145    11    0  

Lakkering av inngangsdør

 49     Norge     0
Jeg er så heldig at jeg har funnet en fantastisk heltre eikedør på Finn til en god pris. Nå er den plukket ned og skal bli til ny inngangdør. 

Spørsmål: Hva er best overflatebehandling? 

Døra er av massiv eik og har 8 speil. Det er to løse sidepaneler, hver med 4 speil. Den har tidligere stått mellom en korridor og et kontor, så den har ikke vært utendørs på årevis og er nok veldig tørr. Nå står den lagret stående i garasjen min. 

Den er tidligere lakkert. Før jeg monterer den, må jeg finne ut hva som passer best å gjøre med den, særlig med utsiden, slik at den ikke går i stykker. 

Noen av speilene i dør eller sidepanel skal byttes ut med vinduer. Jeg ser for meg å gjøre det etter at den er montert inn. 


Børge

TSt
   #1
 10 334     0
Hvis en får det helt tett er lakk OK. Men straks det kommer inn litt vann er der helt håpløst. Når det er speil høres dette utfordrende ut. Tolker at den skal være trehvit. Må i allefall bygges om før den overflate behandles.

  (trådstarter)
   #2
 49     Norge     0
Jeg mener "speil" som i profilerte trebiter som er fellt inn i resten av døra. De ser ut som de er festet med lister. Det er disse som med tiden skal byttes med noen vinduer.

Tror du Trestjerners lakk vil funke? Eventuelt noe maritimt?
TSt
   #3
 10 334     0
Det er nettopp denne konstruksjonen som bekymrer siden det er vanskelig å hindre vann inntregning ved speilene. Derfor må en i allefall gjøre alle arbeider på forhånd før en lager overflate behandlingen. Ellers må en gjøre alt på nytt og med lakk så er det en fryktelig jobb.
  (trådstarter)
   #4
 49     Norge     0
Skjønner. Da får jeg se litt mer detaljert på akkurat det.

Har tidligere bygd ripe på kano av profilert eik limt fast på glassfiber med Tek7. Da lakkerte jeg over både ripa og limfugen. Det ha så lagt holdt bra.

Vinduene vil være festet av ei tynn list som fungerer som en liten karm. Kommer det inn vann i skjøten, tipper jeg lista blir skadet lenge før selve dørbladet.

Til å begynne med må jeg finne riktig lakk-kvalitet.
  (trådstarter)
   #5
 49     Norge     0
.. snekrejobben blir en egen tråd under finsnekring / møbelsnekring. Da tar jeg med bilder.
TSt
   #6
 10 334     0
Hvis det er helt tett så fungerer lakk men straks det evt sprekker eller trekker vann bak så er det et mareritt.  

Ovatrol D1 og D2 er også en løsning men her kreves det enda mere innsats i starten men en får trolig lettere behandling senere.  (Denne er mere fleksibel enn lakk som blir stein hard men også her kan evt glipper bli problem)

Lim på kano har sørget for helt tett fuge.  Der er også bare en siden (listen) "levende".  Skulle døren vært malt ville jeg sagt at en skulle lime eller bruke Tec7 i alle fuger men ved trehvitt er ikke det sikkert at det blir pent.  

   #8
 1 352     Sandefjord     0
Gratulerer med heltre dør i eik. Ingen ting er bedre enn heltre😎

Min erfaring er at olje fungerer best. Lakk kan flasse. Det gjør normalt ikke olje. Velg en olje som er anbefalt til eik. Bruk gjerne olje som er beregnet til båt.

Velger du en matt olje, så ser du ikke noe blank hinne/film på utsiden. Velger du en blank olje, så vil den danne en tydelig og blank hinne/film på treverket, omtrent tilsvarende lakk.

Står døren beskyttet mot vær og vind blir det sjeldnere med vedlikehold, enn om døren er veldig eksponert mot vær og vind.
  (trådstarter)
   #10
 49     Norge     0
Oljing kan funke bra det også. Den er lakkert nå, helt uten flassing.

Tenkte det var enklere å fortsette med lakking på utsiden, heller enn å pusse og olje. Det er mange kriker og kroker å pusse!