1 045    15    3  

Hengsler til boddør

 49     Bergen     0
Har akkurat blitt ferdig med å bygge inn veranda slik at det kan brukes som en bod. 

Veggene er bygget med 48x98 stendere og 23x48 lekt. Tenkte å bygge en dør med samme oppbygning med Z-form. Men jeg sliter med å finne hengsler som er kraftige nok, og har festehull langt nok inne til å treffe stender, og ikke lektene. Noen som har tips om hvor man kan skaffe passende hengsler?

Ønsker ikke å bruke utvendige stable-hengsler.

Steinar

Hengsler til boddør - IMG_0653.jpg - MaxlandHengsler til boddør - IMG_0654.jpg - Maxland

TSt
   #1
 12 334     0
Da må du finne hengsler som har hengselbolten langt frem og så må de monteres som vanlig. Må passe på at det må våre en viss sprekk på andre siden siden den tykke døren vil slå noe ut der.
TSt
   #3
 12 334     0
Tviler på at det vil holde.  Dette er jo egentlig light utgaven av den TS ikke vil ha.  

Har sett noe sveise på plater på vanlige dør hengsler (forlenget plate) og så er det denne som festes i rammen

   #4
 23 063     Akershus     0
Tanken her var å montere dem i smyget, ikke ut over spileveggen.
Signatur
   #5
 308     Sørlandet     0
Z:et i en labankdør står med bredsiden i plan med dørbladet, og med tverrliggere hvilket egner seg fint til stabelhengsler eller T-hengsler.

Mtp. tverrliggende spiler og hvis jeg skjønner riktig i beskrivelsen er tanken her å snu Z:et slik at det blir et "N"?

I et "N" blir det mer egenvekt i trevirket pga lengre lengder, og mer vekt langst ute på døren der det gir mye moment. Det blir også kledningen/lektene som må bære hovedparten av last, istf. Zet.

Har ikke regnet noe i realiteten på hva dette har å si konkret og der er mye jeg kan ha misforstått i beskrivelsen, men tenker det er risiko at bladet slår seg over tid.
  (trådstarter)
   #6
 49     Bergen     0
Z-form var kanskje litt dårlig forklart. Tenkte å lage firkant med skrå avstiver for å kunne skru på lektene horisontalt.

Tror ikke jeg tør å skru hengsler i endeved på lektene selv om de limes og skrus fast.

Tenker å ha 10mm klaring på siden for å ta høyde for dyp dør.

Skal sjekke disse hengslene på Biltema, mulig de vil fungere: https://www.biltema.no/bygg/hengsler/dorhengsel/justerbare-dorhengsler-2-stk-2000024273
TSt
   #7
 12 334     0
Feste "vingene" på hengel  må våre så lange/brede at feste er inne på rammen og hengselbolten helt i fremkant av spilene.  Så det dert er linket til over er alt for korte på det målet. 

  (trådstarter)
   #8
 49     Bergen     0
Var usikker på hvordan målene som er oppgitt er. Hvis de er 97mm brede inkl hengselbolt, så ser det ut til at alle skruehullene vil være inne på stender?

Hengsler til boddør - 5931C44B-A3F1-49F0-B896-C35BDC1973D8.jpeg - Maxland
TSt
   #9
 12 334     1
Dette er nok et helt vanlig hengsel der en har spart litt å materialet for å ikke lage like mye kuldebro igjennom karmen. En kan benytte hengsel bolten som litt "skala". Men hvis vingene hadde vært dobbelt så store så kan det være. Men de finnes ikke så mye fordi jernet vil stikke langt utenfor døren og det er lett å sabotere et slikt hengsel ved å kutte det av mellom dørbladet og hengsel bolten.
  (trådstarter)
   #10
 49     Bergen     0
Tror jeg går for den hengselen, vingen ser ut til å være litt over 40mm. Så med litt utfresing av lektene der som hengselbolten skal være, så tror jeg at den skal få nok feste i stender.