20,910
17
13
Er 3 lags isolerglass lydisolerende?
16
4
Hei,
Har akkurat pusset opp et hus og har i den anledning skiftet alle vinduene i boligen med 3 lags isolerglass fra Gilje. Ville opprinnelig ha lydglass, men ble fortalt av Optimera at jeg heller burde velge 3 lags isolerglass da dette ville være bedre. Jeg bor ved veien og synes støyen er sjenerende. Spørsmålet er enkelt: ville lydglass være et bedre alternativ??
Har akkurat pusset opp et hus og har i den anledning skiftet alle vinduene i boligen med 3 lags isolerglass fra Gilje. Ville opprinnelig ha lydglass, men ble fortalt av Optimera at jeg heller burde velge 3 lags isolerglass da dette ville være bedre. Jeg bor ved veien og synes støyen er sjenerende. Spørsmålet er enkelt: ville lydglass være et bedre alternativ??
skal du snakke om lydglass, havner fort over på gjerne glass oppbygd av laminert lydglass, enten på ut eller både ut/innside. valget må avhenge av behovet du har for lyddemping.
Nordan 3 lag (U-verdi på 1.0) som jeg kjøpte var ikke spesifikk lydisolerende, men imponerende lydtett.
Vibrasjon utvendig-setter glasset i vibrasjon-glasset vibrerer- setter luften inne i vibrasjon og dermed er den frekvensen som glasset vibrerer i overført fra utsiden til innsiden.
Ulike tykkelser med glass vil påvirkes og vibrere i ulike frekvenser. Har du to 4 mm glass vil de begge responderer på samme frekvenser så selv om de demper lyden litt for hvert glass vil en del lyder slippe lett gjennom.
Har du 2 ulike glasstykkelser vil de slippe gjennom OG STENGE for ulike frekvenser, dermed er det lite lyd som kommer gjennom. I lydglass er det både ulike tykkelser samt at det ene glasset er gjort veldig "dødt". Det betyr at det settes veldig lite i vibrasjon i det hele tatt. Noe en får til gjennom å lime sammen to glassplater som har ulik tykkelse. det ene vil vibrere på visse frekvenser, men det vil ikke det andre være med, dermed står det stille.
Hvor gode slike vinduer er til å dempe lyd oppgis i antall Db, desibel. Desibelskalaen er en logaritmisk skala slik at en dobler lydtrykket for hver økning i 3 desibel. Det er derfor myye støøre forskjell fra 6 til 9 enn fra 3 til 6 når det gjelder lydens effekt (forenklet til grensen av det riktige) Helt stille rom ca 20 desibel. normal tale 40-60 desibel jetmotor som ruser 120 Desibel og det er over ørets smertegrense.
Lydhemmende vinduer kan også leveres med selvrensende overflate. ved en veg hvor det er mye støy er det ofte også mye støv. Husk at selvrens må ha sol rett på glasset for å virke. Ekte sprosser bidrar til å slippe inn lyd.
Det er også viktig at fasaden er så tett som mulig for å stanse lyd. Om det er et gammelt hus og en bare borrer et hull i veggen for å trekke gjennom en antennekabel eller en snor til persienne ute så er det utrolig hvor mye lyd som sniker seg inn slike hull/åpninger.
Skal en få til en effektiv lyddemping bør en derfor ofte kle om hele den veggen som vender mot støykilden.
Det er det jeg kommer på i farten, burde vel dekke det meste.
Problemet til Nordan den gang var at de ikke hadde en ferdiglagt type som både tok hensyn til både lyd og U-verdi. Men det går fint an å få det til i dag.
Hadde jeg fått bestilt på nytt ville jeg spesifisert 38 dB(A) demping mot trafikkstøy (normalt ligger et nytt vindu på 27-28), og U-verdi på 0,7.
10 desibel oppfattes som en halvering av lyden.
Dobling av effekten tilsvarer en økning på 3 decibel, halvering av effekten er en reduksjon på 3 decibel og ikke 10 decibel.
En tidobling er 10 decibel. De første 3 er 2 ganger, de neste 3 er 2x2, de neste 3 er 2x2x2 og den lille økningen i en decibel til slutt utgjør nok til at det blir en 2x2x2+2 =10
Ja, med 3 like glass kan det vistnok bli noe interferens i det moidtre glasset som får det til å svinge kraftigere og dermed overføre mer lyd enn i et tolags, men det har skjedd mye på lydhemmende glass de senere årene.
Noen som har sett filmen av den broen som vrir og vrenger seg i ganske svak vind. Egentlig samme problematikk som lydhemmende sliter med. At noe settes i vibrasjon, men den broen vrir seg helt. Egentlig utrolig spennende.
http://www.youtube.com/watch?v=j-zczJXSxnw
Han sa forøvrig ikke at 10 dB var halve lydeffekten, han sa 10 dB oppfattes som en halvering av lyden. Noe som ihvertfall er en grei tommelfingerregel. (på litt lave nivå som vi snakker om her, så vil det nok oppfattes som mer enn en halvering )
Jeg skriver nok tunge setninger noen ganger, nekter ikke på det. :-)
Men du er hakk i hel du også "
Det har ikke skjedd noe mer med 3-lags-glass enn 2, 3-lags-glass er i fysisk sett en dårligere konstruksjon for å hindre gjennomgang enn 2-lags med samlet sett like stort hulrom og glasstykkelse.
Men jeg er ikke uenig i det du skriver, men en har i dag mye bedre kunnskap om lyddempingsegenskaper i vinduer, 2 eller 3-lags, enn man hadde for en del år siden.
Men det er nok alt for få som foretar skikkelige vurderinger av hvilke egenskaper de ønsker på vinduene når de bygger. Det er min påstand da.
Er man kun ut etter lyddemping og ikke u.verdi kommer man seg nok langt på vei i mål med et tolags lydglass.
På lydglass er det dessuten vanlig å bruke tykkere glass på minst ett glass, forandre distansen mellom glassene, f.eks. 6-10-4-12-4, og bruke forskjellig list mellom glassene. Det er heller ikke uvanlig å bruke laminert glass på minst ett eller to sjikt.
Kan lese mer om dette her http://www.pilkington.com/resources/stoydemping11.pdf
Det er rikitg at 3-lags oftest er tykkere totalt sett, grunnen til at jeg formulerte meg slik er at det ikke er mulig å være fult så bastant om man operer med forskjellige dimensjoner, de beste 4-lags-glssene er bedre enn de dårligste 2-lags-glassene med god margin. Men 4-15-4 er bedre enn 4-12-4-12-4, til tross for at sistnevnte har vesentlig mere både hulrom og glass. 3-lags glass er en dårligere konstruksjon, lydmessig, fordi man har to hulromsresonanser istedet for ett. Med samme mellomrom mellom to av glasslagene blir det ekstra ille, men også uten det, så er det en subotimal konstruksjon. (mtp på lyd da, det har jo andre fordeler)
Jeg gikk da ut og tettet rundt vinduene med elastisk fugemasse, samme gjorde jeg rundt fuger i asfaltplater, topp og bunn, og tilslutt en liten klatt på hver(!) pappspiker. Resultatet var nesten sjokkerende, det ble veldig stille i stua, og det før jeg har fått montert vindsperre og kledning. Har du ventil i rommet Magoon ?
ATWindsor, poenget du vil ha frem er vel at to-lags i utgangspunktet er en mer effektiv konstrukjon i forhold til lyddemping, selv om en kan lage trelags som demper mer enn tolags. Jeg trenger ikke terpe på at trelags er bedre (under en masse forutsetninger,) for jeg kan godt akseptere at tolags i utgangspunktet er bedre konstruksjon.
Men som tidligere skrevet her, alle innstrekninger her gjør at vi kan prate forbi hverandre leenge, det synes jeg er noe av problemet med dette forumet. Det har store begrensninger., selv om det kan være mange gode innspill å få her.
Du bør unngå at hulrommene og glasstykkelsene er like. Da unngår man lettere resonanseffekter.