133    7    0  

Kan man trimme (forkorte) gamle dørkarmer nederst for å gjøre plass til mer gulvhøyde?

 19     0
Jeg har gamle dørkarmer og terskler over hele leiligheten og tenkte å legge nytt laminatgulv. Jeg tenkte 12mm Hunton Silencio plater og 13.1mm Berry Alloc laminatgulv opp på disse, med ullpapp (0.5mm?) i mellom, så den totalt påbygghøyde må nok være 25-26mm. Fra undergulvet til bunnen av listverket i karmene er det knappt 20mm per i dag -- det gamle gulvet lå altså tynnere enn jeg nå tenker å legge. Jeg vet at karmer skal kanskje installeres _etter_ at gulvet er lagt, men nå har jeg jo de gamle karmene og fjernet det gamle gulvet.

Det jeg lurer på om det lønner seg mest å kappe av litt høyde på bunnen av listverket, med vinkelsliper eller noe annet verktøy som kan passe (bildene viser hvordan det _kanskje_ kan bli litt krevende å få det til), få å frigjøre nødvendig høyde til nytt gulv, kontra å legge laminat _rundt_ listverket i stedet eller rive ned karmene og sette opp nye?

Det er hovedsakelig én grunn til at jeg ikke har lyst rundt til legge gulvet _rundt_ listverket men heller under. Den er at skulle jeg ønske å legge gulvet "rundt" så hadde jeg måttet lage litt plass for laminatet å bevege seg rundt listverket og vil dermed trenge flere, tynne lister for å skjule sprekkene der gulvet møter utforingen/listverket. Det er slik det gamle gulvet lå og det var lite pent synes jeg -- altfor mye kant og side under dørene.

Jeg tenker også å legge det nye gulvet "sammenhengende" mellom rom, til den grad jeg kan -- sannsynligvis med tynne terskler langs døråpningene for å skjule de nødvendige sprekk i gulvet som er anbefalt for bevegelige gulv. I dag er det derimot høye terskler i hver døråpning, så jeg lurer på om disse kan fjernes?

Spørsmålet mitt er om det lønner seg å beholde de gamle dørkarmene (og dermed dører, tenker jeg), med utforing og listverk som hører til, bare trimme disse nederst for å frigjøre gulvhøyden jeg trenger, eller om jeg skal erstatte karmene med nye som gir meg de 27mm med gulvplass fra de er installert av? Jeg spør også fordi jeg har aldri byttet dørkarm men Internettet sier at jeg skal kunne klare det. Hvis jeg skal ha nye karmer så river jeg de gamle først, så legger alt gulvet, så installerer nye tenker jeg.
Kan man trimme (forkorte) gamle dørkarmer nederst for å gjøre plass til mer gulvhøyde? - IMG_20230917_102251.jpg - warrior13
Kan man trimme (forkorte) gamle dørkarmer nederst for å gjøre plass til mer gulvhøyde? - IMG_20230917_100925.jpg - warrior13

TSt
   #2
 13 699     0
Ja det er standard metode. Bruk for all del ikke vinkelsliper.  
Siste redigering: 17. september 2023 18:44:38 av TSt
  (trådstarter)
   #3
 19     0
Takk for deres råd Smile Det gleder at jeg ikke må bytte karmene av ren nødvendighet.
   #4
 5 632     OSLO     0
dørkarmer og lister er null problem og trimme litt på, gjøres ofte . er de gamle dørene dine heltre dører? eller sånne typ billige "papp" dører? hvis heltre, som jeg antar hvis de er gamle og eller er av bra kvalitet, så er det ikke noe problem og trimme dør bladet heller.
   #6
 138     0
Jeg tror du vil erfare når du legger gulvet at det ikke er sikkert at å kutte en cm fra karmene i bunn vil hjelpe deg. Det kommer veldig an på hvor skjøtene mellom plankene treffer. Skjøten skal treffe ganske nært karmen for at det skal funke. Når du legger laminatet må du som regel ganske langt opp med bortre ende for å få laminatet inn i hakket.

Den beste måten er om du forsiktig løsner høyre og venstre vertikale karmlist med Hultafors 108 mini brekkjern | Clas Ohlson , så legger gulvet, og til slutt ser hvor mye du skal kutte i bunn av karmlisten med gjerdingssag. Kan være lurt å bruke en Stanley Classic 99E universalkniv | Clas Ohlson til å slisse mellom karmlist og vegg, så du ikke drar av maling/tapet, når du fjerner listen. Så kan du fuge litt med akryl til slutt over skadene du har forårsaket Smile
HSt
   #7
 35 405     Lillestrøm kommune     0
Det er vanlig praksis at dette går bra å få på plass uten å ta av karmlisten

Men det må være høyde under dørbladet … og du legger multikutter oppå et bord med litt ekstra klaring når du kutter