(trådstarter)
   #12
 43     0
Jeg er helt enig i dette. Jeg prøver bare å skaffe meg en kostnadsoversikt med tanke på å restaurere de gammle vinduene. Er økonom ser dere:)
Er det noen som har erfaring med å få byttet ur rammer og sprosser på slike vinduer og hva det koster. Endel av vinduene mine er i i så dårlig stand at mye av rammen og sprossene må byttes.
   #13
 699     0
Jeg lurer på om det lønner seg å restaurere eller kjøpe nye vinduer.

Hvis huset er helårsbolig er den beste investeringen du kan foreta deg å bytte vinduene.
I et gammelt hus er det som regel her energitapet er størst.
Boligen oppnår bedre komfort og lavere energiforbruk, skal boligen omsettes vil selvsagt dette
påvirke verdien tilsvarende.
Skal du sette bort restaureringen av vinduene og disse må ha både nye rammer og sprosser som
du antyder, vil dette antakelig bli dyrere enn nye vinduer.
Nye isolerglassvinduer bør selvsagt være så like de orginale som mulig, men skal du ha
faste sprosser vil disse bli en del bredere enn orginalsprossene, løse sprosser som på bildet vil utseendemessig
være svært lik orginalen, midtposten får som regel samme bredde på alle typer.

Mange trehus entusiaster vil selvsagt være uenige, men skal huset benyttes som et moderne hjem
må gjerne visse tilpasninger tolereres.
Lønner det seg å restaurere eller kjøpe nye vinduer - Vindu-1.JPG - slt
   #14
 740     0
Bytt vinduer og restauerer trur jeg fort kan bli dyrere..og med nye vinduer får du en lavere u-verdi også;)

Lykke til:=)
Signatur
   #15
 520     0
Har vært med å restaurere vinduer i ett hus fra mellomkrigstiden. Vindu av type kors, med småruter.

Veldig enkelt og fint puslearbeid som man kan kose seg med på kjøkkenbordet om kveldene. Kan ikke se behovet for å sette dette bort, med mindre man har mer penger enn tid.

Vinduene var over 60 år gamle og sevja tøyt ut når vi brukte varmepistol på de, umulig å få tak i samme kvalitet i dag.

Og man skal ikke undervurdere effekten av gammlet og bølgete glass i vinduer, det gir en helt annen opplevelse å se ut av et gammelt vindu enn et nytt.

Når det gjelder isoleringsevne kan man gjøre mye med tetningslister og sparevinduer om vinteren.
  (trådstarter)
   #16
 43     0
må si jeg er enig med Pingvin her. I begynnelsen så tenkte jeg at det var best å bare bytte ut alle vinduene, men har skiftet mening på veien. Vinduene er veldig flott, og jeg skal isolerer rundt vinduene og veggene i huset, så jeg håper det skal hjelpe på strømregningen. så får jeg se om jeg får montert på dobble glass etterhvert. Jeg har tenkt å gjøre det meste selv på vinduene, men ser det er endel av rammen som må skiftes på noen av vinduene, og det har jeg ikke kometanse til å gjøre. så det setter jeg nok bort...

   #17
 4     0
Jeg er helt sikker på at du har gjort en meget god beslutning i å beholde de gamle vinduene. Jeg holder selv på å restaurere vinduene i vårt hus som er fra 1925. De originale vinduene var heldigvis beholdt selvom huset var blitt noe utbygget på 1980-tallet. Jeg bruker Kittlampe for å fjerne kitt og Speedheater for å fjerne malingen og kitter opp på nytt med linoljemaling og maler med linoljemaling. Trevirke i disse gamle vinduene er av meget god kvalitet og til tross for at forrige eier ikke har gjort særlig vedlikehold de siste 10-15 år, er vinduene i god stand. Jeg er også økonom og har sett tall som sier at det koster ca. 25.000 kroner å restaurere et gammelt vindu på ca 1 x 2 m hos profesjonelle og da skal det kunne vare i 100 år. Et nytt kopivindu koster ca. 14.000 kroner og har en forventet levetid på 30 år. Dette viser at restaurering av gamle vinduer lønner seg. Tetter man varevinduene (innervinduene) med tetningslist, er heller ikke varmetapet avskrekkrende. Er man helt allergisk for varmetap, kan man få laget nye varevinduer med isolerglass og husets fasade vil fortsatt være inntakt. Å lage ny vinduer som kopier av gamle blir aldri bra rent estetisk etter min mening. Glasset er flatt og uten spill og karmene er for kraftige.

   #18
 42     Telemark     0
Men hva ville dere sagt om 60-tallsvinduer da? Liten avsporing muligens, men vi har vinuer fra -64 som er i god stand. Bør man skifte dem eller beholde? Hvor går grensen for hva folk mener er verneverdig?  Smile
   #19
 52     0
.........om det lønner seg......... vel vel.
Vi fikk tilbud fra en restaureringsfyr som endte opp med en pris ca 25% over hva det ville koste å kjøpe nye. Etter noe vurdering endte jeg opp med å gjøre det selv ( er ennå ikke halvferdig). Vurderingen var følgende: Gammelt hus (1915)"krever" gammle vinduer for å beholde sjarmen. Juksesprosser eller alternative gjennomgående "tømmerstokker" gir ikke samme utseende, for ikke å snakke om spillet i de gammle bulkete glassene. Ingen problemer med fritiden framover.......
   #20
 121     Akershus     0
60 talls vinduer er crap, enkelt og greit. De har nesten ingen historisk verdi. Hadde det vært mitt hus så hadde jeg tatt i betraktning om rammene eller karmene er skeive. Husk at du ikke får den U-verdien og komforten som du får med nye vinduer. Restaurering er fint, men du kan få vinduer som er svært like og mye mer high tech dersom du investerer i nytt. Jeg har skiftet masse slike vinduer på eneboliger. Det som skiftes ut er av meget ymse kvalitet, kjerneved eller ei. Har eksempel på vinduer som er laget i heltre teak (prima tresort). Disse hadde en skeivhet i rammen som gjorde det umulig å få dem tette. Vinduene ble erstattet av nye med god isoleringsevne.
Koblede vinduer kan også være crap. Jeg har montert dette, hvor det over tid samlet seg smuss og dritt mellom glassrutene, dessuten er det mindre pent å se på når to rammer er koblet sammen (kontra hele rammer med krypton-isolerglass)

Du bør sjekke kvaliteten på det du har, alt var ikke bedre i gamle dager.  Smile