236    4    1  

listfrie vinduer - overgang gips/tre

obv
 12     0
Ønsker å fjerne "pyntelister" rundt vinduer. Er vinduer med dyp vinduskarm (ca 20 cm). sidekarmen (vindusbordene?) er av treverk. Det er gips på veggene. Det er stor glippe mellom gipsplatene på veggen og vindusbordene. Disse glippene er dekket med "pyntelist" rundt vinduene. Disse listene skal bort

skal bytte gipsplatene på veggene og montere nye. planlegger vinkeljern i overgang mellom vegg og vinduskarm, MEN dette vil gi en overgang mellom gips og treverk. Hva er beste løsning for å unngå sprekker? kan lage en kasse i gips rundt vinduene, men det vil gi en mye mindre solid vinduskarm

   #1
 3 007     Gol     1
Ville ha foret ut med vanlig utforing i tre, så lagt på gips utenpå denne. Er plass til det på normale karmer også gips hjørne på hjørnene. Er ikke til og unngå sprekker om man ikke har gips rundt hjørne e da treverk altid vil bevege seg mht til luftfuktigheten.
Signatur
obv
  (trådstarter)
   #2
 12     0
Takk for svar. Har tenkt på denne muligheten, men vil ikke det forskyve problemet? trekarmen vil fortsatt bevege seg med fuktighetsnivå og når gipsen er festet i denne trekarmen følger gipsen med eller blir bevegelsen redusert...?

noen anbefaling på materialvalg/behandling av nedre del av karmen. gips er mykt og mer sårbar for plassering av ting i vinduskarmen...?
   #3
 3 007     Gol     0
Blir vel ikke værre en en stender slik sett men har ikke no erfaring med listfrie vinduet desverre. Så usikker på denne men den blir jo innestengt innom gipsen så den vil nok ikke "gå" så mye som ellers.
Signatur
   #4
 833     Bergen     0
Du kan bruke ubehandlet MDF som utforing, enten tynne plater (9-10 mm) som du legger utenpå eksisterende foringer, eller 10-16 mm som selvstendig utforing. For 10 mm bør du legge noen støttepunkter på bakside. I overgangen MDF til veggips bruker du AquaBead hjørneprofiler, de er enklere å jobbe med enn tradisjonelle gipshjørner. Og er mindre utsatt for malingsavskalling på hjørnet. Har brukt dette både i eget hus og hos andre - og det står seg.
Signatur