6 479    16    4  

Id lock og smarthus - Erfaringer

 3     1
Er det noen som har erfaring med id lock og ben av smarthub? Ser at det finnes flere alternativer for å sette seg opp et smarthus, som futurehome, Intin, Fibaro. 
Er det noen av disse løsningene som utpeker seg? Og hvordan er selve id lock over tid, med tanke på kvalitet? 

   #2
 5 486     1
Mulig det var meg, men jeg finner heller ikke igjen den aktuelle tråden. Men søker du på IDlock finner du en del relevant.

Det som er med IDlock er at du kan kjøpe en z-wavemodul til den, slik at den snakker på z-waveprotokollen. Det finnes en rekke smarthussystemer som er bygget helt, eller delvis, på z-wave, som HomeSeer, Fibaro Homecenter, FutureHome, osv. Jeg bruker HomeSeer, men man kjøper ikke Smarthus-løsninger fordi man har IDlock - man kjøper IDlock fordi man har en Smarthusløsning og da kjøper man, av religiøse årsaker, aldri noe som ikke kan integreres Smile

Men, dersom utgangspunktet ditt er IDlock, og du ser etter et smarthussystem som "passer til den" bør du se på FutureHome. De har et samarbeid med IDlock, og det er sannsynlig at det vil fungere mer sømløst mellom disse to systemene. Jeg vil varmt anbefale HomeSeer i alle retninger, men dersom målet ditt kun er å "styre låsen via en app" er ikke HomeSeer løsningen for deg.

Når det gjelder selve låsen, er det min erfaring at den er god. Jeg har to stk, har hatt de ca et år. De er driftsikre og bærer preg av kvalitet. Her slamres det med dørene titt og ofte, uten at låsene har tatt skade av det. De er litt følsomme for monteringen. Vanlige manuelle låser kan man ofte låse med "litt makt", men den makten har ikke IDlock.

Det er tre viktige ankepunkter ved IDLock, etter min mening:

1) Det er kun mulig å legge inn 1 stk kode + 1 servicekode. Det er sjanseløst. Hele poenget med en kodelås er jo å kunne ha personlige koder, og legge inn midlertidige koder som bare fungerer på gitte tidspunkter, til for eksempel håndverkere eller vaskehjelper.
2) Man må legge inn alle RFID samtidig. Så når noen mister en brikke, eller du skal legge til en ny brikke, må du fysisk samle sammen alle RFID'ene du har, slette alle, og legge alle til samtidig + den evt nye brikken. Igjen, hadde vært fint å ha en brikke som håndverkere kunne fått, som bare virket på dagtid, og kun i f.eks 2 uker, men den muligheten har man ikke (foreløpig??)
3) Z-wavemodulen er bittelitt underutviklet. Jeg savner en del funksjoner der, men det er muligens for spesielt interesserte.

Når det er sagt, så er det lett å lese dette og tenke at IDlock er en dårlig lås - det er feil. Helt feil. Det er et bra produkt, og jeg har ikke angret en dag på kjøpet. Naboen har Yale, uten at jeg misunner han spesielt mye. Jeg vil påstå at låsen er blant de beste på markedet, rent kvalitetsmessig. Det er helt uavhengig av z-wavemulighetene. Og så ser den bra ut. Den er fysisk noe større enn for eksempel Yale Doorman, uten at det gjør noe.

Edit: Vakkert at et innlegg om smarthus og IDlock ble mitt innlegg nr 5000 på forumet ;D
  (trådstarter)
   #4
 3     0
Fint, rundt tall ja Smile

Takk for innspill. Situasjonen er at vi er i ferd med å planlegge total rehabilitering av vår bolig, og i den anledning ønsker jeg å gjøre huset smart.
Vi står med andre ord fritt til å velge løsning. Tanken er å kunne styre dørlås, varme, lys, lyd og alarm (kamera og bevegelsessensor), hovedkran osv. via mobil.

Jeg har så langt fått et veldig godt inntrykk av id lock, I forhold til det jeg har lest. Jeg har for øvrig ikke fått med meg dine punkt 1 og 2, at man kun kan ha én kode + én servicekode og at alle rfid-brikkene må registreres samtidig. Dette gir jo ikke mening, og er etter min mening en så dårlig løsning at jeg kanskje tror id lock ikke blir aktuelt allikevel. På en annen side; dette bør 'enkelt' kunne løses via en firmware-update, om det er oppslutning om dette blant brukerne.
   #5
 5 486     0
Ja, man skulle jo tro det, så vi får se om det kommer noe.

Men, ift smarthus osv, så er nok IDlock en god lås for integrering i Smarthusløsninger. Jeg vet ikke om så mange andre, for å være helt ærlig. Yale har jo gått proprietært mot Verisure, så da har de snudd ryggen til hele Smarthus-segmentet. Det er, derimot, en god integrasjon mellom Yale Doorman og Verisure, så dersom dere planlegger alarmanlegg fra Verisure vil Yale Doorman være et mulig fornuftig valg.

Den viktigste vurderingen dere gjør er egentlig hvilket smarthussystem dere vil gå for. Da må man rett og slett tenke litt store tanker, og tenke litt frem i tid. Hvor mye tid og penger vil dere bruke på det, og hvor fleksibelt vil dere ha det? De systemene som er enklest å sette opp, og lettest å bruke, er også de med lavest fleksibilitet. Mange opplever ganske kjapt at de blir bitt av basillen, og vil gjøre mye mer enn systemet de har valgt er i stand til.

Når man snakker med en del leverandører, så får man fort inntrykk av at Smarthus handler om fjernstyring ("Slå av lyset via telefonen!", "Styr varmepumpen via en app!"). Det høres kanskje forlokkende ut, men å styre lyset fra mobilen er utrolig tungvint sammenlignet med en god gammeldags lysbryter. Derfor er det viktig å vite at Smarthus handler ikke om fjernstyring, det handler om automatisering. Fjernstyring er bare en nødvendig forutsetning for å kunne automatisere.

Du bør kjenne til de ulike protokollene. For trådløst har man f.eks. z-wave og 433 MHz-båndet, som er to veldig forskjellige protokoller. For kablede nettverk har man f.eks. KNX.

Z-wave støtter toveis-kommunikasjon, så sensorer som bruker z-wave kan både motta og sende. Det betyr at du kan slå av lyset, og få melding om at lyset er av, for å forenkle det litt. Muligheten for å både motta og sende, gjør også at de kan vidersende. Z-wavesensorer setter opp et mesh-nettverk, slik at dess flere sensorer, dess bedre dekning.

433 MHz støtter ikke toveis-kommunikasjon. Det betyr at man kan sende, men får ikke svar. Det betyr også at sensorer som i prinsippet kun skal sende, og aldri motta, som f.eks. temperatursensorer, blir mye billigere. Clas Ohlson har en mengde billige 433MHz-sensorer. Jeg bruker begge protokollene, da det støttes av det systemet jeg har valgt.

Grovt sett kan man si at et smarthus består av en kjerne/controller, og ulike noder/sensorer som snakker med controlleren.

Jeg bruker HomeSeer som kjerne i mitt system av følgende årsaker:
- Det er ultrafleksibelt og mangfoldig.
- Det åpner for tredjeparts-plugins, som gjør mulighetene i prinsippet uendelige.
- Det håndterer flere ulike protokoller. F.eks. bruker jeg z-wave som kjerne-protokoll, men jeg har også en drøss med sensorer på 433 MHz-båndet.
- Det finnes en relativt stor brukergruppe, og flere aktive nettforum.

Bakdelene med Homeseer er at det tar tid å sette opp, det har en terskel for bruk, og det kommer ikke med glossy og shiny brukerpaneler som fruen liker. Men man har muligheten til å lage slike selv, om man har tiden og kunnskapen.

En annen bakdel kan være at du kan ikke bestille HomeSeer ferdig oppsatt.

Jeg anbefaler deg å se på FutureHome. Siden du totalrehabiliterer har du også noen flere muligheter enn oss som typisk ettermonterer. Da kan du jo se på KNX, f.eks. Jeg vet at mange som bygger nytt går for KNX, fordi de har muligheten.

Dette er et enormt tema, og du finner mye rundt på nettet. Det ligger mye info her på BB. I tillegg bør du se på www.hjemmeautomasjon.no, samt gruppen Smarthus & IoT Norge på Facebook.
  (trådstarter)
   #6
 3     0
Strålende innføring! Jeg skjønner at jeg har litt mer å sette meg inn i en først antatt, spennende!

Takk skal du ha! Smile
HSt
   #7
 21 993     Sørum     1
Bare for ordens skyld Doorman har Verisure som styre hjelp, men vi får fortelle at det er ikke noe månedskostnad her så uten alarm har en fjernbetjening uten månedskostnad. Kommer nok en lås her etterhvert men fabrikat har jeg ikke bestemt enda.

   #8
 1 450     Harstad     0
Noen som vet om man på en eller annen måte klarer å få ID Lock til å prate med KNX?

Har lagt opp til Gira KNX (via Micro Matic) med buskabel mellom alle sensorer og brytere. Hadde lyst å få adgangskontroll på samme styringssystem/app.

Gira leverer adgangskontrollsystem, men såvidt jeg kan se ikke integrert i selve dørbladet. Da må vi montere veggboks i yttervegg med kabling.

Er det eventuelt et annet system som tilsvarer ID Lock som er kompatibelt med KNX?
Signatur
   #9
 5 486     1
Noen som vet om man på en eller annen måte klarer å få ID Lock til å prate med KNX?

Det tror jeg ikke er så rett frem. Utfordringen er egentlig ikke (bare) å få IDlock til å snakke med KNX, du må sette opp et z-wavenettverk med en controller, og så må den evt snakke med KNX. Og ikke bare snakke, det må formidles logikk frem og tilbake mellom de to protokollene. Jeg tror jeg hadde vurdert en annen lås.
   #10
 1 450     Harstad     0
Etter mye googling på diverse utenlandske forum og prat med fagfolk har jeg kommet frem til at jeg må gå for et styringssystem som er "overordnet" og kan styre både KNX og Z-Wave.

Foreløpig har jeg funnet ThinKNX som har en server med KNX grensesnitt samtidig som det er en trådløs Z-Wave-enhet integrert. Sensio kommer også snart med Z-Wave kompabilitet.

Edit: Det betyr at jeg ikke kan bruke Gira sin KNX-server som jeg hadde planlagt.
Signatur