152    10    0  

Nye vinduer i bærevegg - høy vegg og store vindu i eldre hus

 4     0
Hei

Har nylig kjøpt et hus fra 1975, og i påvente av overtakelse pågår planlegging av bla. innsetting av nye vinduer.

Vi tenker å sette inn relativt store vinduer i to områder det fra før ikke er vindu;
A: 2 stk ca 160(b) x 200(h) i bæreveggen (langveggen) i stua, hvor takhøyden er nærmere 5 meter. Vinduene plasseres så nært hjørne som praktisk mulig. Veggen er stivet av midt på av en liggende limtrebjelke (denne er synlig, og stikker ca 30 cm ut av veggen). I min uerfarne verden er dette en uvanlig løsning, men antar bjelken er der for å hindre utbøyning/knekking av veggen i vertikalplanet. Tenker vinduene ført så høyt opp mot denne som mulig. 
Antar stendere med c/c 60. Taket er ca 6 m bredt, men avhjulpet av en limtredrager midt på.

- Hvilken dimensjon sånn omtrentlig må vi forvente på bjelke i overkant av nye vinduer? Hvordan hensyntas limtrebjelken i dette? Antar den er omtrent 10 cm tykk.
- Kan likså godt ny bæring legges i overkant av den liggende limtrebjelken (penere med vindu "helt" opp til liggende limtredrager, for å matche høyde på eks. vindu på motstående vegg)? Dette blir jo da på sett og vis en konstruert I-bjelke uten øverste flens og med svært tykk
- Hvor mye avstand må legges inn mellom de to vinduene for å føre ned nødvendig lastbærende stender?

B: 2 stk vindu ca 140 (h) x 240 (b), plassert i loddlinje over hverandre, i to ulike etg - hhv øverste etasje og etasjen under. Dette er i samme bærevegg som i stue (se over), men lengre bak hvor huset har to etasjer. 
- Hvilken dimensjon sånn omtrentlig må vi forvente på bjelke i overkant av nye vinduer? 
- Vil det være praktisk mulig å få til nok forsterkning av vertikale stenderne, uten å åpne veggen helt ned til gulvet?
Vil det være en konstruksjonsmessig langt enklere sak om vi heller går for to stk vindu med halv bredde og bæring i midten?

Innvendig vegger består av et noe spesielt panel, og jeg ønsker ikke å ta større hull enn nødvendig. Helst skulle hullet vært såpass lite at det kan skjules med listverket - dvs kun 4 cm utenfor vinduet. Jeg tror det er vanskelig å ta hull og skjøte bordene uten av dette blir stygt/synlig. 
 - Kan man gjøre ei større åpning på yttervegg, og sånn kunne spare innerveggen i større grad? Huset er etterisolert utvendig ca 10 cm i nyere tid.

Vi vil få utført alle arbeider av fagpersonell, men i denne fasen er det fint å kunne ha informasjon nok til å kunne planlegge hva vi ønsker å gjennomføre. Kanskje bør vi tenke på andre løsninger for nye vindu..
- Noen som tørr å gjette på en totalpris på disse arbeidene?

På forhånd tusen takk for svar.

  (trådstarter)
   #1
 4     0
Det ble en lang tråd ser jeg Smile

Oppsummert hadde det vært veldig fint med noen innspill på følgende:

- Anslagsvis dimensjon på bjelke som trengs i forsterkning over vindu i bredder hhv 160 og 240 plassert i langvegg/bærevegg? (Pulttak, fullt spenn 6 meter, men med avlastende drager midt på).

- Er det kurant å gjøre forsterkningsarbeid i vegg ved innsetting av vindu ved å ta stort hull i ytterpanel, og et marginalt hull fra innsida? Ønsker å bevare innvendig panel urørt i størst mulig grad, og skjule hull under listverk.
HSt
   #2
 27 192     Lillestrøm kommune     0
Jeg hang ikke med på første innlegg. Kanskje et bilde kan gjøre at vi forstår mere?
   #3
 72     Møre og Romsdal     0
Endring i form av prosjektering av bærende konstruksjon må prosjekteres av firma/person godkjent for dette ( Minimum teknisk fakskole).
Endring i form av utførelse, skal utføres av person / firma som er godkjent for dette ( min fagbrev eller lang dokumenterbar erfaring ).

Mao, finn entreprenør som kan prosjektere og utføre.
Signatur
HSt
   #7
 27 192     Lillestrøm kommune     0
Vil tro at en som kan litt kan søke som selvbygger det er lov å oppgi at en får hjelp. Men hvis TS vil lufte muligheter må vi son jwg skrev forstå hva han skriver, et bilde med beskrivelse kan kanskje hjelpe.

   #8
 72     Møre og Romsdal     0
Vil tro at en som kan litt kan søke som selvbygger det er lov å oppgi at en får hjelp. Men hvis TS vil lufte muligheter må vi son jwg skrev forstå hva han skriver, et bilde med beskrivelse kan kanskje hjelpe.

Tro gjør man i kirka.

Endring eller riving av bærende konstruksjon er av PBL 20-1 og 20-2 søknadspliktig.
Dette må etter PBL 20-3 søkes om av ansvarlig foretak.

Ansvar i byggesak står i PBl kap 23.

For å stå som ansvarlig utførende i tiltaksklasse 1, kreves fagbrev eller lang dokumenterbar erfaring.
For å stå som ansvarlig prosjekterende i tiltaksklasse 1,kreves minimum Mesterbrev.
For å stå som ansvarlig søker i tiltaksklasse 1 kreves minimum mesterbrev.
Krav til utdanning og praksis i byggesak står i SAK10 11-2 og 11-3.


Med andre ord så har ikke vanlige mannen/dama i gata lov å ha noe med bærende konstruksjon å gjøre, annet enn å komme med hva som skal gjøres og innspill til valgt løsning( ønske stål istedenfor limtre mtp høyde etc)

Trådstarter bør få inn en med riktig konpetanse, og ytre hvilke endringer samt ønske og løsning. Deretter må det prosjekteres og søkes.


Signatur
HSt
   #9
 27 192     Lillestrøm kommune     0
Jeg har bekjent som ikke er bygg utdannet som har bygd som selvbygger 3-4 ganger de siste årene, men han henviser til hvem/hva han får hjelp til.

Legger han ved beregningen om hvordan dette gjøres så tror jeg fortsatt ikke at det er noe problem

Det kan faktisk hende at dagens limtre drager tar all bæring, men jeg har ikke forstått hva TS spør om.
   #10
 72     Møre og Romsdal     0
Forskjeller der, hst, er vel at der bygger han bygger nytt /tilbygg.

Men for all del, jeg gjengav bare lovverket, så får folk gjøre hva de vil.
Signatur