149    6    1  

Kan mane bytte et vi du med en dør i grunnmuren?

 38     Fetsund     0
Hei!
Har en grunnmur i leca og et vindu som er 2m bredt. Det er ikke så høyt men ligger øverst på veggen. Det ser ut som om det er 1 lag med leca over. Kan jeg ta ut vinduet, rive lecaen under og sette inn dør innenfor den bredden?

Magefølelsen sier at mtp bæring og stabilitet så burde dette være greit. Det er ikke jordmasser på siden av veggene heller som kunne «dyttet» på grunnmuren. 
Signatur

   #1
 2 849     Vestlandet     1
Ja, så sant det ikkje er noko veldig spesielt med akkurat dette vindauge, skal det vera problemfritt å fjerna vegg under, då det ikkje vil endra beringa over vindauge. Sannsynlegvis er det lagt inn ekstra bering over dette vindauge.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 38     Fetsund     0
Takk, det gjør ting mye lettere. Nå må jeg bare finne ut hvordan jeg søker om lov til å gjøre det! Smile
Signatur
   #3
 2 849     Vestlandet     0
Endrar du ikkje bærekonstruksjonen, er det ikkje søknadspliktig.

Fasadeendring er vel kanskje søknadspliktig, men då er det veldig mykje det skulle ha vore søkt om.
Signatur
   #4
 131     0
Mindre fasadeendring er ikke søknadspliktig.

F.eks:
Sette inn vindu på fasade hvor det ikke har vært vindu før, er søknadspliktig. Her kan du skape utsyn mot naboer hvor det ikke har vært det tidligere.
Forandre størrelse/fasong på eksisterende vindu, er ikke søknadspliktig, så lenge det ikke bryter med byggets stilart.
Flytte vindu opp/ned/til siden, er ikke søknadspliktig, så lenge det ikke bryter eksisterende linjer/utseende.
Sette inn dør hvor det har vært vindu, er ikke søknadspliktig, så lenge det ikke fører til en bruksendring av veggen/området. F.eks. bytte side av huset du bruker som inngangsparti kan godt havne under bruksendring, så her ville jeg forhørt meg (eller latt være, og satset på at ingen noen gang kommer til å bry seg).

Dette er de tolkningene jeg har funnet i alle fall. Hovedprinsippet synes å være at endringer som kan medføre forringelse for naboer/andre må søkes om, mens ting som ikke gjør at bygget ser rart ut eller brukes på en annen måte, er lov.

Jeg er åpen for at mine tolkninger er feil Smile
Ebe
   #5
 4 383     Vestlandet     0
Mye rett i tolkningene dine Smile Men det som gjør det ekstra vanskelig, er at reglene er strengere for tidstypiske hus, verneverdige hus, hus med klar og karakteristisk eller høy arkitektur. Det skal mindre til å «endre husets karakter» på slike bygg, i motsetning til «vanlige og kjedelige hus». 😊
Signatur
TSt
   #6
 7 543     0
Hvor mye en kan gjøre avhenger av naboer også. Jeg søkte for å bytte fra sort taktekking til rød antikk. Men det var bare pga en nabo og for å unngå bråk derifra.