#11
 19     Buskerud     0
Hei.
Jeg bor i et fredet hus hvor man ikke får lov å bytte selve vinduet. Men varevinduet fikk jeg lov til å bytte. Jeg sendte mail til flere firmaer, og kom frem til å velge Nordvestvinduet. Fikk god service av selgeren. U-verdi på glasset er 1,0 og hele vinduet tror jeg var 1,2. Betalte rundt 4000+mva for et  ca 1200x1500 vindu. Angrer ikke på at jeg byttet til nye. Tror det kan bli endel jobb med å frese inn nye glass i gamle rammer, samt å få det tett..

   #12
 58     0

tipper mellom 1,6 - 1,8 :)
det vil altså si hele konstruksjonen, men det er tipping,
det er vanskelig og si helt eksakt.

Når det gjelder hele konstruksjonen med 2lags vet jeg rett og slett ikke.
Det jeg vet er at det er gjort lignende restaureringer med bytte av enkelt energiglass
og doble tetningslister med resultater helt ned i 1,6 og det var vindu fra slutten av 1800tallet.


uansett når  det gjelder vindu, uverdi på kun glass er lite interessant, det som er av interesse er hele konstruksjonen, glassene har blitt såpass bra nå for tiden at det er ofte karm og ramme det står og faller på, men det er sykt mange utgaver av 2lags og 3 lags isolerglass så fordi om du kjøper et splitter nytt 2lags energiglass av glassmesteren så må du ikke ta for gitt at det er lavenergi.

Utrolig mange faktorer som spiller inn, Type glass, avstanden i mellom, om det er luft,argon eller krypton gass i mellom, varmkant osv osv, men glassmesteren har nok oversikten ;)





PÅ enkeltglass alene er u-verdien 5,0 på hele konstruksjonen ca 5,3

Legger du på ett enkelt lag med glass til får du en u-verdi på 2,9 hele konstruksjonen ca 3,1.

Legger du ett enkeltglass med energibelegg som er "hardcoat" så kan du få u-verdien ned til ca 2,0 og rundt 2,2 for hele konstruksjonen.


Det som er meget viktig er å ha korrekt lufting når du monterer ett lag glass til, lager man det helt tett vil man få råte som resultat etter få år.

Jeg vil fra ett faglig synspunkt ikke anbefale å frese inn isolerglass i karmen, dette blir en meget dårlig løsning som forringer det opprinnelige vinduet.

Jeg ville anbefalt å få produsert tilsvarende vindu i isolerutførelse, da helst med tre-lags glass.


(om noen ønsker å sjekke tallene mine på u-verdier så er de hentet fra Glassfakta utgitt av Pilkington)
   #13
 11     Tromsø     0
Hei!

Det er kanskje før sent for du har sannsynligvis allerede byttet glass i varevinduer. Jeg har et hus fra 1921 med alle originale vinduer, buete glass osv... Jeg har installert Optoglas (www.optoglas.dk). Det er faktisk en veldig god løsning. Nesten usynlig, i motsetning til varevinduer, helt tett (ingen kald trekk), rimelig (inklusiv av frakt og moms har jeg betalt rundt 1000kr per glass). Og man når en U-verdi på 1.7. Er du interessert og vil ha mer info må du bare ta kontakt. Jeg har montert 47 av dem nå Wink og jeg har akkumulert en god del erfaring...
   #14
 22,342     Akershus     0
Hvor tette blir vinduene med denne løsningen? Det stiller krav til at de gamle vinduene tetter godt.
   #15
 22,342     Akershus     0

Jo, på deler av huset har jeg planlagt å bytte vinduer. Har funnet et vindu fra Vikeså trevare (Isospross) som jeg har lyst til å prøve. De benytter en teknikk hvor de kitter isoleringsglass slik at vinduet utvendig ser ut som et gammelt vindu, men som ikke har behov for koblet vindu eller varevindu.
Isospross vinduene ser bra ut og ved første øyekast ser de ut som originale. Jeg har montert noen slike for ti år siden, og de fungerer fortsatt bra.
   #16
 11     Tromsø     0

Hvor tette blir vinduene med denne løsningen? Det stiller krav til at de gamle vinduene tetter godt.


Hvis du er veldig nøyaktig ved montering av tetningslister, er vinduene ganske tette mot innsiden. Mot utsiden er dette avhengig av hvor tette dine originale vinduer er. Det er faktisk en fordel å ha litt sirkulasjon av luft fra utsiden etter min mening (med mine 90-år gamle vinduer var dette ikke noe problem Wink ) slik at kondens som skulle dannes blir gradvis borte i løpet av en dag. Vil du uansett tette fra utsiden også, må du gjøre dette selv. Men da må du vare sikker på at de er helt tette. Mao enten har du sirkulasjon nok til at kondens forsvinner eller ingen sirkuasjon slit at den ikke dannes.

Når det gjelder min erfaring med det kan jeg si følgende:
før jeg bestilte til hele huset prøvde jeg soverommeet hele vinter denne vinteren (som var den kalleste på 34 år i Tromsø!) og jeg har opplevd litt kondensering på det ytre glas bare på et vindu der jeg hadde kuttet tetningslisten feil.

Luca

   #18
 4     0
il-freddy
hvilken løsning valgte du for optoglasset, har du frest ut i karmen eller montert lister innvendig som optoglasset ligger an mot? hvordan gikk importen fra danmark, var det nøyaktig skåret og grei levering?
   #19
 11     Tromsø     0

il-freddy
hvilken løsning valgte du for optoglasset, har du frest ut i karmen eller montert lister innvendig som optoglasset ligger an mot? hvordan gikk importen fra danmark, var det nøyaktig skåret og grei levering?


Inngrepet i det opprinelige vinduet er minimalt. Ingen fresing er nødvendig. Du finner mer info om montering på deres nettside (www.optoglas.dk). Måling av vinduet er den kritiske biten. Du må måle med millimeter nøyaktighet inklusiv av avvik fra rettvinklete hjørner hvis nødvendig. Det var en ganske krevende prosess og jeg anbefaler sterkt en god lasermåler (bosch, blå serie) og muligvis en vinkelmåler. Du sender mål til vinduer og de sender tilbake mål til glass (som må være litt mindre og ta hensyn til avvikk fra rettvinklete hjørner hvis nødvendig). Deretter må du bekrefte mål med eventuelle endringer, ifall noe ble gjort feil. Jeg klarte å montere alle glass uten problem men jeg husker at noe måliger, på de mest deformerte vinduer ga meg litt hodepine Wink Et av glassene (jeg hadde bestilt 43 og ba om korte frister) manglet et hull og jeg fikk et nytt glass gratis. 3-4 glass hadde 1-2 små flekker hvert men jeg valgte å ikke erstatte dem, og fikk ekstra beslag gratis som kompensasjon (flekkene er i praksis usynlige).

Import fra danmark gikk greit (jeg har importert en gang og kjørt selv en annen gang). Pass på at du må være tilgjengelig mens de frakter fordi du blir spurt om å betale fortollingen når lastebil kjører gjennom grensen. Gjør du ikke det blir varer stoppet.

Å hente selv er krevende men det kan lønne seg. Er du mer enn 24 timer utenfor grense kan du importere opp til 6000kr momsfritt (er dere 2 eller 3 i biler blir dette 12 og 18 tusen!). Da sparer du frakt og flere tusen kroner i moms. Husk at du må komme til tollen med flere fakturaer: er dere f.eks. 2 må dere komme med 3 fakturaer: 2 som er mindre enn 6000 NOK(pass på kronekursen!) og en faktura på resten. Vi delte varer slik at vi hadde to fakturaer på 5500DKK og en på resten og vi betalte momsen bare på den tredje.

Håper dette hjelper!
Luca
   #20
 212     Sør-Trøndelag     0
il_freddy: Dette virket interessant. Kunne du tatt noen bilder/nærbilder som viser hvordan dette ble hos deg?
Signatur