2-lags kontra 3-lags vindu?

 520     Trondheim     0
Dette er sikkert diskutert tidligere, men jeg fant ikke noe i forbifarten.

Vi rehabiliterer og bygger på. Skal skifte så og si alle vinduene i huset bortsett fra 3 stk som er 10 år gamle. Vi skal etterisolere med 7 cm og installere balansert ventilasjon.

Vi tenkte vi måtte ha 3-lags vindu pga ventilasjonsanlegget, men snekker anbefaler oss å gå for 2-lags pga:
God nok u-verdi
Mindre slitasje på beslag, da et 2-lags er mye lettere enn et 3-lags.
2- lags er billigere å montere, men 3-lags krever oftest 2 mann etc.

Støy er ikke et problem for oss
Er noe skeptisk til duggdannelse på 3- lags (ja, jeg vet årsaken, men ikke sikker på om jeg ønsker det).

Er tap av varme relativt likt på 2-lags og 3-lags? Hva taler for det ene eller det andre?

HSt
   #1
 31 921     Lillestrøm kommune     0
Så dugg ute på nytt 2 lags på hytte, med Argon fylling og riktig coating kommer en langt med 2 lag også.
   #2
 3 277     I huset mitt     0
Synes argumentene til den snekkeren som trådstarter refererte til er mystiske;

-Litt bedre u-verdi på 3-lags, til en veldig liten extra kost. Hvorfor ikke gå for det beste da?
-Mindre slittasje på beslag?....... kjøp et vindu fra god fabrikant og man kan anta at de har tatt høyde for det i design.
-Billigere å montere??? Vindu skal sitte i veggen de neste 30-40+ årene, hvilken rolle spiller det om man må være 2 mann for å løfte vindu opp for montering?? Trådstarter kan jo selv tilby en hånd om snekkeren er venneløs.Wink


Finnes vel også en enda bedre isolering-grad på vindu for passivhus, men denne er kanskje overkill.
   #3
 5 128     Akershus     0
Merkelig argument fra en snekker. Har selv, helt alene, montert 3 lags vinduer i huset. Ja, de større er tunge, men man må jo vite hvordan man skal montere.

Har liten tro på at norskproduserte vinduer har for svake beslag. Har nettopp montert 2 svære verandadører med 3 lags glass, problemet var å få de i hus, ikke å montere de alene. Beslagene virker mer enn solide nok, til tross for at dørene er 1 meter brede og har mye glass.

Tenker man ikke bør knipe på u-verdi ved utskiftning i dag, ref strømpriser.

TSt
   #4
 12 091     0
Nordan leverer iallefall mange vinduer med svært lav u verdi med to lags glass. Det er totale vinduet en må se på også så tror en del tror de får noe som er mye bedre enn det en får ved kun å se på tre lags glass isolert.

Jeg har i allefall mange nye to lags Nordan vinduer i et hus og de dugger fint på yttersiden slik de vil gjøre når de er godt isolert og en har forhold som gjør det slik.
  (trådstarter)
   #5
 520     Trondheim     0
Det er Nordan vindu jeg skal kjøpe. Mener butikken også sa at det var svært liten forskjell i u-verdi på 2 og 3- lags. Men skal dobbelsjekke.

Takk for gode innspill.
   #6
 723     Oslo     0
Du starter i litt feil ende her. Man angir spesifikasjonene for vinduet, i dette tilfellet u-verdi, og så er det opp til leverandøren hvordan de klarer å oppfylle dette. Antall glass har isolert sett ikke noe å si. Det finnes gode 2-lagsvinduer og dårlige 3-lagsvinduer. Dugg har f.eks. ikke noe med antall glass men hvor godt vinduet isolerer.

Hadde du bygget nytt ville kravet vært 0,8 uten omfordeling og 1,2 med. Enova anbefaler minst 1,0. Grensen for hva man klarer å oppnå med et 2-lagsvindu går som regel på 1,2 hos de fleste produsentene.
Signatur
HSt
   #7
 31 921     Lillestrøm kommune     0
Ved oppgradering er det ikke et absolutt krav til U -verdi men enig at U-verdi på hele vindu er det en bør vurdere etter. I mitt tilfelle var det knallpris på OBS bygg og jeg kunne få med vinduene fra lager.

   #8
 167     0
Generelt sett er 2-lags helt greit på rehabilitering og etterisolering av eldre hus. Særlig hvis flesteparten av vinduene har størrelse rundt 1 m2.
Men merkostnaden for å få 3-lags glass er ganske marginal. Dette med dugg kan forekomme, men er kanskje litt overdramatisert, da det skal ganske spesielle vær-/temperaturforhold for å oppstå.
Fordelene med 3-lags glass (for uten litt mindre varmetap) er først og fremst bedre komfort. Du eliminerer i stor grad kaldras. Vi pleier å si at dersom det er snakk om høye vinduer bør du oppgradere til 3-lags glass, da det er her kaldras-effekten er merkbar ved 2 lags glass. Feks om du har en sofa under store stuevinduer, så vil du enkelt merke forskjell på 2-lags og 3-lags en kald vinterdag.
I tillegg, dersom du bor langs kysten eller at vinduene av andre grunner er eksponert mot mye vind, så er 3-lags betydelig mer energieffektive enn 2-lags. Oppgitt U-verdi er teoretisk og hensyntar ikke effekten av vind. Men det er verdt å merke seg at vind kan redusere U-verdien med ca 15%
Riktig tetting (ved montering) er jo også essensielt for et godt sluttresultat.

Signatur
  (trådstarter)
   #9
 520     Trondheim     1
Takk for gode innspill. Hus og de gamle vinduene er fra 1989, med unntak av 3 Nordan-vindu fra 2011. De tenkte jeg trolig å beholde.
Hvilken spesifikasjon for U-verdi skal jeg sette da?
kip
   #10
 405     Vestfold     0
Generelt sett er 2-lags helt greit på rehabilitering og etterisolering av eldre hus. Særlig hvis flesteparten av vinduene har størrelse rundt 1 m2.
Men merkostnaden for å få 3-lags glass er ganske marginal. Dette med dugg kan forekomme, men er kanskje litt overdramatisert, da det skal ganske spesielle vær-/temperaturforhold for å oppstå.
Fordelene med 3-lags glass (for uten litt mindre varmetap) er først og fremst bedre komfort. Du eliminerer i stor grad kaldras.


Kan man si noe generelt om vinduenes evne til lyd-demping?
Er antall glass eller U-verdi mest relevant når det gjelder denne faktoren, og er ulike isoleringer rundt vinduskarmes (dyttestrimmel vs byggskum eksempelvis) relevante i denne sammenheng?